2018-04-30 13:52:16
Φωτογραφία για Τα Ελληνόπουλα υποφέρουν από κατάθλιψη: 10 πράγματα που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει
Ένα στα δέκα Ελληνόπουλα πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή και κατάθλιψη, λένε επίσημα στοιχεία του 2017. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσοστό, του οποίου η πραγματική διάσταση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς, ότι τα συμπτώματα της παιδικής κατάθλιψης είναι τέτοια που πολύ συχνά οι γονείς τα υποτιμούν ή τα μπερδεύουν με απλή κακοτροπιά.

Κι όμως, παιδιά μοναχικά, νευρικά, με μειωμένη όρεξη και διαταραχές στον ύπνο, παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με κακές σχολικές επιδόσεις και σωματικά συμπτώματα, όπως πόνοι στην κοιλιά και διάρροιες, παιδιά που μιλούν συχνά για τον θάνατο, μπορεί να είναι συχνά θύματα μιας τρομακτικής ασθένειας που χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση. Το παιδί που υποφέρει από κατάθλιψη, η οποία δεν θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θα γίνει ο έφηβος που θα παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά ή θα οδηγηθεί σε καταχρήσεις, ενώ αργότερα θα γίνει ένας δυστυχισμένος ενήλικας.


Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να λάβουμε άμεσα μέτρα για να προστατεύσουμε το παιδί μας όποια κι αν είναι η ηλικία του. Τι μπορούμε, ως γονείς, να κάνουμε:

Αν η κατάθλιψη είναι ασθένεια που υπάρχει έτσι κι αλλιώς στην οικογένειά σας, χρειάζεται να μιλήσετε εγκαίρως στα παιδιά σας για τα συμπτώματα αυτής και να τα απενοχοποιήσετε από το να συζητούν ελεύθερα γι’αυτήν, όποτε θέλουν.

Αν υποφέρετε κι εσείς από κατάθλιψη, φροντίστε να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία που θα συστήσει ο ψυχολόγος σας.

Συνειδητοποιήστε, ότι το παιδί σας μπορεί να γίνεται καθρέφτης της δικής σας κατάθλιψης.

Μιλήστε στο παιδί για τις δικές αδυναμίες.

Γνωρίστε τους φίλους του παιδιού σας και τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται.

Παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας: αν αρχίζει να μη νοιάζεται για πράγματα που παλιά το ενδιέφεραν ή αν αδιαφορεί για το σχολείο, ασχοληθείτε μαζί του.

Συνειδητοποιείστε, ότι δεν είναι ίδιες όλες οι μορφές κατάθλιψης. Υπάρχουν παιδιά με εντελώς «κρυφή» κατάθλιψη, που δείχνουν απόλυτα φυσιολογικά, όμως, π.χ. αυτοτραυματίζονται ή έχουν τάσεις βουλιμίας.

Κλείστε το κινητό σας. Αφήστε κάτω το iPad. ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ.

Γνωρίστε τους δασκάλους, προπονητές και φροντιστές του παιδιού σας και μιλήστε μαζί τους για το πώς το βλέπουν στην καθημερινότητά του.

Τακτικά και εις γνώσιν των παιδιών σας, διαβάζετε τα μηνύματά τους και ελέγχετε τα προφίλ τους σε Viber, Facebook και Snapchat.

Οι παραπάνω είναι 10 γενικές οδηγίες που οφείλει κάθε γονιός να εφαρμόζει, αν παρατηρεί ασυνήθιστα σημάδια στη συμπεριφορά και τις συνήθειες του παιδιού του. Δεν αποτελούν, βέβαια, πανάκεια ούτε λύνουν όποιο τυχόν πρόβλημα, για το οποίο θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ