2018-05-03 13:30:26
Φωτογραφία για Γλυκό ντοματάκι
Υλικά / Για 2 κιλά περίπου

1 κιλό ντοματάκια (cherry)

1.150 γρ. ζάχαρη

20 γρ. ασβέστη

1 κουταλιά λεμόνι

1 ξύλο κανέλας

Τρόπος παρασκευής

Ξεφλουδίζετε τα ντοματάκια (για να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα, τα ζεματάτε για 1 λεπτό περίπου). Αφαιρείτε το κοτσανάκι τους. Τα τρυπάτε στην κορυφή και τα πιέζετε ελαφρά για να βγει ο σπόρος.

Στη συνέχεια, γεμίζετε μια λεκάνη με 4 λίτρα νερό, διαλύετε τον ασβέστη και ρίχνετε μέσα τα ντοματάκια. Τα αφήνετε στο ασβεστόνερο για

1 ώρα προκειμένου να σφίξουν.

Κατόπιν, τα ξεπλένετε με άφθονο νερό, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, 250 γρ. νερό και την κανέλα και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου μισή ώρα σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, βγάζετε τα ντοματάκια από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζετε να βράζετε το σιρόπι μέχρι να δέσει.


Μόλις δέσει το σιρόπι, ξαναρίχνετε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα μαζί με το λεμόνι και τα αφήνετε να πάρουν μια-δυο βράσεις ακόμα.

Όταν κρυώσει το γλυκό, το βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Πόσο καλό μας κάνουν οι ντομάτες

Το πιο σημαντικό συστατικό της ντομάτας φαίνεται να είναι το λυκοπένιο, στο οποίο οφείλει και το χαρακτηριστικό της κόκκινο χρώμα. Το λυκοπένιο αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό με πιθανή δράση κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όσον αφορά στα καρδιαγγειακά νοσήματα, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση κατά της αθηροσκλήρωσης και του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε καπνιστές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου αυξάνεται με τη θέρμανση και όταν στο γεύμα συνυπάρχει λίπος.

Με άλλα λόγια, απορροφά κανείς περισσότερο λυκοπένιο αν τρώει μαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας παρά όταν καταναλώνει ωμές ντομάτες. Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο γίνεται ακόμα πιο δραστικό αν προσλαμβάνεται μαζί με λουτεΐνη, συστατικό που βρίσκεται στο καλαμπόκι, το σπανάκι και άλλα λαχανικά.
olalathos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ