2012-06-04 10:33:06
Φωτογραφία για Telegraph: Η Ελλάδα θα φέρει τσουνάμι στις παγκόσμιες αγορές
Τις συνέπειας ενός πιθανού "Grexit", δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προσπαθούν ήδη να εκτιμήσουν οι διάφοροι αναλυτές, και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ένα τέτοιο γεγονός θα φέρει μεγάλες αναταράξεις στις αγορές. Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Telegraph, η μετάδοση της οικονομικής κρίσης  σε περίπτωση οικονομικής «κατάρρευσης» της χώρας μας, θα έχει ως αποτέλεσμα ότι συνέβη και με την χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Leman Brothers το 2008, δηλαδή θα προκαλούσε παγκόσμιες αναταράξεις στις αγορές.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η Ελλάδα κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προηγούμενο για τους υπόλοιπους «αδύναμους» της Ευρωζώνης, ακόμα και αν οι δυνατές οικονομίες του ενιαίου νομίσματος καταφέρουν να κρατήσουν το ευρώ, οδεύοντας προς μια φορολογική ένωση. Τι γίνεται όμως όπου μία «ενδεχόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ένα χρόνο μετά την έξοδο της, αποτελέσει πειρασμό για τις υπόλοιπες ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης;».


Η αγγλική εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι η ύφεση δε θα είναι τόσο ανώδυνη για τη χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση των εμπορεύσιμων αγαθών όπως το χρυσό και το πετρέλαιο, και αυτό όχι μόνο στις πληττόμενες οικονομίες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τη ψυχολογία των επενδυτών οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτά τα προϊόντα και να κατευθυνθούν σε πιο ασφαλείς επενδυτικούς «παραδείσους» όπως το δολάριο.

Ίσως τη μοναδική εξαίρεση να αποτελέσει ο χρυσός σημειώνουν οι αναλυτές. Δυστυχώς για τον ευρωπαϊκό νότο, οι παραπάνω εξελίξεις, θα επηρεάσουν τον «τοπικό χρυσό», το ελαιόλαδο, μιας και τον προηγούμενο μήνα, η τιμή του έπεσε στα 2,900 δολάρια ο τόνος, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή από το 2002.

πηγή:iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ