2012-06-05 14:05:10
Φωτογραφία για ΣΕ ΔΙΝΗ  Η ΜΑΔΡΙΤΗ!
Ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζες ζητεί Ισπανός υπουργός

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε για πρώτη φορά, την Τρίτη, διεθνή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει τις ισπανικές τράπεζες, καθώς ο αρμόδιος υπουργός για τον Προϋπολογισμό, Κριστόμπαλ Μοντόρο, είπε ότι οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia ύψους 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.

Σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο κ. Μοντόρο είπε ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται «υπερβολικά» ποσά για να ανακεφαλαιοποιηθούν και το ερώτημα είναι «από που προέρχεται αυτό το ποσό».


Ο Ισπανός υπουργός κάλεσε τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο θέμα της λεγόμενης «τραπεζικής ένωσης» της ΕΕ, γιατί τα χρήματα που χρειάζονται οι τράπεζες της χώρας δεν είναι «υπερβολικά».

Ο κ. Μοντόρο απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό, καθώς, όπως είπε, κατά τη γνώμη του δεν είναι πολύ υψηλό ούτε πολύ υπερβολικό.

Το θέμα είναι από που θα προέρθουν αυτά τα χρήματα, είπε.

Ο κ. Μοντόρο είπε ακόμα ότι η Ισπανία, λόγω του μεγέθους της (τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη) δεν μπορεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης («δεν είναι τεχνικά δυνατό») και ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «περισσότερους μηχανισμούς ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Πρέπει το θέμα να λυθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου, τόνισε.

Η Ισπανία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης, πράγμα που θα σημαίνει την εγκατάλειψη μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Στα ύψη το κόστος δανεισμού

Το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας σημαίνει ότι η χώρα έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων, δήλωσε ακόμα ο ο Κρ. Μοντόρο.

Η Ισπανία θα προχωρήσει αργότερα την Πέμπτη σε δημοπρασία ομολόγων μικρής και μεσαίας διάρκειας ύψους 2 δισ. ευρώ.

«Το πριμ κινδύνου δείχνει ότι η πόρτα της αγοράς δεν είναι ανοιχτή για την Ισπανία. Το πριμ κινδύνου δείχνει ότι ως κράτος έχουμε πρόβλημα όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά όταν θέλουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας», σημείωσε.

Το πριμ κινδύνου (spread έναντι των γερμανικών ομολόγων) των ισπανικών 10ετών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού σημείωσε άνοδο σε ιστορικό υψηλό, στις 548 μονάδες, την περασμένη Παρασκευή, εν μέσω ανησυχιών ότι το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας και το υψηλό χρέος θα την αναγκάσει τελικά να ενταχθεί σε σχέδιο διάσωσης όπως η Ελλάδα

Μετά τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού το ευρώ υποχώρησε στα 1,2456 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει μέχρι τα 1,2542 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ