2018-08-23 18:21:28
Φωτογραφία για Να το βάλω να διαβάσει καλοκαιριάτικα;
Αρχικά, ας αναρωτηθούμε το εξής: «Εμείς οι ίδιοι θέλαμε ως παιδιά να διαβάσουμε το καλοκαίρι ή αναγκαζόμασταν από τους γονείς μας;».

Μάλλον υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες απαντήσεων:

1. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που είναι κατηγορηματικοί λέγοντας ότι διακοπές και διάβασμα δεν πάνε μαζί και ότι το καλοκαίρι συνδυάζεται με θάλασσα, παιχνίδια, ξεγνοιασιά, κατασκήνωση και κυρίως κλειστά βιβλία.

2. Από την άλλη, για κάποιους η μελέτη το καλοκαίρι μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη τάξη, αλλά και στην επανάληψη με στόχο την καλύτερη αφομοίωση όλων όσων προηγήθηκαν μέσα στη χρονιά.

Τι κάνουμε λοιπόν με τα παιδιά μας;

Η απάντηση είναι μία: Εξαρτάται από το παιδί και τις ανάγκες του.

Κάποια παιδιά επειδή ενδεχομένως έχουν πιεσθεί μέσα στη χρονιά έχουν την ανάγκη να είναι πιο ελεύθερα, απαλλαγμένα από το διάβασμα έστω και για λίγο.


Κάποια άλλα μπορεί να θέλουν να ασχοληθούν έστω και μία ώρα την ημέρα με ένα πρόβλημα μαθηματικών ή μία έκθεση ή με ανάγνωση ενός κειμένου. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην πιέσουμε το παιδί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά να αφουγκραστούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο, να διαβάσει ή όχι.

Παρόλα αυτά, το διάβασμα μπορεί να γίνει ή καλύτερα μπορούμε να το κάνουμε εμείς πιο ελκυστικό για τα παιδιά.

Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει υπό τη μορφή παιχνιδιού. Τα παιδιά (ακόμη και μαζί με τους γονείς) μπορεί να ξεκινήσουν ένα διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων σχετικών με αυτά που έμαθαν την προηγούμενη χρονιά κλιμακούμενης δυσκολίας και ποικίλων θεμάτων. Στο παιχνίδι αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά με στόχο να εμπλουτισθεί και να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Επίσης, μία άλλη ιδέα θα ήταν να παροτρύνουμε τα παιδιά να επιλέξουν τα ίδια να διαβάσουν ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή ένα περιοδικό της αρεσκείας τους.

Προτείνουμε λοιπόν να βρεθούν πιο δημιουργικοί τρόποι διαβάσματος, με στόχο το παιδί και να απασχολείται τις ώρες που δεν θα παίζει ή δεν θα κολυμπά, και να μαθαίνει.

Ωστόσο είναι καλό να θυμόμαστε πως η μάθηση και το διάβασμα για να αποδώσουν χρειάζεται κίνητρο. Αν δούμε ότι δεν υπάρχει, ας στραφούμε στην σωματική άσκηση και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, τα οποία επίσης έχουν πολλαπλά οφέλη!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ