2012-06-06 15:12:36
Φωτογραφία για ΕΚΤ: Aμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%
Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο, όπως άλλωστε αναμενόταν, ενώ η προσοχή στρέφεται στις δηλώσεις που θα κάνει αργότερα ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθώς εντείνονται οι πιέσεις και προς την ΕΚΤ να λάβει μέτρα ώστε να ανασχεθεί η περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

 Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα η ΕΚΤ ίσως προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίνω, όπως ζήτησε πρόσφατα και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

 Η μείωση των επιτοκίων, πέρα από την μικρή έστω ανάσα που θα δώσει στος κόστος δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ, κίνηση που πολλοί εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη, προκειμένου να στηριχθεί κυρίως η ανταγωνιστικότητα στην ευρω-περιφέρεια.

Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων, άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο θα ήταν ένας νέος, ο τρίτος, γύρος των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ (LTRO), ενδεχομένως με πενταετή αντί για τριετή διάρκεια.


Σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων θα περιόριζε σημαντικά τους φόβους που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν στο μέλλον ένα κύμα μαζικών αναλήψεων από τις τράπεζες (bank run).

Μάλιστα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, δήλωσε την Τρίτη από τη Λετονία ότι «χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση καταθέσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ