2018-10-02 20:48:16
Φωτογραφία για Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από τη συνεχή πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος
           Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από τη συνεχή πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:

     «Μια νέα σεζόν ξεκινάει και οι τιμές παραγωγού για το αιγοπρόβειο γάλα δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί πάνω από 0,90 ευρώ ανά κιλό. Οι γαλακτοβιομήχανοι, λόγω του ανταγωνισμού για το κέρδος, μεθοδεύουν τιμές κάτω από τις περσινές, επιδιώκοντας την εξασφάλιση φθηνότερης πρώτης ύλης για τα προϊόντα τους. 

    Παράλληλα αυξάνονται οι εισαγωγές γάλακτος (νόμιμες και παράνομες) και τυροκομικών προϊόντων. Έτσι, ενώ σε δυο μήνες η παραγωγή θα βρίσκεται στην αιχμή της, κανείς δεν γνωρίζει πόσο και πότε θα πληρωθεί.........       

   Η κατάσταση αυτή θα επιταχύνει την εγκατάλειψη της αιγοπροβατοτροφίας από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους της εκτατικής και ποιοτικότερης παραγωγής, που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες εργασίας και οξύτατου ανταγωνισμού της κερδοφορίας των μονοπωλίων που σε αυτούς δίνουν και τις χαμηλότερες τιμές.


         Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, δεν έχουν καμιά βάση οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι με την πολιτική της θα στηρίξει το εισόδημα του παραγωγού και θα ανακοπεί η τάση που αποτυπώνεται στα στοιχεία της περιόδου 2005 - 2013 κατά την οποία πετάχτηκαν από την παραγωγή 33.490 προβατοτρόφοι και 48.900 αιγοτρόφοι, δηλαδή το 33% των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας, ενώ εκτοξεύθηκε το μερίδιο της παραγωγής (με βάση τον αριθμό ζώων) των πιο μεγάλων προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων από 6% το 2000 σε 33% το 2013.

       Η συγκέντρωση της παραγωγής οδήγησε σε μια αύξηση της παραγωγικότητας, την οποία καρπώνονται τα 8 μονοπώλια που λυμαίνονται το 35% της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα (Eurostat 2015) και θησαυρίζουν από τις εξαγωγές φέτας και άλλων τυριών την ώρα που για τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι απλησίαστα.

       Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προστατευθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές που δίνουν οι γαλακτοβιομήχανοι ώστε να εξασφαλισθεί ένα εισόδημα επιβίωσής τους (τιμή, μείωση κόστους παράγωγης, φθηνό πετρέλαιο, ενισχύσεις, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροεφόδια και ζωοτροφές, επιδότηση αγοράς ζωοτροφών, διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων);».  
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ