2018-10-04 21:42:41
Φωτογραφία για Οι εφορίες θα μπορούν να δίνουν απόρρητα στοιχεία πολιτών ακόμα και σε «διατραπεζικές εταιρείες»
Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν διευκρινίζει αν τα στοιχεία θα παρέχονται και στις εισπρακτικές -

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων

Φέιγ – βολάν κάνει τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων η κυβέρνηση καθώς τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή επιτρέπει στις εφορίες να παρέχουν απόρρητα στοιχεία ακόμα και σε διατραπεζικές εταιρείες.

Η προωθούμενη ρύθμιση που «προσγειώθηκε» στο κοινοβούλιο στο παραπέντε της ψήφισης νομοσχεδίου «χαλαρώνει» άρθρο παλαιότερου νόμου για την διαφύλαξη του απορρήτου των πληροφοριών.

Ο ισχύον νόμος προβλέπει πως «Πρόσωπα που είναι ή έχουν διατελέσει υπάλληλοι της Φορολογικής Διοίκησης και εν γένει του Υπουργείου Οικονομικών ή συνδέονται ή συνδέονταν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή έργου με αυτά, καθώς και οποιοδήποτε πρόσωπο, στο οποίο έχουν ή είχαν ανατεθεί αρμοδιότητες ή καθήκοντα της Φορολογικής Διοίκησης οφείλουν να τηρούν ως απόρρητα όλα τα στοιχεία και πληροφορίες φορολογουμένων, τα οποία περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και δύνανται να τα αποκαλύπτουν μόνο στα ακόλουθα πρόσωπα:


α) άλλους υπαλλήλους της Φορολογικής Διοίκησης, μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δικηγόρους του Δημοσίου στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους,

β) διωκτικές αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης ή δίωξης αδικημάτων…» ενώ με την τροπολογία προστίθενται και οι εξής περιπτώσεις: «ιε) διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, χάριν των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων για τον σκοπό ενημέρωσης των αρχείων δεδομένων που τηρούν. Για την ενημέρωση των αρχείων δεδομένων της παρούσας περίπτωσης χορηγούνται αποκλειστικά τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες φορολογούμενων:

- ως προς τα φυσικά πρόσωπα, ο ΑΦΜ, η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το όνομα, το επώνυμο, το όνομα και επώνυμο πατέρα, το όνομα και επώνυμο μη΄τερας και ο ταχυδρομικός κώδικας

- ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο ΑΦΜ, η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η επωνυμια, ο διακριτικός τίτλος και η έδρα

ιστ) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αμιγείς ή μικτές επιχειρήσεις οτα και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος».

Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκο να καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εάν οι διατραπεζικές εταιρείες περιλαμβάνουν και τις εισπρακτικές εταιρείες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αθανάσιος Βαρδαλής υπογράμμισε πως «δίνετε το δικαίωμα σε νομικά πρόσωπα του δημοσίου, δηλαδή σε ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, να δίνουν στοιχεία για το πώς αποπληρώνονται ή όχι κάθε είδους λογαριασμοί από τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και για τα δημοτικά τέλη. Ρωτάμε το εξής: Πρόκειται για μέσο πίεσης των λαϊκών στρωμάτων, έτσι ώστε να πάνε να αποπληρώσουν οφειλές για τα κόκκινα δάνεια; Αν πρόκειται γι’ αυτό, η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία».

Από την ΝΔ ο κ. Απόστολος Βεσσυρόπουλος είπε ότι «Θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να εξασφαλιστεί το φορολογικό απόρρητο και ότι αυτά τα στοιχεία που θα δοθούν θα είναι τα απολύτως απαραίτητα και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω διαρροής. Είναι σαφές ότι εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή την πρακτική κατάθεσης άσχετων τροπολογιών και μάλιστα την 12η ώρα».

Επιφυλάξεις, μάλιστα, διατήρησε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης προειδοποιώντας την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ότι αν δεν αποσυρθεί τότε θα αναγκαστεί να την καταψηφίσει.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ