2012-06-07 15:40:17
Φωτογραφία για Ενέσεις ρευστότητας σε αγρότες και κτηνοτρόφους
"Ενέσεις" ρευστότητας σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου του αρμοδίου υπουργού Ν. Μαραβέγια, περί τα 70 εκατ. ευρώ συνολικά πρόκειται να δοθούν, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε παραγωγούς για το ποιοτικό παρακράτημα ελαιολάδου, το ποιοτικό παρακράτημα βοοειδών και άλλα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κι ενίσχυση ελαιοπαραγωγών σε νησιά του Αιγαίου.

Έως το τέλος του μήνα επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των αποζημιώσεων παραγωγών που υπέστησαν ζημιές το 2011, με την καταβολή από τον ΕΛΓΑ ποσού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το σύνολο των αποζημιώσεων για τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή το 2011, ανήλθαν σε 90-100 εκατ. ευρώ. Τέλος, έως τις αρχές Ιουλίου το αργότερο πρόκειται να καταβληθεί και η εξισωτική αποζημίωση κτηνοτρόφων που ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.


Όπως επισημάνθηκε, αμείωτο εξακολουθεί να είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μίσθωσης αγροτικής γης. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν αναρτηθεί προς μίσθωση 2.176 αγροτεμάχια κι έχουν κατατεθεί 3.700 αιτήσεις ενδιαφέροντος, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα από τις Περιφέρειες ελέγχονται 21.000 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης, 400.000 στρεμμάτων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αξιολογήσεις και να προχωρήσουν οι αναρτήσεις των καταλλήλων τεμαχίων.

Στο μεταξύ, επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ζητήσει για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο κ. Μαραβέγιας, για να συζητηθούν βασικά ζητήματα αγροτικής πολιτικής, προκειμένου να εκπροσωπηθεί η χώρα με συντονισμένες θέσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 18 Ιουνίου.

Τις προηγούμενες ημέρες άλλωστε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με εκπροσώπους κομμάτων και βασικό αντικείμενο τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Ο ρόλος του υπηρεσιακού υπουργού, είναι να προχωρά ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και να επεξεργάζεται ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για να μπορέσει ο επόμενος υπουργός να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο κ. Μαραβέγιας, αναφέροντας μια σειρά θεμάτων που διευθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Μεταξύ αυτών η παράταση που δόθηκε στην εφαρμογή του νόμου για τους συνεταιρισμούς έως το τέλος του χρόνου αλλά και η πρόσληψη - όπως κατ΄ εξαίρεση προβλέπει η νομοθεσία για την κάλυψη έκτακτων αναγκών- 1.500 ατόμων για την ενίσχυση του προγράμματος της δακοκτονίας.

Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τις στρατηγικές κατευθύνσεις στον αγροτικό τομέα και τον καθορισμό των απαραίτητων ενεργειών, καθώς και τη δημιουργία επιστημονικού συμβουλίου αγροτικής πολιτικής, ως συμβουλευτικό όργανο του υπουργού.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ