2018-10-10 19:40:47
Φωτογραφία για Με... εντολή Δούρου: Ο Άρειος Πάγος κάνει έρευνα για τη διαρροή των κλήσεων υπόπτων για τη Μάνδρα!
 «Επιλεκτική» ευαισθησία από την εισαγγελέα ΑΠ, Ξένη Δημητρίου - Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός έδωσε την εντολή διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας, έπειτα

από σχετική αναφορά της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτη

«Άφωνος» έχει μείνει ο νομικός κόσμος από την επιλεκτική ενέργεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να διατάξει προκαταρκτική έρευνα για την διαρροή στα μέσα ενημέρωσης της πληροφορίας ότι καλούνται ως ύποπτοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα, πλέον των δέκα αιρετών και μη κρατικών υπαλλήλων, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής, την 15η Νοεμβρίου 2017.

Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός έδωσε την εντολή διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας, έπειτα από σχετική αναφορά της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτη. Εύλογα ερωτήματα διατυπώνουν οι νομικοί για το γεγονός ότι η Ξένη Δημητρίου δεν έχει επιδείξει έως τώρα την ανάλογη ευαισθησία για κατ' επανάληψη διαρροές δικαστικών ενεργειών και περιεχομένου σημαντικών δικογραφιών στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.


Κάτι που, εύκολα, μπορεί να ερμηνευθεί ως επιλεκτική προσπάθεια φίμωσης του Τύπου και μάλιστα για ένα θέμα που έχει κάνει το γύρο του κόσμου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενδιαφέρει διακαώς τους Έλληνες πολίτες και ειδικά της Δυτικής Αττικής (Μάνδρα και Νέα Πέραμος), που είναι πλημμυροπαθείς, καθώς χάθηκαν 24 άνθρωποι και οι καταστροφές είναι τεράστιες.

Παράλληλα, οι ίδιοι νομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υποδείχθηκε στην Ρένα Δούρου η κατάθεση αναφοράς, έτσι ώστε να υπάρχει το άλλοθι να διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα και μάλιστα να μπορεί να λεχθεί ότι η εισαγγελική ενέργεια ήταν μονόδρομος.

Εξάλλου, οι νομικοί επισημαίνουν ότι δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και εύλογες υπόνοιες για το εάν κάποιοι επιθυμούν να παραμείνει στο σκοτάδι η απόδοση ποινικών ευθυνών για δύο τραγικά γεγονότα που έπληξαν την Αττική.

Αναλυτικότερα, με παραγγελία της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητά να αναζητηθούν και να διωχθούν ποινικά όσοι έδωσαν πληροφορίες στον Τύπο ότι καλούνται ως ύποπτοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα, περισσότεροι από δέκα αιρετοί και κρατικοί υπάλληλοι, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για την εξ αμελείας ανθρωποκτονία 24 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, αλλά και για παραλείψεις τους, που οδήγησαν στην πρόκληση της πλημμύρας.

Όπως έγινε γνωστό, η Ξένη Δημητρίου έδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από αναφορά που της κοινοποιήθηκε, από ύποπτο σε αυτή την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο που διαμαρτυρήθηκε για τη δημοσιοποίηση της κλήτευσής του ως υπόπτου είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στις 2 Οκτωβρίου, φέρεται να απέστειλε την αναφορά της στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κοινοποιώντας την και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την επισύναψη δημοσιευμάτων με την επισήμανση της ότι σε εκείνη “μέχρι και την προηγούμενη ημέρα δεν της είχε επιδοθεί καμία κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις”.

Μετά την ενέργεια αυτή της Ξένης Δημητρίου, εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει αναλάβει την έρευνα, αναζητώντας ενδεχόμενη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως είναι παράβαση καθήκοντος, διαρροή εγγράφων δικογραφίας, κ.λπ., η οποία φέρεται να έγινε περίπου δέκα ημέρες μετά τη διαβίβαση της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στην εκτελούσα την παραγγελία αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, άλλη μία ενέργεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είχε επιφέρει τεράστιες αντιδράσεις, καθώς αφορούσε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης στην έρευνα για την μεγάλη πυρκαγιά στην Ραφήνα, το Νέο Βουτσά και το Μάτι, όπου χάθηκαν 99 συμπολίτες μας, κάηκαν δασικές εκτάσεις, καταστράφηκαν περιουσίες, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, η Ξένη Δημητρίου, πριν από δύο εβδομάδες, είχε ζητήσει από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να συσχετιστεί στη δικογραφία για την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική με την πειθαρχική έρευνα της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για το ίδιο θέμα.

Η ενέργεια αυτή της Ξένης Δημητρίου ερμηνεύτηκε από όλο το νομικό κόσμο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έρευνα που ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί μέσα λιγότερο από 1,5 μήνα. Η ίδια η Ξένη Δημητρίου διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι η ενέργεια της δεν αποσκοπούσε στην καθυστέρηση της υπόθεσης λόγω αναμονής έκδοσης του πειθαρχικού πορίσματος, απλώς ζήτησε να ληφθεί υπόψη.

Μάλιστα, ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, εάν επιθυμούν να επισκεφτούν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ή να τηλεφωνήσουν για μια «πριβέ» ενημέρωση επί των εισαγγελικών ενεργειών που έχουν γίνει για την υπόθεση αυτή.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ