2012-06-07 22:01:24
Φωτογραφία για «Με τον Καπετανάκη…»
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Χαίρομαι που η πορεία του τόπου διευθετήθηκε με τον παλιό, καλό ελληνικό τρόπο: συμφωνήσαμε, δηλαδή, μεταξύ μας όχι μόνο τι θα κάνει η Ελλάδα απέναντι στην Ευρώπη αλλά και τι θα κάνει η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα!

Η μέθοδος είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά, ας πούμε, είχαν κάποτε πειστεί ότι δεν θα ξανακάνουν φυλακή επειδή:

«Με τον Καπετανάκη που 'χει ντούγκλα το μουστάκι τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε».

Ετσι, λοιπόν, κι εμείς. «Τα μιλήσαμε» και «τα συμφωνήσαμε» - μεταξύ μας Συμφωνήσαμε, δηλαδή, ότι θα αλλάξουμε μόνοι μας το Μνημόνιο ή θα το ακυρώσουμε ή θα το καταργήσουμε ή θα το καταγγείλουμε ή θα του κάνουμε ό,τι άλλο γουστάρει η ψυχή μας αλλά, την ίδια στιγμή, οι άλλοι θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις χρηματοδότησης που απορρέουν από μια συμφωνία που δεν θα ισχύει πια!

Το κακό, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι ότι ψάχνουμε για κορόιδα - δικαίωμά μας!


Το κακό είναι ότι πιστεύουμε πως βρήκαμε τα κορόιδα χωρίς να τα έχουμε καν ρωτήσει.

Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που από αφέλεια ή απελπισία πιστεύουν αυτήν τη διαβεβαίωση!..

Πρόβλημά τους, θα μου πείτε. Σωστό. Αλλωστε είμαι βέβαιος ότι κάπως έτσι θα μας απαντήσουν και τα υποψήφια κορόιδα της παρέας.

Δεν θέλετε τα λεφτά; Πρόβλημά σας. Αλλά χωρίς συμφωνία δεν υπάρχουν χρήματα. No honey, no money!

Το ερώτημα είναι αν μπορεί η χώρα να απεμπλακεί από αυτού του τύπου τις καφενόβιες ανοησίες. Κι αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια νέα, καλύτερη συμφωνία χωρίς να διακινδυνεύσει τη χρηματοδότησή της.

Το λέω εντελώς ειλικρινά: άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Το Μνημόνιο πλέον δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί. Οχι επειδή ο ελληνικός λαός ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένο ή Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή η συνταγή έχει αποτύχει επί της ουσίας.

Και την ίδια στιγμή το Μνημόνιο δεν γίνεται να καταγγελθεί ή να ακυρωθεί μονομερώς. Διότι αυτό οδηγεί στη στάση πληρωμών, την κρίση ρευστότητας και την ασφυξία της χώρας - μέσα ή έξω από το ευρώ…

Με άλλα λόγια, οι κουβέντες και οι συμφωνίες «με τον Καπετανάκη που 'χει ντούγκλα το μουστάκι» δεν αρκούν.

Χρειάζεται να κουβεντιάσουμε και με εκείνους που βάζουν το χέρι στην τσέπη. Να δώσουμε και να πάρουμε. Να τους πείσουμε και να πειστούμε.

Διαφορετικά, πολύ φοβούμαι ότι η εξέλιξη μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Και τότε θα τραγουδάμε:

«Τη δόλια τη μανούλα μου την πότισες φαρμάκι αχ, εσύ Καπετανάκη»!..

πηγη:tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ