2012-06-09 07:21:48
Φωτογραφία για REUTERS: ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ
Δραματική τροπή παίρνει η κρίση στη Μαδρίτη, καθώς το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων και μιας γερμανικής πηγής, μεταδίδει πως η Ισπανία αναμένεται εντός του σαββατοκύριακου να καταθέσει αίτημα για λήψη χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Το αίτημα θα κατατεθεί έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης το Σάββατο, δήλωσαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Η ανακοίνωση αναμένεται για το απόγευμα του Σαββάτου», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναφέρει ότι δεν κατόρθωσε να έλθει σε επαφή με αξιωματούχους της ισπανικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τον σχολιασμό της πληροφορίας.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση όσον αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης για τις τράπεζές της, αναμένοντας κατ’ αρχήν «τα στοιχεία» του ΔΝΤ και των ελεγκτικών υπηρεσιών, τα οποία θα γίνουν γνωστά εντός των προσεχών ημερών, δήλωσε εκπρόσωπός της. «Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και προς καμία κατεύθυνση», δήλωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία έπειτα από υπουργικό συμβούλιο. «Αναμένουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν αυτοί που αξιολογούν την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος», πρόσθεσε.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν γνωρίζει κάτι περί αιτήματος της Ισπανίας για χορήγηση οικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ. «Εάν διατυπωθεί τέτοιο αίτημα, τα προσήκοντα εργαλεία είναι σε λειτουργία, έτοιμα για την χρησιμοποίησή τους σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν αποφασισθεί κατά το παρελθόν. Αλλά δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όταν ερωτήθηκε για τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εντός του σαββατοκύριακου, ο Αλταφάζ απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω». «Οι ισπανικές αρχές έχουν δεσμευθεί να παράσχουν μία σαφή αποτίμηση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα, των αδυναμιών του, και σε σχέση με αυτό, ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να συνοδευθεί από αίτημα για την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων ιδρυμάτων. Στη συνέχεια θα κρίνουμε σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές», είπε ο Αλταφάζ.

«Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα, οι μελέτες διεξάγονται με τη βοήθεια ανεξάρτητων ιδιωτικών εταιρειών και είναι σημαντικό να έχουμε αυτήν την σαφή αποτίμηση στην περίπτωση που αποφασισθεί η εφαρμογή σχεδίου με ή χωρίς την ευρωπαϊκή στήριξη», κατέληξε.

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, αν η Μαδρίτη υποβάλει αίτημα προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε από πλευράς του την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με τους αριθμούς», εκτίμησε, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν, «η Ισπανία δεν έχει υποβάλει αίτημα», παρά το γεγονός ότι ο «τραπεζικός της τομέας είναι κάτω από πίεση».

Για τα υπόλοιπα «η κατάσταση στην Ισπανία εξελίσσεται μάλλον καλά. Η ισπανική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση», πρόσθεσε. Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα μιας απευθείας βοήθειας στον τραπεζικό τομέα, εκτίμησε ότι προπάντων πρόκειται για «ένα νομικό πρόβλημα».

Η Ισπανία δεν έχει ακόμη ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, διαψεύδοντας ότι ασκείται οποιαδήποτε πίεση για να παροτρυνθεί η Μαδρίτη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

«Είναι πάντα σαφές ότι οι χώρες που (θέλουν να επωφεληθούν) της αλληλεγγύης υποβάλουν οι ίδιες το αίτημα. Έχουμε όλα αυτά που χρειάζονται για μια σταθερή εξέλιξη της ευρωζώνης», δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο ΕΤΧΣ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Νέας  Ζηλανδίας Τζον Κέι.

«Τώρα εναπόκειται στις ενδιαφερόμενες χώρες να στραφούν προς εμάς. Αυτό δεν συνέβη μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου η Γερμανία δεν θα ασκήσει καμία πίεση οποιουδήποτε είδους», σημείωσε. «Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει η ισπανική κυβέρνηση», είχε δηλώσει νωρίτερα την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Μία προπαρασκευαστική σύνοδος υψηλόβαθμων στελεχών των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο αποβλέποντας στην προετοιμασία του μηχανισμού παροχής ενός σχεδίου βοήθειας σε περίπτωση που το ζητήσει η Μαδρίτη, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η Ομάδα Εργασίας του ευρώ βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης, έτοιμη να συνεδριάσει αυτό το Σαββατοκύριακο εάν υπάρξει αίτημα από την Ισπανία», διαβεβαίωσε μία από τις πηγές αυτές.

Η Ομάδα Εργασίας του ευρώ προπαρασκευάζει στον τεχνικό τομέα τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup» για το Σαββατοκύριακο σε αυτό το στάδιο, διαβεβαίωσε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή, τονίζοντας πως επί του παρόντος δεν «υπήρξε αίτημα από ισπανικής πλευράς», πράγμα που διαβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όμως όλα μπορούν να μεταβληθούν εν ριπή οφθαλμού», τόνισε η ίδια πηγή.

«Η Ισπανία δεν έχει ζητήσει βοήθεια», όμως «όλοι οι διευθυντές επί των υπουργείων Οικονομικών στέκονται πάνω από το τηλέφωνό τους», τόνισε από την πλευρά της έτερη ευρωπαϊκή πηγή. Εάν υπάρξει πάντως μία σύγκληση της Ομάδος Εργασίας του ευρώ «θα υπάρξει ως ακολουθία του ένα Eurogroup, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν σήμερα οι αγορές», τόνισε η ίδια πηγή. Από την πλευρά του, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή πως «δεν είναι ενήμερο» για κάποια τηλεφωνική διάσκεψη του Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο με θέμα μία πιθανή προσφυγή της Ισπανίας σε οικονομική βοήθεια.

Προτεραιότητα της ισπανικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να ξαναβρεί την χαμένη της εμπιστοσύνη, διότι χωρίς αυτή είναι αδύνατον να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», εκτίμησε  την Παρασκευή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Μιγέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορδόνεθ. «Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η ισπανική οικονομία, η πιο κρίσιμη μεταβλητή δεν είναι, όσο σημαντική και να είναι η πρόσφατη εξέλιξή της, η ανάπτυξη, ή η αγορά εργασίας, αλλά η καταρράκωση της εμπιστοσύνης», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας.

«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία είναι θεόρατες» και το «πρόσφατο επεισόδιο της κρίσης χρέους είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την εμπιστοσύνη και για της συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, γεγονός που την έθεσε σε μία κατάσταση ακραίας ευπάθειας», τόνισε ο ίδιος. Μολονότι η χώρα έχει βυθιστεί σε υφεσιακή τροχιά από την αρχή του έτους, «δεν αναμένουμε ωστόσο μία υποχώρηση της δραστηριότητας» για το σύνολο του 2012, τονίζει η Τράπεζα της Ισπανίας στην ετήσια έκθεσή της, αλλά «μπορούμε να ελπίζουμε πως το 2013 θα αρχίσουν να διακρίνονται τα πρώτα βήματα μίας πιο βιώσιμης ανάκαμψης».

Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί επίσης για τον «κίνδυνο εκτροχιασμού» του προϋπολογισμού κατά το 2012, καθώς ήδη η χώρα έχει ξεπεράσει μακράν τον στόχο της για το έλλειμμα (8,9% έναντι του σκοπούμενου 6%), με τα έσοδα να εξαρτώνται από τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις, την ώρα που οι δαπάνες ενδέχεται να είναι πιο σημαντικές από τις προβλεπόμενες, φερ' ειπείν τα κονδύλια που θα διατεθούν για επιδόματα ανεργίας, σε μία χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ (22,44%). Ο Ορδόνεθ παραδίδει την επόμενη εβδομάδα τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας στον διάδοχό του Λουΐς Μαρία Λίνδε. 

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου για τις ισπανικές τράπεζες θα κατατεθούν το αργότερο στις 21 Ιουνίου στην κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία θα αξιολογήσει βάσει αυτών τις κεφαλαιακές ανάγκες και τα νέα αναγκαία αποθεματικά για τον τομέα. «Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών (που πραγματοποίησαν από κοινού ο γερμανικός οίκος Ρόλαντ Μπέργκερ και ο αμερικανικός Όλιβερ Γουάιμαν) θα κατατεθούν από τους συμβούλους το αργότερο στις 21 Ιουνίου», ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας και το υπουργείο Οικονομίας.

Τα αποτελέσματα ενός δεύτερου, περισσότερο ενδελεχούς, ελέγχου που έκαναν οι Deloitte, KPMG, PwC και Ernst&Young θα γνωστοποιηθούν στην ισπανική κυβέρνηση αργότερα στις 31 Ιουλίου. Οι δύο μελέτες αφορούν 14 τραπεζικούς ομίλους, δηλαδή το 90% του τομέα.

"Καταιγίδα" υποβαθμίσεων

Την Πέμπτη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την Ισπανία στο «ΒΒΒ», μόλις δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk (σκουπίδια), την ώρα που η κυβέρνηση Ραχόι ζητά βοήθεια από τις Βρυξέλλες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αλλά δεν δέχεται να μπει σε μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Ισπανία θα χρειαστεί για τις τράπεζές της από 50 έως και 110 δισ. ευρώ, ενώ ο οίκος Standard & Poor's εκτίμησε ότι οι εμπορικές τράπεζες της Ισπανίας θα πρέπει να αποδεχθούν έως το τέλος του 2013 συνολικές ζημιές «που θα κυμαίνονται μεταξύ 80-112 δισεκατομμύρια ευρώ», σχετιζόμενων με «επισφάλειές» τους.

24 ώρες μετά την υποβάθμιση του ισπανικού αξιόχρεου, ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο 11 δήμων και περιφερειών της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων αυτό τεσσάρων περιοχών, καθώς και των πόλεων της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης. Το αξιόχρεο των δήμων της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης υποβαθμίστηκε κατά τρεις βαθμίδες από Α σε ΒΒΒ, ενώ αυτό της αυτόνομης περιοχής της Μαδρίτης υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από Α- σε ΒΒΒ.

Ο Fitch υποβάθμισε επίσης το αξιόχρεο άλλων τριών περιοχών: Χώρα των Βάσκων, Κανταβρία και Αστούριας, στη βόρεια Ισπανία, όπως και των δήμων Σαν Σεμπαστιάν στη Χώρα των Βάσκων, Παμπελούνε στη Ναβάρα και των βασκικών επαρχιών Γκιπουζκόα, Αλάβα και Μπισκάγια.

Υποχωρητικές τάσεις επεκράτησαν  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχώρησε κατά σχεδόν 1%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,61% στα 1,2484 δολάρια.
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ