2012-06-10 06:05:09
Φωτογραφία για Στον «αέρα» οι επενδύσεις 5 δισ. ευρώ για το Ελληνικό
Πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε... ρόιδο

Πριν ακόμη πέσουν οι υπογραφές, όλα είναι στον αέρα, για ακόμη μία φορά για τις επενδύσεις στο Ελληνικό, που τείνουν να μετατραπούν σε προεκλογικό ανέκδοτο. Στον «αέρα» βρίσκεται και πάλι το πάρκο του Ελληνικού που κινδυνεύει να «στοιχειώσει».

Σύμφωνα με την Ημερησία, η αναφορά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ότι θα ακυρώσει, εφόσον εκλεγεί, το σχέδιο που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση για ιδιωτική επένδυση, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ και θα υιοθετήσει το αντίστοιχο σχέδιο που εκπόνησε το ΕΜΠ, το οποίο προβλέπει μόνο πράσινο και χρηματοδότηση από την αξιοποίηση μόνο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, θέτει νέα δεδομένα για την αξιοποίηση του χώρου.

Το θέμα θα είναι «δύσκολο» και για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. που φαίνεται να στηρίζει, χωρίς να το υπογραμμίζει πάντως, το σχέδιο που προώθησε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των τοπικών δήμων και φορέων που αναζωπυρώθηκαν μέσα από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Η υπόθεση του Ελληνικού κρατάει για δώδεκα ολόκληρα χρόνια.


Προωθήθηκαν γι' αυτό τουλάχιστον τρία διαφορετικά σχέδια από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις και όλοι προέβλεπαν την εμπορική αξιοποίηση του λεγόμενου ως «πολυτιμότερου φιλέτου της Μεσογείου» με συνδυασμό πρασίνου, κατοικίας και εμπορικών χρήσεων.

Το τελευταίο σχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση Παπαδήμου προβλέπει την αξιοποίησή του από ιδιώτες επενδυτές χωρίς να τίθενται εξαρχής σαφείς όροι και προϋποθέσεις για τη δόμηση και το πράσινο. Αυτά θα ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους επενδυτές με στόχο την εξασφάλιση επένδυσης 5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα έδινε τουλάχιστον 50.000 θέσεις εργασίας.

Η μελέτη του ΕΜΠ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην απέναντι όχθη. Ωστόσο προβλέπει ότι για να γίνει το πάρκο του Ελληνικού θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη ότι «ο Εθνικός Κήπος ολοκληρώθηκε σε 100 χρόνια, το Πεδίο του Άρεως περίπου σε 50. Το ίδιο συνέβη με όλα τα δυτικοευρωπαϊκά και βορειοαμερικανικά πάρκα μεγάλου μεγέθους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πόσο κοστίζει;

Η μελέτη του ΕΜΠ ουσιαστικά κινείται στη λογική του «να επιτρέψουμε στη φύση να κάνει μόνη της τη δουλειά» και να ακυρωθεί κάθε σχέδιο για εκτεταμένη αστική ανάπλαση που όπως επισημαίνεται «εκτοξεύει το κόστος έως και 16 φορές ακριβότερα από τα αντίστοιχα έργα αναπλάσεων πρώην αεροδρομίων κατασκευής αντίστοιχων πάρκων στον ευρωπαϊκό χώρο». Υπό αυτό το πλαίσιο, η μελέτη του ΕΜΠ εκτιμά οτι «το πραγματικό κόστος του πάρκου σε ό,τι αφορά τα έργα πρασίνου ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ στο τμήμα που είναι σήμερα διαθέσιμο για φυτεύσεις-διαμορφώσεις και σε 101 εκατ. ευρώ σε όλη την έκταση. Αντιστοίχως τα έξοδα συντήρησης, καθημερινής φροντίδας και φύλαξης του πάρκου, με βάση τα συγκριτικά στοιχεία και τα τεχνικά στοιχεία του έργου, εκτιμώνται στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στα 5 εκατ. ευρώ/έτος ενώ για τη δεύτερη φάση για το σύνολο της έκτασης στα 10 - 12 εκατ. ευρώ/έτος».

Πού θα βρεθούν τα κονδύλια;

Η μελέτη του ΕΜΠ θεωρεί ότι πηγές χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών και άλλων εγκαταστάσεων που υπάρχουν ήδη στο χώρο. Όπως αναφέρεται, «σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων το Νοέμβριο του 2010 και τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στην έρευνα, τα συνολικά έσοδα τα οποία επρόκειτο να εισπραχθούν μεταξύ των ετών 2004-2010 μέσω βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων συμβάσεων των ολυμπιακών και άλλων εγκαταστάσεων του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, ανέρχονται σε 87,3 εκατ. ευρώ. Δεν εισπράχθηκαν 40,1 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα ξοδεύτηκαν 28,2 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη απόκλιση οφείλεται, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, στο ότι οι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν κυρίως μακροχρόνιες συμβάσεις, διέκοψαν τις πληρωμές προς το ελληνικό δημόσιο μετά το 2008. Έτσι οι δύο διαχειρίστριες εταιρείες (Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε.) δεν εισπράττουν τα πιστοποιημένα χρέη που δικαιούνται σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις. Οι δε εταιρείες-παραχωρησιούχοι δεν καταβάλουν τα οφειλόμενα.

Ακόμη, όπως επισημαίνεται αν υπήρχε ορθή διαχείριση και συνέπεια πληρωμών, το πάρκο θα είχε υλοποιηθεί ήδη και θα είχαν εξασφαλιστεί σε βάθος χρόνου τα έξοδα λειτουργίας του. «Αν τα έσοδα αυτά εντάσσονταν ως εθνική χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά έργα πρασίνου για την Αθήνα, με τη συνήθη αναλογία εθνικής-ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 25%-75%, σε βάθος δεκαπενταετίας μπορούσαν να γίνουν έργα πρασίνου προϋπολογισμού της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Θα μπορούσαν δηλαδή και μπορούν ακόμη να κατασκευαστούν 2-3 πάρκα του μεγέθους του Ελληνικού καθώς και όλο το σύστημα πάρκων και πράσινων χώρων του λεκανοπεδίου. Τη δυνατότητα αυτή είχε επισημάνει όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε., ήδη από το 2007», καταλήγει η μελέτη του ΕΜΠ.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ