2012-06-11 13:04:15
Φωτογραφία για Αρνούνται να απελευθερώσουν τον Αμερικανοεβραίο κατάσκοπο Τζ. Πόλαρντ οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ αρνούνται να απελευθερώσουν τον Αμερικανοεβραίο κατάσκοπο Τζόναθαν Πόλαρντ καθώς υποψιάζονται ότι το Ισραήλ απέκρυψε την ύπαρξη και άλλων κατασκόπων στο έδαφός τους, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον Ιταμάρ Ραμπίνοβιτς.

«Οι Αμερικανοί υποψιάζονται ότι ο Τζόναθαν Πόλαρντ δεν ήταν μόνος, ότι υπήρξαν και άλλοι Πόλαρντ και ότι το Ισραήλ παρά τις δεσμεύσεις του δεν αποκάλυψε όλα τα χαρτιά του, δήλωσε ο Ραμπίνοβιτς στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.

«Τιμωρούν το Ισραήλ στην πλάτη του Πόλαρντ και εκφράζουν την οργή τους περισσότερο κατά του Ισραήλ, παρά κατά του Πόλαρντ», εκτιμά ο πρώην διπλωμάτης.Πρώην αναλυτής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο Πόλαρντ καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια κάθειρξη γιατί παρείχε στο Ισραήλ χιλιάδες απόρρητα έγγραφα σχετικά με αμυντικά θέματα από το Μάιο του 1984 έως και τη σύλληψή του το Νοέμβριο του 1985.


Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία Ισραηλινών πρακτόρων στις ΗΠΑ ο Ραμπίνοβιτς δήλωσε «Φοβάμαι πως ναι» . Είπε επίσης ότι «απ΄όσα γνωρίζει, το Ισραήλ δεν τα είπε όλα» στην υπόθεση Πόλαρντ.

Σύμφωνα με τον σχολιαστή του ραδιοφώνου, είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος αυτού του επιπέδου επικαλείται την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι ισραηλινοί πράκτορες ενεργοί στις ΗΠΑ.

Ο Ραμπίνοβιτς προέβη στις δηλώσεις αυτές τη στιγμή της έναρξης μιας εκστρατείας στο Ισραήλ υπέρ της απελευθέρωσης του Τζόναθαν Πόλαρντ.

Ένα αίτημα που υπογράφεται από 70.000 Ισραηλινούς της Αριστεράς και της δεξιάς που καλούν τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες να ζητήσει από τον ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να δώσει χάρη στον Πόλαρντ, δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή.

Ο Πέρες αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου για την Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να του απονεμηθεί την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο το πολύτιμο αμερικανικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Μετά τη σύλληψή του ο Πόλαρντ έλαβε την ισραηλινή εθνικότητα και το 1998 αναγνωρίστηκε επισήμως από το εβραϊκό κράτος ως Ισραηλινός κατάσκοπος. Έκτοτε, το Ισραήλ κατέβαλε πολλές προσπάθειες για την απελευθέρωση του Πόλαρντ, οι οποίες δεν απέφεραν καρπούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ