2012-06-12 00:07:08
Φωτογραφία για Οι πλαστικές σακούλες οικονομικό και περιβαλλοντικό «αγκάθι» για την Ευρώπη
Οι πλαστικές σακούλες είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ρύπανσης στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία. Από τη θάλασσα έως τις χωματερές και από εκεί στον... υδροφόρο ορίζοντα, οι πλαστικές σακούλες συντελούν σε μείζονα περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ διόλου ευκαταφρόνητο είναι το οικονομικό κόστος από τη χρήση, διάθεση και εναπόθεσή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή” κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται στις χώρες της Ε.Ε. 800.000 τόνοι πλαστικής σακούλας μιας χρήσης εκ των οποίων μόνο το 6% ανακυκλώνεται. Σύμφωνα με άλλα “ευρωπαϊκά” στοιχεία, ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 500 πλαστικές σακούλες ετησίως, τις περισσότερες από αυτές μόνο για μια φορά. Το 2008 η παραγωγή πλαστικών τσαντών στην Ευρώπη έφτασε τα 3,4 εκατομμύρια τόνους, με το ποσοστό ανακύκλωσης να περιορίζεται στο 6,4%.

Κάθε χρόνο πετιούνται περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες με το περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό κόστος να είναι δυσθεώρητο. Ωστόσο, η Κομισιόν εμφανίζεται διστακτική μπροστά στο ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης της πλαστικής σακούλας, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε 250 με 300 επιχειρήσεις στην Ε.Ε., οι οποίες απασχολούν τουλάχιστον 20.000 εργαζόμενους.


Αντίτιμο

Η προοπτική αυτή οδήγησε την Κομισιόν στην υιοθέτηση μιας “μεσοβέζικης” λύσης με την επιβολή αντιτίμου στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Με πρώτη την Ιρλανδία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Νορβηγία και Ολλανδία επέβαλαν αντίτιμο στη χρήση πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές. Στην Ιρλανδία, το μέτρο οδήγησε σε σε μείωση της χρήσης κατά 95% μέσα σε ένα χρόνο, ενισχύοντας παράλληλα τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 75 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο διατέθηκε στο Ταμείο για το Περιβάλλον.

Βιοδιασπώμενες σακούλες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε τις μη βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Αντίστοιχη απαγόρευση ισχύει στη Σομαλία, τη Ρουάντα και την Τανζανία. Η ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, κυρίως σακούλες, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4% ετησίως ως το 2014, σύμφωνα με νέα έρευνα (διαβάστε σχετικά στο econews).

Το παράδειγμα του Λος Άντζελες

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Άντζελες υπερψήφισε μέσα στο Μάιου την πρόταση να απαγορευθούν οι πλαστικές σακούλες στα παντοπωλεία. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στο Λος Άντζελες χρησιμοποιούνται περίπου 2,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Εκτός από το Λος Άντζελες, άλλες 45 πόλεις στην Καλιφόρνια έχουν απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες.

Έξυπνες χρήσεις της πλαστικής σακούλας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο χρησιμοποιούνται 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες για τα ψώνια κάθε χρόνο. Αν το ντουλάπι της κουζίνας σας έχει ξεχειλίσει από πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ μην απελπίζεστε.

briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ