2019-04-05 12:26:27
Φωτογραφία για ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία με την οποία καθίσταται υποχρεωτική για την ολοκλήρωση του ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» η αξιοποίηση των πληροφοριών από την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η τροπολογία καταψηφίστηκε από τη ΝΔ. Την τροπολογία καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία προβλέπει ρητά ότι «η αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται από άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της επιτροπής» κάτι που σημαίνει ότι πλέον η επιτροπή θα μπορεί να προβαίνει άμεσα στις άρσεις απορρήτου δίχως να αιτείται άδεια ή γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και Σπύρο Λάππα, έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλο και ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τη νομοθετική Κωδικοποίηση και την διεύρυνσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Η κ. Κοζομπόλη τόνισε πως με την τροπολογία θεσμοθετείται και ο υποχρεωτικός έλεγχος και η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απόρρητου για τους υπόχρεους σε έλεγχο «πόθεν έσχες» και υπογράμμισε ότι με την αλλαγή αυτή ενισχύεται η αξιοπιστία του ελέγχου και προωθείται η επιτάχυνση. Από την πλευρά του, ο κ. Λάππας επισήμανε ότι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να υπάρξει άρση του απορρήτου για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και για τον πρωθυπουργό. Επίσης κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να δώσουν όσες πληροφορίες έχουν στην Επιτροπή Ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου κατακεραυνώνει την αξιωματική αντιπολίτευση. «Δηλαδή η ΝΔ δεν θέλει όταν η αρμόδια Επιτροπή ελέγχει το πόθεν έσχες κάποιου πολιτικού προσώπου, ο έλεγχος να επεκτείνεται αυτομάτως και σε τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ποιος ξέρει τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί», σημειώνει και προσθέτει:

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ΝΔ εξελίσσεται. Την προηγούμενη φορά σε αντίστοιχη συζήτηση για τη συμμετοχή αιρετών σε offshore, η ΝΔ το είχε βάλει στα πόδια και δεν είχε ψηφίσει καν. Αφού όμως σήμερα καταψήφισε χωρίς αιδώ, περιμένουμε να εξηγήσει τι ακριβώς φοβάται και δεν θέλει έλεγχο στις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές των στελεχών της».

https://tvxs.gr/news/ellada/nd-kai-xrysi-aygi-katapsifisan-tin-arsi-toy-trapezikoy-aporritoy-gia-ton-elegxo-toy-poth
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ