2012-06-13 08:43:29
Φωτογραφία για Αυξάνεται ο φόβος για τους χειρισμούς της ευρωζώνης
Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας χτύπησε την Τρίτη ιστορικό ρεκόρ από την εισαγωγή του ευρώ. Σηματοδοτεί το γεγονός πως περιορίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης χρέους και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των φορέων χάραξης της πολιτικής για το πώς θα εφαρμοστεί η διασυνοριακή εποπτεία των τραπεζών. 

 Το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού τίτλου έφτασε το 6,8%, δυο μέρες μόνο μετά την απόφαση των ευρωπαίων να στηρίξουν με 100 δισ. ευρώ τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε από την αύξηση των επιτοκίων σε χώρες που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, αυτές στις οποίες τα επιτόκια ήταν σε ιστορικό χαμηλό τις τελευταίες ημέρες. 

 «Η κρίση επιδεινώνεται σε διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό», δηλώνει ο Mark Schofield, επικεφαλής αναλυτής στη Citigroup. «Οι επενδυτές συνεχώς αυξάνουν την τιμολόγηση και στα δυο άκρα, αυτά που επιβαρύνονται από την διάλυση της ευρωζώνης ή -αντίθετα- την δημοσιονομική ένωση». 


Στελέχη επιμένουν ότι η ΕΕ έχει αρκετούς πόρους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση μέσα από τους μηχανισμούς διάσωσης, τη στιγμή που η συζήτηση για ταμακροπρόθεσμα μέτρα έχει στραφεί προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης και της πανευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών.

Η Αγκελα Μερκελ, γερμανίδα καγκελάριος μίλησε υπέρ της ευρωπαϊκής ρύθμισης των τραπεζών παρόλο που σταμάτησε πολύ πριν φτάσει σε μια πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που το Βερολίνο φοβάται ότι θα φορτώσει τη χώρα με το βάρος από τα χρέη άλλων κρατών. 

«Η Γερμανία, και μπορώ να το πω αυτό για το σύνολο της χώρας, είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για την ενοποίηση, αλλά δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πράγματα για τα οποία είμαι σίγουρη ότι θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή από την κατάσταση που είμαστε σήμερα», σημειώνει. 

Στο Λονδίνο ο υπουργός George Osborne ρωτήθηκε για το εάν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για να πειστεί η Γερμανία να σώσει το κοινό νόμισμα. «Απλά δεν ξέρω αν η γερμανική κυβέρνηση θέλει την ελληνική έξοδο προκειμένου να εξηγήσει στην κοινή γνώμη της χώρας γιατί πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα ευρωομόλογα και κινήσεις που σχετίζονται με αυτό», είπε σε επιχειρηματική συνάντηση που οργανώθηκε από τους Times. 

O Vítor Constâncio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επίσης τοποθετήθηκε γύρω από το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης υποστηρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μπει επικεφαλής στην επίβλεψη των κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης. 

Τα σχόλια του τόνιζαν την αποφασιστικότητα στελεχών της ΕΚΤ να οδηγήσουν σε μια τραπεζική ένωση, παρά τον σκεπτικισμό της γερμανικής Bundesbank αλλά και τον κίνδυνο να εμπλακούν σε μια αντιπαράθεση με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Από το ξεκίνημα της, το 1998, η ΕΚΤ είχε ως κύριο στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Μιλώντας όμως στην Φραγκφούρτη, ο κ. Constâncioυποστήριξε ότι οι συνθήκες της ΕΕ ήδη περιλαμβάνουν προβλέψεις που δίνουν στην ΕΚΤ ευθύνες εποπτείας. Από τις 17 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, οι 14 ήδη έχουν ευθύνες για την εποπτεία των τραπεζών, είπε. «Θεσμική ενίσχυση δεν θα είναι απαραίτητη». 

Η παροχή δυνατοτήτων εποπτείας από την ΕΚΤ υποστηρίζεται και από τον Christian Noyer, κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας. Η Βρετανία, που δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ, επίσης ευνοείτην αξιοποίηση της ΕΚΤ για την τραπεζική ενοποίηση. 

Παρ’ όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη θέση της ΕΚΤ για το θέμα. Οι γερμανοί πολιτικοί φοβούνται ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΕΚΤ θα μειώσει τον έλεγχο τους στο θέμα του πληθωρισμού. Ώρες πριν ο Andreas Dombret, στέλεχος της γερμανικής Bundesbankσημείωνε ότι μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση «δείχνει πρώιμη». 

Από την πλευρά του, η Sabine Lautenschläger αντιπρόεδρος της Bundesbankυποστήριξε σε συνέδριο στην Φραγκφούρτη ότι «της τραπεζικής ένωσης πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική ένωση». 

Η τραπεζική ένωση θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νομισματικής ένωσης, αντέτεινε η EKT μέσα από την έκθεση της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Σε αυτή αναγνώρισε την «πιθανή επιδείνωση» της κρίσης κρατικού χρέους ως το κορυφαίο ρίσκο για την οικονομική σταθερότητα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθιά ύφεση. 

Όπως υποστηρίζουν οι Financial Times (με τους οποίους το Euro2day.grέχει αποκλειστική συνεργασία) η ΕΚΤ βλέπει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μειώνουν τον ισολογισμό τους κατά 1,5 τρισ. ευρώ έως τα τέλη του 2013, κυρίως μέσα από τις πωλήσεις ενεργητικού, ποσό που είναι μικρότερο από την εκτίμηση του ΔΝΤ. Η έκθεση του Ταμείου δεν έλαβε υπόψη τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που ο κ. Constâncioυποστήριξε ότι θα ήταν «πρακτικά αδύνατο να αξιολογηθεί». 

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ