2019-05-02 13:00:05
Φωτογραφία για Ερντογάν: «Αποτυχία τα F-35, χωρίς την Τουρκία»
Για κατάρρευση της διαδικασίας παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας και για άδικη αντιμετώπιση της Αγκυρας από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχεδίου έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε έντονη ομιλία του την Τρίτη το απόγευμα. 

«Ενα σχέδιο παραγωγής F-35, το οποίο αποκλείει την Τουρκία, είναι καταδικασμένο να αποτύχει παταγωδώς», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στο κοινό της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF 19).

Παρότι η Τουρκία παραμένει μελλοντική αγοράστρια των υπερσύγχρονων αεροσκαφών της Lockheed Martin, αλλά και συνεργάτις στην παραγωγή τους, η απόφαση της Αγκυρας να προμηθευθεί ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έχει οδηγήσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον σε αδιέξοδο, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών F-35. Παρά τις προειδοποιήσεις από τον Λευκό Οίκο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στην αμυντική πολιτική της χώρας, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε ήδη στηρίξει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ
. Η Τουρκία έχει ήδη λάβει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο στα τέλη του Μαρτίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναστολή της παράδοσης περαιτέρω αεροσκαφών πέμπτης γενιάς έως ότου διευκρινιστούν τα σχέδια της αμυντικής συνεργασίας της Αγκυρας με τη Ρωσία.

Παράλληλα, λίγα λεπτά πριν από τις ανακοινώσεις του στη Διεθνή Εκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας, ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο αρχηγοί κρατών συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, και επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Λιβύη και στη Συρία – ένα ακόμη ζήτημα το οποίο αποτελεί «αγκάθι» στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον. Στην πολυπλοκότητα των εντάσεων συμβάλλει και η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να εξετάσει το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού των Αδελφών Μουσουλμάνων ως «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης». «Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Ουάσιγκτον θα είχε αναμφίβολα άσχημες συνέπειες για τη σταθερότητα και τις ελευθερίες του ισλαμικού κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια μετριοπαθούς διαλόγου και αποκλιμάκωσης των εντάσεων, o σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ήρθαν την Τρίτη σε τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν για τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και τις εξελίξεις στη Συρία και στη Λιβύη. Παράλληλα, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ