2012-06-15 12:10:32
Φωτογραφία για Σε ύφεση η οικονομία της Κύπρου
Σε ύφεση παραμένει η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο Ιουνίου 2012, στο οποίο περιλαμβάνονται οι «Μακροοικονομικές Εξελίξεις και Προβλέψεις» και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αβεβαιότητα, επισημαίνεται, που χαρακτηρίζει τα δημόσια οικονομικά και ο εδώ και καιρό αποκλεισμός της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, εντείνουν τις αρνητικές συνέπειες στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη. Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός αναμένεται αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της ΚΤΚ λόγω κυρίως της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ.

Το 2012 ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,2% σε σύγκριση με 3,5% το 2011, λόγω κυρίως της επίδρασης των τιμών ενέργειας. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,2% το 2012 από το 1,9% το 2011, λόγω της επίδρασης της μεθοδολογικής αλλαγής για την αναθεώρηση των συντελεστών στάθμισης, καθώς και της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από 15% σε 17% από τον Μάρτιο του 2012.


Όσον αφορά το ποσοστό της ανεργίας, όπως ορίζεται από την ΕΕΔ, το 2012 αναμένεται να ανέλθει στο 10,1%, φθάνοντας έτσι σε νέο ιστορικά ψηλό επίπεδο, εξαιρουμένης της περιόδου της τουρκικής εισβολής, ενώ το 2013 αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 10,8%.

Η αβεβαιότητα σε σχέση με περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν ή όχι για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η πιθανότητα ένταξης στον Μηχανισμό Στήριξης, η μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών και του ιδιωτικού πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και η αύξηση στην ανεργία, έχουν, σύμφωνα με την ΚΤΚ, συμβάλει σημαντικά στο αρνητικό κλίμα και στη δημιουργία περαιτέρω αβεβαιότητας τόσο στο καταναλωτικό όσο και στο επενδυτικό περιβάλλον.

Το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 0,3% και 0,8% με το ΔΝΤ να είναι το πιο αισιόδοξο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι η πιο απαισιόδοξη. Η ΚΤΚ αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 0,4%.

Με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ο πληθωρισμός κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012 ήταν 3,3%, οριακά πιο πάνω από το 3,2% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Πιο πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν στην εποχικά διορθωμένη εγγεγραμμένη ανεργία, δείχνουν ότι η επιδείνωση συνεχίζεται και κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου του 2012.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εποχικά διορθωμένων εγγεγραμμένων ανέργων κατά την πιο πάνω περίοδο αυξήθηκε κατά 7.731 άτομα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας τους 33.779 ανέργους.

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ