2012-06-15 15:19:25
Φωτογραφία για Εκλογές της 17ης Ιουνίου: Στην τελική ευθεία
Τα διλήμματα για την επομένη των εκλογών αναμένεται να δώσουν τον τόνο και στις σημερινές ομιλίες και συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών, με τις οποίες κορυφώνονται οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων.

Σήμερα πραγματοποιείται στο μεταξύ και η γενική δοκιμή του συστήματος ροής αποτελεσμάτων εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής. Σύμφωνα με τη Singular Logic στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα της κάλπης.

Π. Πικραμμένος: Nα βάλουμε στην άκρη τις διαφορές

Ομιλία Α. Σαμαρά στο Βελλίδειο

Στη κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών αναφέρθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να κρίνει το μέλλον των νεότερων γενιών στην Ελλάδα και να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην Ευρώπη» ανέφερε, εξαίροντας τις ενέργειες των υπουργών, που ότι ανταποκρίθηκαν «με αξιοθαύμαστη ευσυνειδησία, εργατικότητα και ταυτόχρονα υψηλό αίσθημα ευθύνης και πνεύμα συνεργασίας στο δύσκολο καθήκον που τους ανατέθηκε».


Εξαίροντας ειδικότερα το ομαδικό τους πνεύμα, τόνισε πως «σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι αναγκαίο να παραδεχθούμε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα αν όλοι μας βάζαμε στην άκρη τις διαφορές μας και δουλεύαμε από κοινού για το καλό της πατρίδας».

Ομιλία Α. Τσίπρα στην Ομόνοια

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η εύρυθμη ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή είναι η τελευταία και σημαντικότερη δουλειά που πρέπει να φέρει σε πέρας η υπηρεσιακή κυβέρνηση και γι’ αυτό ζήτησε από τα αρμόδια Υπουργεία και τις ηγεσίες τους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η διαδικασία να κυλήσει χωρίς προβλήματα και οι πολίτες να προσέλθουν ειρηνικά στις κάλπες.

Πέφτει η «αυλαία» της προεκλογικής περιόδου

Με ομιλία του Αντ. Σαμαρά σε ανοικτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα κλείνει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας, με το επιτελείο της Λ. Συγγρού να ποντάρει πολλά στην εικόνα και το μήνυμα που θα διαχυθεί από τη συγκέντρωση. Το παρών στη συγκέντρωση αναμένεται να δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι το «βαθύτερο ΠΑΣΟΚ» μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον «σπρώχνει στην αρρώστια του κρατισμού, στον λαϊκισμό και σε μάχες οπισθοφυλακής», ενώ χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» όσα ισχυρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όπως είπε, «παίζει με την Ελλάδα».

Φ. Γεννηματά: Σας καλούμε να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ

Προηγήθηκε σκληρή επίθεση του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκη στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δήλωσή του ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ». Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας «τζογάρει για το λόμπι της δραχμής», την απάντηση, όμως, τόνισε, θα του τη δώσει την Κυριακή ο λαός με την ψήφο του. «Τι θα πει ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, ταμπού είναι η καταστροφή της χώρας και δεν την ρισκάρουμε με τίποτε», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αριστοτέλους (20.30) μιλάει ο Αλ. Τσίπρας, o οποίος από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ χθες τόνισε ότι την Κυριακή «η Ελλάδα αφήνει πίσω τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο που προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τον ελληνικό λαό με τον φόβο και την ανασφάλεια, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έκαναν σημαία τους το ψέμα, για να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό και να κλέψουν ψήφους».

Α. Παπαρήγα: Ο λαός στις 6 του Μάη έκανε ένα βήμα

Δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου είναι μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, επανέλαβε, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στους «απανταχού κερδοσκόπους», «να μη ποντάρουν τα λεφτά τους» στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τη Δευτέρα, δεσμεύθηκε, σχηματίζουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, λέγοντας «όχι» στο μνημόνιο της χρεοκοπίας και «ναι» στο ευρώ με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλά απόψε στις 19.30, σε πολιτική εκδήλωση στην πλατεία στο δημαρχείο Αχαρνών. Σε τηλεοπτική εμφάνιση το πρωί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση που αφορά το μέλλον του τόπου, το μέλλον της χώρας, το μέλλον των νέων γενιών». «Το θέμα δεν είναι η εκλογική υπόσταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ούτως ή άλλως έχει πληγεί βαθύτατα», «δεν βάζω κανέναν πήχη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για την επόμενη μέρα των εκλογών, πρότεινε να μην γίνει η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών και τη Δευτέρα σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης [Βλέπε άρθρο] .

Φ. Κουβέλης: Χρειάζεται η χώρα να κυβερνηθεί

Εκκληση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «να επιστρέψουν σπίτι τους» και να μην πάει χαμένη ούτε μία ψήφος από το Κίνημα, απηύθυνε παράλληλα η Φώφη Γεννηματά. Την Κυριακή κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας και οι ψηφοφόροι καλούνται να υπερβούν το φόβο, την τεχνητή πόλωση και το διχασμό, τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Γ. Καρατζαφέρης: Θα ανοίξουμε την πόρτα της εισόδου της Βουλής

Κάλεσμα στους πολίτες να στείλουν ισχυρό μήνυμα μέσα από τις κάλπες της Κυριακής, ενισχύοντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες, απηύθυνε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος απόψε θα μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματος στο Αιγάλεω.

Γ. Καρατζαφέρης: Θα δώσουμε στην Αστυνομία τη δύναμη που χρειάζεται

Στις 20.30 η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο Πεδίον του Αρεως. Την Πέμπτη, στην ομιλία της στη Θεσσαλονίκη, η κ. Παπαρήγα εξαπέλυσε νέα διμέτωπη επίθεση κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε κάλπικο το διαχωρισμό σε μνημονιακά και αντιμνημονιακά κόμματα.

Στη Χρυσή Αυγή, την αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη προκάλεσε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη (σ.σ. «δεν θα πάμε στην Ευρώπη σαν τον Κασιδιάρη στην εκπομπή του ΑΝΤ1») [Βλέπε άρθρο] . Ο κ. Κασιδιάρης, απάντησε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με μία φράση που, όπως είπε, «ακούγεται παντού τις τελευταίες ημέρες, από τα καφενεία, μέχρι το διαδίκτυο, παντού όπου χτυπάει πραγματικά η καρδιά του ελληνικού λαού»: «Δε στέλνουμε τον Κασιδιάρη να μιλήσει με τη Μέρκελ;"». Για σήμερα στις 20.00 είναι προγραμματισμένη ομιλία του Γιάννη Λαγού στα γραφεία της Τ.Ο Πειραιώς.

Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες πραγματοποιεί ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος στις 20.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη (Λιμάνι, προβλήτα Α).

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», επανέλαβε πως η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση. «Οι πολίτες», είπε, «κρατούν το κλειδί της λύσης στα χέρια τους. Στις 17 Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αποφασίσουν, να υπάρξει μια επί της ουσίας προοδευτική πολιτική, μια πολιτική που μπορεί να κρατάει τη χώρα στην ευρωζώνη και να αποδεσμεύει από τις ρυθμίσεις και τους όρους του μνημονίου».

Αισιόδοξος, τέλος, για την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή εμφανίστηκε οΓιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του χθες στο εκλογικό περίπτερο του κόμματος στη Δάφνη.

Σήμερα το πρωί ο κ. Καρατζαφέρης επισκέφθηκε τον τόπο της δολοφονίας του 52χρονου φαρμακοποιού στου Ρέντη, όπου πέρυσι είχαν δολοφονηθεί δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. «Κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς χτίσαμε αυτό το κράτος της παράνοιας. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και για μία ακόμη φορά δεσμεύθηκε ότι «θα απομονώσουμε τους λαθρομετανάστες» και «θα δώσουμε στην αστυνομία τη δύναμη που χρειάζεται για να μπορεί να επιβάλλει στην κοινωνία την ηρεμία, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία».

FTD: «Αντισταθείτε στo δημαγωγό»

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε κεντρικό άρθρο των Financial Times Deutschland, στην ελληνική και τη γερμανική, υπό τον τίτλο «Αντισταθείτε στo δημαγωγό» - Widersteht den Demagogen http://www.ftd.de/politik/europa/:wahlempfehlung-antistatheite-sto-dimagogo-widersteht-den-demagogen/70050480.html , το οποίο ζητεί από τους Έλληνες ψηφοφόρους να αντισταθούν «στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα».

«Για την ομαλή διακυβέρνηση συνιστούμε τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κάνουμε με βαριά καρδιά», σημειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, θα ήταν καλύτερη μία κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας».

Για «χωρίς προηγούμενο ωμή παρέμβαση» και «πράξη προσβολής της εθνικής αξιοπρέπειας και υπονόμευσης της δημοκρατίας στη χώρα μας» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για το άρθρο.

«Αν νομίζει το γερμανικό κατεστημένο και οι εγχώριοι σύμμαχοί του, που όλες αυτές τις μέρες απειλούν εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, σπέρνουν με εγκληματικά ανεύθυνο τρόπο τον τρόμο της επιστροφής στη δραχμή, ότι θα κάμψουν το φρόνημα του ελληνικού λαού, είναι γελασμένοι», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πάντως ότι «ο αγώνας για εθνική αξιοπρέπεια, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής θα νικήσει το φόβο και την υποταγή» και καταλήγει: «Να χαίρονται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος τους προστάτες τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μίλησε για προκλητική, χοντροκομένη και προσβλητική για όλους τους Έλληνες παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας, το οποίο, όπως σημειώνει, εκφράζεται παγίως από την γερμανική έκδοση των Financial Times.

«Το μόνο που μένει μετά απ’ αυτή την χοντροκομμένη παρέμβαση, που θα έπρεπε να προσβάλει και τους νεοδημοκράτες -και περιμένω να προκαλέσει την αντίδραση και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά- είναι να έρθει εδώ η κ. Μέρκελ με τον κ. Σόιμπλε και να μοιράζουν ψηφοδέλτια της ΝΔ έξω από τα εκλογικά κέντρα την Κυριακή», παρατήρησε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα Fm.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για παρέμβαση που «θυμίζει άλλες εποχές και κλίμα "Mπανανίας", όταν ο Aμερικανός τότε Πιουριφόι έβαζε τα πόδια πάνω στο τραπέζι την δεκαετία του '50 και έβριζε και διέταζε τους Έλληνες υπουργούς», αλλά ακόμη και τότε, επεσήμανε, οι Αμερικάνοι έδιναν και τα λεφτά του σχεδίου Μάρσαλ, ενώ τώρα οι Γερμανοί κερδίζουν από την ύφεση που εξαπλώνουν με την πολιτική σε όλη την Ευρώπη.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του συντονιστή της Επιτροπής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου, που είπε με τη σειρά του ότι το δημοσίευμα είναι «μία χωρίς προηγούμενο ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΚΟΝΙΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΚΟΝΙΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ