2019-09-02 07:00:29
Φωτογραφία για Αναστολή ΦΠΑ και εκπτώσεις φόρου έως και 50% για ακίνητα!
Κινήσεις - "έκπληξη" στο νέο φορολογικό της κυβέρνησης. "Ανάσα" από τον ΦΠΑ και εκπτώσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων. Ποιοι θα δικαιούνται να μπουν στις νέες ευεργετικές διατάξεις.

«Εκπλήξεις»φαίνεται πως θα κρύβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει τόσο εκπτώσεις στον ΦΠΑ όσε και διευκολύνσεις για τους ιδιοκτήτες που θα προβούν σε ενεργειακή, αισθητική η λειτουργική αναβάθμιση του ακινήτου τους.

Σύμφωνα με τα «Νέα», στο υπουργείο οι διατάξεις γράφονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις καθώς στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στην Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνεται και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Τα μέτρα «εκπλήξεις»

Μέχρι τότε λοιπόν, στα «κλειδωμένα» μέτρα άμεσης εφαρμογής προβλέπεται:

–Έκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή γενικότερης επισκευής του ακινήτου του με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ.


Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος είτε ΕΝΦΙΑ. Με αυτήν την κίνηση το υπ. Οικονομικών υπολογίζει πως τα έσοδα από την είσπραξη ΦΠΑ θα αυξηθούν δραστικά μιας και όλοι θα απαιτούν την έκπτωση απόδειξης. Σε αυτόν τον κλάδο σήμερα η έκδοση αποδείξεων είναι ισχνή. Επίσης ελπίζει ότι το Δημόσιο θα κερδίσει έσοδα μιας και θα αυξήσει την δυνατότητα είσπραξης βεβαιωμένων φόρων, καθώς το φορολογικό όφελος θα συμψηφίζεται με μελλοντικές υποχρεώσεις.

-Αναστολή του ΦΠΑ έως και το 2022 κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24% με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.

-Αναστολή φόρου υπεραξίας σε ορίζοντα τριετίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.Για τρία χρόνια θα ορίζει το νομοσχέδιο, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν πρόκειται να επιβληθεί (πρακτικά την περίοδο 2020-2022) και τον τρίτο χρόνο (το 2022) το μέτρο θα επανεξεταστεί.

Τα δικαιολογητικά

Παράλληλα προωθείται η μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα στην κυβέρνηση ζητώντας τον δραστικό περιορισμό των δικαιολογητικών που φτάνουν σήμερα τα 23, συχνά με σημαντικό οικονομικό κόστος και με χρόνο συγκέντρωσης τριών έως και έξι μηνών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσες κινήσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ