2019-09-05 09:24:59
Φωτογραφία για ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ταιγίπ Ερντογάν ότι επιθυμεί η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, (κυρίως σε σχέση με το Ισραήλ που ήδη διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο), δεν είναι κάτι το νέο στην τουρκική επικαιρότητα. Εκείνο που όμως θα πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι η δημιουργία των κέντρων πυρηνικής ενέργειας σαν το πρώτο σημαντικό βήμα προ αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφοριες προωθείται με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα της δημιουργίας τριών πυρηνικών κέντρων για την παραγωγή ενέργειας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας για τα τρία πυρηνικά κέντρα θα διατεθούν 67 δις δολάρια,

Συγκεκριμένα για το πυρηνικό κέντρο του Akkuyu θα διατεθούν 20 δις δολάρια, για το πυρηνικό κέντρο της Σινώπης στον Πόντο, θα διατεθούν 20 δις δολάρια και για το τρίτο πυρηνικό κέντρο που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί που θα γίνει, αν και μια πρώτη απόφαση αναφέρει για την περιοχή İğneada, στην ακτή της ανατολικής Θράκης στην Μαύρη θάλασσα στην επαρχία των Σαράντα Εκκλησιών, θα διατεθούν 25 δις δολάρια.

Για το Akkuyu οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει και κατασκευάζεται το λιμάνι το έργο του οποίου το έχουν αναλάβει όπως αναφέρεται οι Ρώσοι οι οποίοι διαπραγματεύονται με τον Ίδρυμα Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας τα πυρηνικά κέντρα του Akkuyu και τις Σινώπης αναμένεται να έχουν περατωθεί μέχρι το 2023.

Το όλο πρόγραμμα σχετίζεται με την ενεργειακή αυτάρκεια της Τουρκίας που αντιμετωπίζει μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα. Σημειωτέον ότι κάθε λίγο και λιγάκι πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολη μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρόγραμμα όμως σχετίζεται και με τις γενικότερε πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας για απόκτησης ατομικό οπλοστάσιο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr



Αξιολογήστε Το

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ