2019-09-09 23:53:24
Φωτογραφία για Βρετανία: Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής - Kαι με το νόμο παρατείνεται το Brexit
Μετά την απόρριψη του «no deal» από Βουλή Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων -

Θα παραταθεί κατά τρεις μήνες το Brexit, για τις 31 Ιανουαρίου του 2020, εάν δεν βρεθεί συμφωνία στις 19 Οκτωβρίου, μετά την έγκριση από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο νομοσχέδιο που μπλοκάρει το άτακτο «διαζύγο»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία, με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου να τερματίζει τη δεκαετή θητεία του και να ανακοινώνει την παραίτησή του, ενώ οι βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου καλούνται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές. Με αγωνία αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον, η πολιτική τύχη του οποίου κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, καθώς «τελειωτικό χτύπημα» αποτελεί η έγκριση της νομοθετικής ρύθμσης, από τη βασίλισσα Ελισάβετ, στην αποτροπή άτακτου Brexit.

Στο μεταξύ, για δικαστική μάχη κατά του Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζονται βουλευτές, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αποφασίσει να αγνοήσει την ψήφο τους.


«Ήταν τεράστια τιμή που βρέθηκα στον συγκεκριμένο θώκο» τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπέρκοου ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος το 2009.

Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ αυτής. Αν, όπως αναμένεται, οι βουλευτές καταψηφίσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα υποβάλει την παραίτησή του στις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν»

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η τελευταία ομιλία του Μπέρκοου, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος που ενήργησε «αντικειμενικά».

«Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν για τον τρόπο με τον οποίο υπηρέτησα τη θητεία μου» τόνισε.

Με χειροκροτήματα οι Εργατικοί υποδέχθηκαν την ανακοίνωση παραίτησης του Μπέρκοου, ενώ οι περισσότεροι Συντηρητικοί παρέμειναν καθιστοί στα έδρανά τους.

Με σφοδρές κριτικές, προερχόμενες από το στρατόπεδο των «σκληρών» οπαδών του Brexit, έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο Μπέρκοου ο οποίος κατηγορήθηκε για απουσία αμεροληψίας.

Η παραίτησή του δεν αποτελεί έκπληξη καθώς από τις εκλογές του 2017 είχε αποφασίσει πως θα βρισκόταν στη Βουλή για τελευταία φορά με την ιδιότητα του προέδρου.

Νωρίτερα, η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε την έγκρισή της στη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει το άτακτο Brexit, γεγονός που ανατρέπει τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για de facto αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, εάν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, τότε η ημερομηνία του «διαζυγίου» παρατείνεται κατά τρεις μήνες, για τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ