2020-01-27 16:00:27
Φωτογραφία για Μαριτσά Ρόδου: Το Πρώτο Χωριό Σε Όλο Το Νότιο Αιγαίο Με Δίκτυο Εκπαιδευμένων Ανανηπτών Και Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή!
Η προσπάθεια ξεκίνησε.

Η τοποθέτηση του πρώτου ΣΤΑΘΜΟΥ ΖΩΗΣ σε χωριό πραγματοποιήθηκε!

Και δεν μπορούσε να γίνει πουθενά αλλού εκτός από το χωριό των Μαριτσών, το οποίο έγινε το πρώτο χωριό σε όλο το Νότιο Αιγαίο που αποκτά Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή και ενώ έχει ήδη δημιουργήσει Δίκτυο Εκπαιδευμένων Ανανηπτών.

Τα Μαριτσά, με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου κ. Αναστασίας Εξαδάχτυλου, διαθέτουν μια ενεργή ομάδα πολιτών, τους ''ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΑΓΑΠΗΣ'', που έχει ως πρώτο μέλημά της την Ασφάλεια των συγχωριανών της αλλά και των ξένων επισκεπτών του χωριού.

Ήδη 12 μέλη της έχουν εκπαιδευθεί στις Βασικές Πρώτες Βοήθειες και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Με αυτόν τον τρόπο η Ρόδος έχει αποκτήσει το πρώτο δίκτυο ανανηπτών το οποίο πολύ σύντομα πρόκειται να διευρυνθεί με την εκπαίδευση περισσότερων πολιτών γειτονικών χωριών.

Η ΑΜΚΕ ''ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ'', η οποία έχει ως σκοπό της την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών της Ρόδου σε θέματα Ασφάλειας της Ζωής αλλά και Διαχείρισης Μαζικών Καταστροφών υπήρξε αρωγός της προσπάθειας με τη δωρεά του Σταθμού Ζωής.


Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΖΩΗΣ εκτός από τον ΑΕΑ, περιλαμβάνει:

Σταθμό Αντιμετώπισης Εγκαυμάτων

Σταθμό Αντιμετώπισης Πνιγμονής

Σταθμό Αντιμετώπισης Αιμορραγίας

Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι απούσα από την παγκόσμια εκστρατεία για την ελάττωση των θανάτων μετά από Καρδιακή Ανακοπή.

Η ύπαρξη Απινιδωτή στην κοινότητα θα συμβάλλει στην εξοικείωση των κατοίκων και ειδικότερα των νέων με τον Απινιδωτή, την Απινίδωση και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Ειδικότερα τα παιδιά μαθαίνουν ζωτικής σημασίας δεξιότητες και καλλιεργείται μια κουλτούρα ανταπόκρισης, ώστε σαν μελλοντικοί πολίτες να είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα, όταν παραστεί ανάγκη, σώζοντας ζωές. Παράλληλα μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους και αναπτύσσουν το αίσθημα αλληλεγγύης, αλτρουισμού και κοινωνικής ευθύνης.

Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και ελπίζουμε για το καλύτερο!

Όταν ολοκληρώσω μια εκπαίδευση, λέω συνήθως ¨Σας εύχομαι να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε ποτέ!¨. Είναι από τις λίγες εκπαιδεύσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να πάρει πιστοποίηση κατάρτισης και να μην μπορεί μετά να εξασκήσει τις γνώσεις του.

Αυτό είναι το νόημα, να έχουμε τη γνώση, αλλά να ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουμε ποτέ.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να είστε πάντα προετοιμασμένοι. Θυμηθείτε το νόμο του Murphy, «ότι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά».

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο, είναι να προσπαθήσουμε να μην επιτρέψουμε στα πράγματα να πάνε λάθος. (Γιάννης Ζένιος)

Το κόστος μιας συσκευής ΑΕΑ τώρα πια δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως ήταν πριν από 10 χρόνια, που σημαίνει ότι το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν παλιά.

Σήμερα, στα μάτια όλων μας, η «τιμή της ζωής» έχει γίνει πολύτιμη.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο μεγάλες εταιρείες αλλά και κοινότητες επενδύουν περισσότερο στην ασφάλεια και λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, καθώς αποτελούν σήμερα ένα ουσιαστικό μέρος της κουλτούρας ασφάλειας.

Όλοι ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ, αλλά τουλάχιστον όταν θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί, οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν ότι αυξήσαν τις πιθανότητες να βοηθήσουν κάποιον στον υψηλότερο δυνατό βαθμό.

Έτσι λοιπόν, ναι, η συμβουλή μου είναι να επενδύσετε σε μια συσκευή ΑΕΑ και να διασφαλίσετε ότι οι άνθρωποι σας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στη χρήση μιας τέτοιας συσκευής, καθώς και να είναι σε θέση να παρέχουν τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.

Η Τελετή Παράδοσης θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2020

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Ανεξαρτήτως του κατασκευαστή του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή που χρησιμοποιείται, η μόνη απαραίτητη γνώση για να λειτουργήσει ο απινιδωτής είναι να πιέσουμε το κουμπί «ON».

Μόλις ανοίξει ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, σας δίνει φωνητικές οδηγίες να τοποθετήσετε ένα σετ αυτοκόλλητες επιφάνειες ηλεκτροδίων στο γυμνό στήθος του ασθενούς, εάν είναι απαραίτητο και να συνδέσετε το βύσμα των ηλεκτροδίων με τον απινιδωτή.

Στη συνέχεια ο αυτόματος απινιδωτής θα κάνει αυτόματη ανάλυση του ρυθμού του ηλεκτροκαρδιογραφήματος του ατόμου για να καθορίσει εάν απαιτείται απινίδωση. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει καμία επαφή με τον ασθενή όσο η συσκευή κάνει ανάλυση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Εάν εκείνη τη στιγμή αγγίζουν ή μετακινούν τον άρρωστο το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να μην είναι ακριβές.

Εάν η συσκευή εκτιμήσει ότι απαιτείται απινίδωση, θα φορτιστεί αυτόματα και θα σας πει να πιέσετε το κουμπί που θα κάνει την εκφόρτιση. Προσοχή, για την δικιά σας και των άλλων προστασία την ώρα που πιέζεται το κουμπί εκφόρτισης δεν πρέπει κανείς να αγγίζει τον ασθενή.

Αν ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ανιχνεύσει κανονικό καρδιακό ρυθμό σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει και πέφτει σε αδράνεια. Για τυχόν αστοχία ή λάθος οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές έχουν ειδικές δικλίδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση «κλειδώνει την λειτουργία του».

Μόλις γίνει η εκφόρτιση θα σας καλέσει να συνεχίσετε την ΚΑΡΠΑ.

Αν και η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι συχνότερη σε ενήλικες από ότι σε παιδιά, αναγνωρίζεται ότι συμβαίνει συχνότερα στα παιδιά από ότι αρχικά πιστευόταν. Το πρόβλημα με τη χρήση απινιδωτή σε παιδιά, εκτός της περίπτωσης που η καρδιά του παιδιού έχει κάποιο μέγεθος, είναι το ποσό του ρεύματος που θα χορηγηθεί (αρχικά προοριζόμενο για την καρδιά ενήλικα) θα μπορούσε να τραυματίσει την πολύ μικρότερη καρδιά του παιδιού και να εμποδίσει την ανάνηψη. Εάν το παιδί έχει την ανάπτυξη ενός τυπικού 8χρονου, ακολουθείται πρωτόκολλο απινίδωσης ενηλίκων.

Για παιδιά άνω του ενός έτους αλλά με ανάπτυξη μικρότερη από ένα 8χρονο, οι κατασκευάστριες εταιρίες απινιδωτών παρέχουν καλώδια που μπορούν να μειώσουν τη ποσότητα ενέργειας που εκφορτίζει ο απινιδωτής, και τον κάνει ασφαλή για παιδιατρική χρήση. Όταν χρησιμοποιείται ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής σε παιδί, συνδέεται το παιδιατρικό καλώδιο. Όταν χρησιμοποιείται ο απινιδωτής σε ενήλικα (από 8 ετών και άνω), τότε συνδέεται το καλώδιο ενηλίκων.

Η χειροκίνητη απινίδωση είναι η μέθοδος εκλογής για βρέφη, όμως αν ο μόνος διαθέσιμος απινιδωτής είναι αυτόματος, συνιστάται η χρήση του με παιδιατρικό καλώδιο για τη βρεφική απινίδωση.

(Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων)

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ