2020-01-28 18:30:25
Φωτογραφία για Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν Ρόδου σε… ανακοπή;
Δρ Νικήτας Μόσχος: «Για 3 πτέρυγες, είμαστε μόλις 4 καρδιολόγοι», της Τζίνας Δαβιλά

Χρονίζοντα και άλυτα σαν τον γρίφο της Σφίγγας στην αρχαία Θήβα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Ο Διευθυντής της Κλινικής Δρ Νικήτας Μόσχος, όπως μας ενημερώνει, είναι ένας από τους τέσσερις γιατρούς καρδιολόγους οπού επιλαμβάνονται όλων των περιστατικών που αφορούν σε Ρόδο (150.000 κάτοικοι) και λοιπά Δωδεκάνησα (πάσης φύσεως έκτακτα καρδιακά περιστατικά). Επιπλέον, σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο η προϊσταμένη της Καρδιολογικής Πτέρυγας και η μια νοσοκόμα οι οποίες μεριμνούν ακόμη για τις αλλαγές των κλινοσκεπασμάτων.

Εξαντλητικά είναι τα ωράρια των τεσσάρων παρόντων γιατρών (καταγεγραμμένη στο δυναμικό της Καρδιολογικής είναι και μία καρδιολόγος η οποία βρίσκεται σε γονική άδεια) καθώς στην ευθύνη των Καρδιολόγων του Γ.Ν.Ρόδου ανήκουν οι εξής τρεις πτέρυγες:


Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

Α) η Καρδιολογική Κλινική που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του Νοσοκομείου,

Β) το Αιμοδυναμικό Τμήμα που αναλαμβάνει τις κατεπείγουσες περιπτώσεις, όπως οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου-stent –βηματοδότες και

Γ) η Πτέρυγα Παρακολούθησης Περιστατικών του πρώτου ορόφου στην οποία βρίσκονται τα περιστατικά που εξήλθαν του Αιμοδυναμικού, που τονίζουμε αφορούν σε όλη τη Δωδεκάνησο.

«Χρειάζονται ειδικά κίνητρα για να έρθει ένας γιατρός στο Νοσοκομείο Ρόδου. Τα μεθόρια και παραμεθόρια νησιά δεν πρέπει να συγχέονται με τη νησιωτικότητα. Από Λήμνο μέχρι και Καστελόριζο η καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετική από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά κοντά στον κορμό της χώρας», τονίζει ο Δρ Νικήτας Μόσχος εξηγώντας ότι το πλήθος των περιστατικών που αναλαμβάνει η Καρδιολογική Ρόδου παραλληλίζεται με το Ασκληπιό Βούλας και Νίκαιας.

Εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος για το θέμα έλλειψης κατ’αρχάς προσωπικού, αλλά και το σύνολο των κακών κείμενων στο Νοσοκομείο Ρόδου, είναι ο νεοδιορισθείς Διοικητής του κ. Γρηγόριος Ρουμάνης, Στρατηγός ε.α. ο οποίος εξ αρχής αποφάσισε να αξιοποιήσει το μέτρο εφαρμογής των Επιτροπών ανά μήνα ώστε να υπάρχουν αποτυπωμένες και καταγεγραμμένες οι αποφάσεις, οι ελλείψεις και τα προβλήματα των Κλινικών και δη της Καρδιολογικής, με απώτερο στόχο να πιεστεί το κεντρικό κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο δίνοντας χειροπιαστές λύσεις στα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρόδου.

«Είναι ένας ευφυής και πρακτικός άνθρωπος που έχει δοκιμαστεί στις δυσκολίες του Στρατού Ξηράς. Επιπλέον, διαθέτει ευέλικτη σκέψη, απαραίτητη για χώρους τόσο περίπλοκους όπως είναι η Δημόσια Υγεία» συμπληρώνει ο Διευθυντής Καρδιολογικής Δρ Νικήτας Μόσχος.

Ενημερωτικά, να θυμίσουμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» ιδρύθηκε το 1994, ενώ το 2000 οι κλινικές και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό εγκαταστάθηκαν στο νέο κτήριο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προοριζόταν για Πανεπιστημιακό. Η μετατροπή του Γενικό με ελλιπές το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα που διαθέτει αποτελεί ντροπή για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, διαρκή ανασφάλεια των κατοίκων της ακριτικής Ελλάδας, περίγελο του Υπουργείου Υγείας και κατ’επέκτασιν ενός παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Το Νοσοκομείο Ρόδου περιθάλπει τους κατοίκους της Ρόδου και της Δωδεκανήσου μέσω αεροδιακομιδών και τακτικών ασθενών (σημ: η Ρόδος έχει ένα νοσοκομείο για 200.000 κατοίκους της Δωδεκανήσου και και το λεκανοπέδιο καταμετρά 2.500.000 Αθηναίους, ενώ η Αττική διαθέτει 51 Νοσοκομεία). Επιπροσθέτως, την καλοκαιρινή περίοδο οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα, με την προσέλευση τουριστών από όλο τον κόσμο. Άπαντες εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτούς και δεν είναι οι σούπερ ήρωες των καρτούν, είναι απλώς ήρωες που κάτω από τις χρόνιες αντιξοότητες επιμένουν να υπηρετούν το Σύστημα της δημόσιας υγείας που δείχνει να τους μισεί.

Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι συχνότατα στα νησιά η έλλειψη γιατρών καλυπτόταν από τον Στρατό που συνέδραμε επικουρικά στα Ιατρικά Κέντρα (2018 στη Σύμη).

Δύο λύσεις υπάρχουν:

—Ή το Υπουργείο Υγείας θα καλύψει με άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις την Υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρόδου,

— ή ας το ονομάσει και επισήμως «Κέντρο Υγείας».

Όσον αφορά στην Καρδιολογική Κλινική που διαχειρίζεται, προφανώς, το βασικότερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, την καρδιά, αυτό δηλαδή που πρέπει να είναι υγιές για να αγαπά δυνατά και με πάθος, οι επικεφαλής του κεντρικού κράτους διαχρονικά το υποτιμούν υποβαθμίζοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής. Κρίμα για ένα νησί που θα έπρεπε να λάμπει. Κρίμα για την επανειλημμένη ματαίωση των προσδοκιών όσων επιμένουμε ελληνικά και παραμεθόρια._

24.1.2020
iporta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Diess – VW: Στόχος η Tesla!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Diess – VW: Στόχος η Tesla!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ