2020-05-12 21:40:17
Φωτογραφία για Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το παγκόσμιο χρέος. Ξεκίνησε το πρωί με 77000 δολ. και το βράδυ χρωστούσε 9 εκατ.
Ξεκίνησε τη μέρα του με 77.000 δολάρια -έως τα μεσάνυχτα χρωστούσε 9 εκατ. δολάρια. Ο λόγος για τον 30χρονο trader Syed Shah από το Τορόντο, ο οποίος επιχείρησε ανεπιτυχώς να βάλει το δάχτυλο στο βάζο με το... πετρέλαιο.

Ο Shah συνήθως αγόραζε μετοχές και νομίσματα μέσω του λογαριασμού του στην Interactive Brokers αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο πετρέλαιο, την ίδια ημέρα που οι τιμές υποχώρησαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Στις 20 Απριλίου, ο Shah είχε 77.000 δολάρια στον λογαριασμό του. Επένδυσε 2.400 δολάρια στην αγορά αργού πετρελαίου, αρχικά στα 3,30 δολ. το βαρέλι και στη συνέχεια αγόρασε περισσότερο πετρέλαιο στα 50 σεντς. Εκεί άρχισε να γίνεται ενδιαφέρον. Με την ιστορική βουτιά της τιμής του πετρελαίου να μην σταματά, ο Shah βρέθηκε σε σημείο να αγοράζει σωρηδόν συμβόλαια τύπου WTI, 212 στον αριθμό, αντί 1 μόλις σεντ.

Τελικά αποδείχθηκε ότι η τιμή του 1 σεντ ήταν αρκετά υψηλή. 


Στην πραγματικότητα, η τιμή του πετρελαίου κινείτο ήδη στο αρνητικό επίπεδο των -3,70 δολ. το βαρέλι αλλά το αρνητικό πρόσημο δεν εμφανιζόταν εξαιτίας τεχνικού σφάλματος στο λογισμικό της Interactive Brokers Group. Έως το τέλος της ημέρας, το πετρέλαιο είχε υποχωρήσει στα -37,63 δολ. το βαρέλι και ο Shah είχε λάβει το μήνυμα: τα 77.000 δολάριά του είχαν μετατραπεί σε χρέος 9 εκατ. δολαρίων.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg, o Shah έκανε τρεις μέρες να κοιμηθεί μετά από αυτό. "Υπέστην σοκ. Αισθανόμουν ότι έχανα τα πάντα, όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία".

Η αλήθεια είναι πως όλοι οι επενδυτές που είχαν θέσεις long σε αυτό το συμβόλαιο πετρελαίου βίωσαν μια δραματική ημέρα, ασχέτως με τη χρηματιστηριακή με την οποία συνεργάζονταν. Αυτό που ξεχώρισε την Interactive Brokers, ωστόσο, ήταν ότι οι πελάτες της ενεργούσαν στα τυφλά, μην έχοντας τη δυνατότητα να δουν ότι οι τιμές είχαν γίνει αρνητικές ή είδαν τα πονταρίσματά τους να κλειδώνονται και οι ίδιοι να μπλοκάρονται από νέες συναλλαγές. Αυτό που επίσης επιδείνωσε το πρόβλημα και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο Shah έχασε τόσο πολλά χρήματα σε λίγες ώρες είναι ότι οι αρνητικές τιμές τίναξαν στον αέρα το μοντέλο που χρησιμοποιούσε η Interactive Brokers για να υπολογίσει το ποσό του margin -δηλαδή τις εγγυήσεις- που χρειάζονταν οι πελάτες για να διασφαλίσουν τους λογαριασμούς τους.

Ο Thomas Peterffy, Πρόεδρος και ιδρυτής της Interactive Brokers, δήλωσε ότι το "ταξίδι" στην περιοχή των αρνητικών τιμών εξέθεσε τα bugs στο λογισμικό της εταιρείας. "Είναι ένα λάθος 113 εκατ. δολαρίων από την πλευρά μας", είπε ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξή του. Έκτοτε, η εταιρεία του αναθεώρησε τη μέγιστη ζημιά στα 109,3 εκατ. δολάρια. Αλλά το μέγεθος είναι κινούμενος στόχος: στις 21 Απριλίου, η Interactive Brokers υπολόγισε ότι έχει μειωθεί κατά 88 εκατ. δολάρια από το περιστατικό. 

Οι πελάτες θα αποζημιωθούν, είπε ο Peterffy. "Θα αποζημιώσουμε από τα δικά μας κεφάλαια τους πελάτες μας που εγκλωβίστηκαν σε θέση long την ώρα που η τιμή ήταν αρνητική, για όλη τη ζημιά που υπέστησαν κάτω του μηδενός". 

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον Shah. Ο trader αγόρασε τα πρώτα πέντε συμβόλαια αντί 3,30 δολ. το καθένα στις 13:19 εκείνη την ιστορική Δευτέρα. Τα επόμενα περίπου 40 λεπτά αγόρασε 21 ακόμη, τα τελευταία αντί 50 σεντς. Προσπάθησε να δώσει μια εντολή για αρνητική τιμή, αλλά το σύστημα της Interactive Brokers την απέρριψε, έτσι πείστηκε ότι δεν ήταν εφικτό για την τιμή του πετρελαίου να πέσει κάτω από το μηδέν. Στις 14:11 εκτέλεσε την ονειρική συναλλαγή του 1 σεντ που τελικά κατέληξε εφιάλτης.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ