2012-06-21 21:57:47
Φωτογραφία για Το Geopolitics & Daily News στο facebook: ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Καλησπέρα σε όλες και όλους.

Κάτι που περνάει στα "ψιλά" λόγω των δικών μας προβλημάτων. 

Γίνεται προσπάθεια προσέγγισης ΡΩΣΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ. Σε αυτό έχουν αναφερθεί πολλές φορές και Ρώσοι αλλά κυρίως Αμερικανοί αναλυτές. Δεν βλέπουν οι ΗΠΑ απαραίτητα με κακό μάτι μια τέτοια προοπτική.

Προσοχή: Τέτοιου είδους συμμαχίες δεν έχουν συνήθως μεγάλη χρονική διάρκεια και όποιος προλάβει τον Κύριο ...είδε (από τους παρατρεχάμενους)

Είναι πραγματικά κρίμα που η χώρα μας βρίσκεται μακριά από τόσο μεγάλα παζάρια/παιχνίδια διαπραγμάτευσης που θα την ωφελούσαν και οικονομικά, όπως επίσης είναι κρίμα που δεν ενημερώνεται για όλα όσα διαδραματίζονται ο Έλληνας πολίτης.

Διαβάστε περισσότερα Η εν γενέσει Συμμαχία σήμερα ξανά απασχόλησε το Διεθνή Τύπο.

Παράδειγμα οι ASIAN TIMES:

http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/NF21Ak03.html

Σημεία προβληματισμού και συζήτησης:

- Η Ρωσία αντιτίθεται στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, όπως το ίδιο κάνει και το Ισραήλ.

- Η Ρωσία ενισχύει τους δεσμούς της με το Κουρδιστάν

- Πρόσφατα είχαμε συνάντηση Πούτιν - Αχμαντινετζάντ στο Πεκίνο

- Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για το τουρκικό συνέδριο με θέμα την κατάσταση στον Καύκασο

- Ο Πούτιν είπε στον Χοσέ Μαρία Αθνάρ το 2002 (η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας μέσα Μαίου 2012 – όλως τυχαίως): "Στο τέλος το Ισραήλ θα κανονίσει γι' αυτούς" (για το Ιράν εννοεί) 

Στη διπλωματική σκακιέρα τις περισσότερες φορές οι διάφορες συμμαχίες είναι παροδικές. Για παράδειγμα, σήμερα μπορεί η Ρωσία να κάνει μία άτυπη συμμαχία με τις ΗΠΑ και αφού ολοκληρωθούν τα σχέδιά τους να βρεθούν οι δυο τους απέναντι. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Αρκτικής. Εκεί «παίζεται» χοντρό παιχνίδι. Πάνω που ο Καναδάς αποφάσισε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις την ώρα που η Ρωσία είχε αποφασίσει το ίδιο, οι ΗΠΑ συμμάχησαν με τη Ρωσία και το θέμα χάθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανά έρθει στο προσκήνιο και ότι κάποια στιγμή ΗΠΑ και Ρωσία θα βρεθούν απέναντι.

Τα όσα διαδραματίζονται την τρέχουσα χρονική περίοδο σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με τα ελληνοτουρκικά. Στην περίπτωση που ξεκινήσουν επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει στα ύψη. Υπό μία έννοια τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης (και όχι μόνο) θα αποκτήσουν άλλο …ενδιαφέρον!

Το Ισραήλ θέλει με κάθε τρόπο να βγει προς την Ευρώπη, ενώ επιθυμεί να έχει επιρροή ακόμη και στα Βαλκάνια. Το Ισραήλ είναι απομονωμένο και κινδυνεύει η ίδια του η ύπαρξη λόγω του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Το μετριοπαθές Ισλάμ που θεωρητικά πρεσβεύει η Τουρκία δείχνει να λοξοκοιτάζει ανατολικά και όχι τόσο δυτικά, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το “The Washington Institute” προβάλει σταθερά τις θέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης και προωθεί τον Κεμαλισμό. Στην περίπτωση που «πέσει» ο Ερντογάν – με τον οποιονδήποτε τρόπο – οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ θα μπούνε σε άλλη διάσταση.

Η Ελλάδα επιβάλλεται τώρα που υπάρχει η χρονική συγκυρία, να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ. Είναι κάτι που εξυπηρετεί το Ισραήλ, δεν ενοχλεί ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ και βάζει στο παιχνίδι και τη Ρωσία. Ο κορυφαίος Ισραηλινός ειδικός σε θέματα Ευρασίας Zvi Magen, δήλωσε ένα μήνα πριν: "Οι ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την συμμαχία ανάμεσα σε: Κύπρο - Ελλάδα - Ισραήλ, η ολοένα και αυξανόμενη προκλητικότητα μα και αυτοπεποίθηση της Τουρκίας σε συνδυασμό με τα συμφέροντα της στην περιοχή του Καυκάσου, επιτάσσουν τη δημιουργία νέων συμμαχιών ανάμεσα σε χώρες που στο μέλλον θα διαδραματίσουν ρόλο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή που σήμερα χαρακτηρίζεται μόνο ως επικίνδυνη".

ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ

Ο Αμερικανός Καθηγητής Mark Katz του Πανεπιστημίου Virginia George Mason, έγραψε πρόσφατα ότι η Ρωσική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια εκτός από την περίπτωση της Κίνας και εκείνης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την ανάλυση του Mark Katz, Ρωσία και Ισραήλ θα συνεργαστούν πολύ πιο στενά το επόμενο χρονικό διάστημα, για τους ακόλουθους λόγους:

- Το Ισραήλ παρέχει στρατιωτική τεχνογνωσία/τεχνολογία στη Ρωσία.

- Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

- Ισραήλ και Ρωσία βρίσκονται απέναντι στο ριζοσπαστικό Ισλάμ (Ιράν, Χεζμπολάχ κλπ)

Από την πλευρά του ο Ρώσος Fyodor Lukyanov έγραψε στο RT ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο που θα έκανε τη Ρωσία να μην ακολουθήσει όσα υπαγορεύει η ανάλυση του Αμερικανού Καθηγητή Mark Katz. Σύμφωνα με τον Fyodor Lukyanov:

- Η κατάσταση στον Αραβικό κόσμο και κυρίως η "Αραβική Άνοιξη" έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

- Ρωσία και Ισραήλ αντιτίθενται στον εξισλαμισμό της Μέσης Ανατολής που οδηγεί ουσιαστικά στο Ριζοσπαστικό Ισλάμ.

- Το Ισραήλ έχοντας υψηλής τεχνολογίας εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη Ρωσία στον τομέα αυτό.

Παραδόξως, η Ρωσία διαφωνεί με την τακτική του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και αντιτίθενται σε μια ενδεχόμενη Ισραηλινή επίθεση. Ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ειδικά στην περίπτωση που το Ισραήλ νιώσει απομονωμένο ειδικά από την συμπεριφορά των ΗΠΑ που κωλυσιεργούν στο θέμα του Ιράν.

"Το γεγονός ότι μετά την ορκωμοσία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε μία από τις πρώτες του επισκέψεις να είναι στο Ισραήλ, μόνο τυχαίο δεν είναι", ολοκλήρωσε ο Fyodor Lukyanov.

(Προσωπικές απόψεις του Λουκά Δ. Συμπερά)

http://www.facebook.com/pages/Geopolitics-Daily-News/151143961658639 

Σας ευχαριστώ πολύ όλες και όλους

Με βαθιά εκτίμηση

Λουκάς Δ. Συμπεράς

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

geopoliticsdailynews.blogspot.gr/

πρώην: gdailynews.wordpress.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ