2020-08-18 09:53:29
Φωτογραφία για Το δίλημμα των πετρελαϊκών κολοσσών
Η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει σε χαμηλό ετών, ενώ η παγκόσμια ζήτηση βαίνει διαρκώς μειούμενη, κάτι το οποίο έχει βάλει σε δεύτερες σκέψεις του παίχτες της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.

Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει, είναι κατά πόσο αξίζει πλέον μία εταιρεία να επενδύσει στον μαύρο χρυσό και να αναζητήσει νέα κοιτάσματα την ώρα που όλοι στρέφονται στις ΑΠΕ.

Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο θεωρούν ασύμφορα τα μεγάλα project που κοστίζουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η περίπτωση των Φόκλαντς

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των νησιών Φόκλαντς, στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, το οποίο ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο -παρά τις διαχρονικές έριδες με την Αργεντινή και τον πόλεμο των 74 ημερών το 1982. Πριν από μία δεκαετία, οι πετρελαϊκές εταιρείες βρήκαν κοιτάσματα πετρελαίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών κοινοπραξιών.


Ωστόσο, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει, το ενδιαφέρον είναι μικρότερο και η πανδημία έδωσε το τελειωτικό χτύπημα εντείνοντας την στροφή προς καθαρότερες και ηπιότερες μορφές ενέργειας.

Πλέον κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δυνητικής αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα στον βυθό της θάλασσας.

Στις 4 Αυγούστου η βρετανική BP ανακοίνωσε τη διακοπή των εξορρυκτικών δραστηριοτητών στην περιοχή των Φόκλαντς. Στις 15 Ιουλίου, είχε προηγηθεί η αναστολή ενεργειακού project, αξίας 200 εκατ. δολαρίων, και από την Premier Oil Plc,

Όμως, δεν είναι μόνο η περίπτωση των Φόκλαντς. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη αρχίσει να επαναξιολογούν τα ενεργειακά project σ’ όλο τον κόσμο.

Τον μεγαλύτερο και αμεσότερο κίνδυνο, μάλιστα, φαίνεται ότι διατρέχουν τα κοιτάσματα σε Βραζιλία, Αγκόλα, Καναδά, ακόμα και στον Κόλπο του Μεξικό.

Ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020, ενώ παράλληλα η συμμαχία ΟΠΕΚ+ αυξάνει την ημερήσια παραγωγή από αυτό τον μήνα.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 0,3% στα 44,83 δολάρια το βαρέλι, κατάφερε όμως να κλείσει την εβδομάδα οριακά υψηλότερα από τα 44,40 δολάρια, τιμή εκκίνησης την περασμένη Δευτέρα. Από την άλλη το αργό σημείωσε πτώση 0,4% στα 42,07 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα από τα 41,22 τιμή με την οποία μπήκε στην τρέχουσα εβδομάδα.

«Η απαισιοδοξία σχετικά με την αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου φέτος οφείλεται στην εξασθένιση των προοπτικών τους προσεχείς μήνες», δήλωσε ο Στέφεν Μπρένκοκ της PVM. «Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου βρίσκεται σε ανοδική πορεία, κάτι που επιδεινώνει τα πράγματα», συμπληρώνει.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που απαρτίζουν τη συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ +, είχαν μειώσει την παραγωγή από τον Μάιο κατά σχεδόν 10% του προ κορωνοϊού επιπέδου της ημερήσιας παραγωγής για στήριξη της αγοράς. Ωστόσο από αυτό το μήνα συμφώνησαν να αυξηθεί η παραγωγή καθώς η ζήτηση ανακάμπτει.

Ο ΟΠΕΚ + συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα για να επανεξετάσει την αγορά, εντούτοις δεν αναμένεται να τροποποιηθεί η συμφωνία.

Στη μηνιαία του αναφορά, ο ΟΠΕΚ αναμένει φέτος πτώση της ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 9,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το 2019 -υποχώρηση άνω του 9% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Επίσης, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουλίου, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε ανοδικά την υποχώρηση της ζήτησης κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Ο Οργανισμός αναμένει επίσης η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4% λόγω της πανδημίας, αντί για 3,7% που εκτιμούσε προηγουμένως.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ