2020-08-21 07:59:19
Φωτογραφία για Τετιαρόα: Το καταφύγιο του Μάρλον Μπράντο στην Ταϊτή
Ο αλλοτινός επίγειος παράδεισος του θρυλικού Χολιγουντιανού σταρ είναι σήμερα ένα exclusive κατάλυμα που δεν θυσιάζει την οικολογική συνείδηση για την πεντάστερη πολυτέλεια - Εχει βρει τη χρυσή τομή για να τις συνδυάζει αμφότερες

Το 1962 ο Μάρλον Μπράντο ήταν ήδη 38 χρόνων. Οχι πολύ μικρός για να μην έχει βρει ακόμα ένα καταφύγιο από τη διασημότητα και τον ετεροπροσδιορισμό μέσω της εικόνας του σταρ, ένα μέρος όπου θα μπορούσε να γειώνεται και να ανακαλεί τη θνητή φύση του, ούτε πολύ μεγάλος για να εκβιάζεται στην αναζήτησή του από τον πανδαμάτορα χρόνο. Ηταν η χρονιά που ξεκινούσαν τα γυρίσματα της «Ανταρσίας του Μπάουντι». Και η πρώτη φορά που ο Αμερικανός σταρ έφτανε στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Είχε ακούσει πολλά για την ακατέργαστη ομορφιά της Γαλλικής Πολυνησίας, για την παρθένα φύση και τους αυτόχθονες της περιοχής. Ομως εκείνο που αντίκριζαν τα μάτια του ξεπερνούσε οποιαδήποτε αφήγηση, όσο ωραία, λεπτομερής ή ανάγλυφη κι αν ήταν
. Δεν θα ήταν ψέμα να υποστηρίξει κανείς ότι από την ημέρα που ο Μπράντο προσγειώθηκε στο μικροσκοπικό διεθνές αεροδρόμιο Faa’a οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα, δηλαδή τα γυρίσματα ενός φιλμ στο οποίο η MGM είχε επενδύσει 19 εκατ. δολάρια (σε σημερινούς όρους κοντά στα 150 εκατ. δολάρια). Αλλά το χρήμα ήταν κάτι περιττό, επουσιώδες και αδύναμο μπρος στην ακαταμάχητη σαγήνη του καρτ-ποσταλικής ομορφιάς τοπίου.

Η τιμή εκκίνησης ανά διανυκτέρευση στη μεγαλύτερη βίλα του οικολογικού resort είναι τα 15.000 ευρώ

Η Ταϊτή αποδείχθηκε για τον ηθοποιό ό,τι το Βατερλό για τον Ναπολέοντα. Τα γυρίσματα ξέφυγαν από το χρονικό περιθώριο, διακόπηκαν αρκετές φορές και ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε κατηγορώντας τον Μπράντο για απολυταρχικές πρακτικές.

Τα νέα κυκλοφόρησαν στο Λος Αντζελες και λέγεται ότι μετά τη συγκεκριμένη ταινία ο Μπράντο συναντούσε δυσπιστία και προσκόμματα από τα κινηματογραφικά στούντιο, μια και όλοι οι παραγωγοί έτρεμαν τον αψύ και απρόβλεπτο χαρακτήρα του, αλλά και την οικονομική καταστροφή, αφού «Η Ανταρσία του Μπάουντι» δεν έβγαλε ούτε τα μισά από τα λεφτά που κόστισε. Αλλά τι σημασία είχαν όλα αυτά... Τους μήνες που κατέλυσε στην Ταϊτή ο ηθοποιός περνούσε ζωή και κότα. Και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τους αριθμούς, αφού έφυγε από τη Γαλλική Πολυνησία καλοζωισμένος και βαρύτερος κατά 18 κιλά - ήταν 77 όταν έφτασε, ενώ η ζυγαριά του έδειχνε 95 την ημέρα της αναχώρησής του. Αλλά κυρίως από το γεγονός ότι στο αεροπλάνο της επιστροφής είχε μαζί του την τρίτη σύζυγό του, τη συμπρωταγωνίστριά του Ταρίτα (με καταγωγή από τα κοντινά νησιά Μπόρα Μπόρα). Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά και έπειτα από δέκα χρόνια γάμου χώρισαν.

Χωρίς να το γνωρίζει, ο υπέρβαρος πια Αμερικανός ηθοποιός στην πρώτη επίσκεψή του στην Ταϊτή είχε ακολουθήσει κατά γράμμα το έθιμο της τοπικής φυλής Αϊρόρι που ήθελε τους άνδρες να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα απομονωμένοι σε ακατοίκητες νησίδες με σκοπό την πάχυνση του σώματός τους, χωρίς όμως να αφήνουν το δέρμα τους να μαυρίσει από τον ήλιο. Οσο λευκότερος επέστρεφε κανείς, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχε να κερδίσει σε αυτό το παιχνίδι των ιθαγενών. Κάποια τέτοια ιστορία θα του είχε αφηγηθεί και ο ντόπιος ψαράς που ανέλαβε την περιήγησή του στην περιοχή και τον πήγε με τη βάρκα του και στην ακατοίκητη τότε ατόλη Τετιαρόα. «Ηταν πιο όμορφο απ’ όσο μπορούσα να περιμένω», έγραφε το 1994 στην αυτοβιογραφία του ο ηθοποιός. Με συνοπτικές διαδικασίες αγόρασε για τα επόμενα 99 χρόνια την ιδιοκτησία των 12 νησίδων, το σχήμα των οποίων δημιουργεί μια θαλάσσια λίμνη, και αποφάσισε πως ήθελε πια να περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκεί.

Οκτώ χρόνια μετά είχε πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Ο αρχιτέκτονας Μπέρναρντ Τζατζ, που ανέλαβε να δώσει σχήμα στην εξωτική φαντασίωση του Μπράντο, τα είχε καταφέρει περίφημα. Δημιούργησε στη νήσο Ονετάχι ένα λιτό συγκρότημα κατοικιών, πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο και αξιοποιώντας ταπεινές πρώτες ύλες από την περιοχή, όπως το ξύλο κοκοφοίνικα. Εφτιαξε επίσης ένα επιστημονικό παρατηρητήριο όπου ερευνητές θα μπορούσαν να μελετούν τον θαλάσσιο πλούτο αλλά και τα σπάνια πτηνά της περιοχής. Ο Μπράντο, αν και θεωρούνταν ξένο σώμα από τους ιθαγενείς των γύρω νησιών και είχε τη φήμη του εχθρού και του κατακτητή που μαγάριζε τη γη τους, τελικά κατάφερε να περάσει μερικά ανέφελα χρόνια στον τόπο, ο οποίος, όπως έλεγε, τον βοηθούσε να νιώθει ξανά άνθρωπος. Το 1983 ένας τυφώνας ισοπέδωσε τα πάντα στο νησί και βύθισε στη θλίψη τον Μπράντο. Η τελευταία επιθυμία του ήταν μέρος της στάχτης του να σκορπιστεί στο αγαπημένο του νησί, κάτι που έγινε πράξη το 2004. Το πνεύμα του θα πλανάται πάντα εκεί.

Αλλά και ρομαντικός να μην είναι κανείς, το «The Brando Resort» στην Τετιαρόα, που υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του το 2014, θυμίζει από το όνομά του τον αείμνηστο σταρ και ξεκαθαρίζει ποιος είναι το αφεντικό: στη διοίκηση της ξενοδοχειακής μονάδας συμμετέχουν και απόγονοι του Μπράντο, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που ανέλαβε την τουριστική ανάπτυξη υποσχέθηκε το 1999 στον ηθοποιό ότι θα δημιουργήσει μια μονάδα με το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στη Γη. Πρόκειται για ένα συγκρότημα από 35 βίλες -με ένα έως και τρία υπνοδωμάτια- που δεν θυσιάζουν την περιβαλλοντική συνείδηση για την πεντάστερη πολυτέλεια. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το παρθένο φυσικό τοπίο και γίνονται με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση της πανίδας και της χλωρίδας, πράγμα που σαφώς ικανοποιεί την επιθυμία του ηθοποιού.

Εδώ δεν θα ανταμώσει κανείς κάποιο αδιάκριτο βλέμμα, μια και η ιδιωτικότητα είναι το αγαθό που προσφέρεται αφειδώλευτα -με το αζημίωτο βέβαια- στους επισκέπτες του ξενοδοχείου. Οι παραλίες είναι παρθένες, το γαλάζιο των νερών μοιάζει «πειραγμένο» από το Photoshop, ο βυθός είναι ανεξάντλητος σε χρώματα και συγκινήσεις, οι κήποι είναι πάντα ολάνθιστοι. Ολα στην Τετιαρόα συνυπάρχουν και συνεργάζονται - ακόμα και οι μέλισσες προσφέρουν το μέλι τους στον σεφ που δημιουργεί πιάτα βασισμένα στην πολυνησιακή γαστρονομία με ντόπια υλικά. Πέρσι η μονάδα εγκαινίασε και την πρώτη από τις πέντε συνολικά «Brando Residences». Είναι οι ακόμα μεγαλύτερες βίλες που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι έξι επισκέπτες, κατά προτίμηση οικονομικά εύρωστους, αφού η τιμή εκκίνησης ανά διανυκτέρευση είναι τα 15.000 ευρώ. Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν κάποιος θέλει να κοιμηθεί εκεί όπου κάποτε ξάπλωνε ένας αληθινός χολιγουντιανός θρύλος ◆

Το «The Brando Resort» βρίσκεται στον επίγειο παράδεισο με το όνομα Τετιαρόα στη Γαλλική Πολυνησία. Είναι ένα συγκρότηµα από πολυτελείς βίλες που δημιουργήθηκε με βασική αρχή τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο εξωτικό περιβάλλον της περιοχής
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ