2020-09-07 23:49:29
Φωτογραφία για Μάικλ Κοέν: Στη φόρα τα άπλυτα του Τραμπ
«Πες μου μια χώρα που κυβερνάται από μαύρο και δεν είναι κ@λοχανείο» φέρεται να είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον πρώην δικηγόρο του

Ρατσιστής, σεξιστής και σχεδόν... εμμονικός με τον προκάτοχό του στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ παρουσιάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ στο νέο βιβλίο του πρώην δικηγόρου του, Μάικλ Κοέν, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Τα αμερικανικά ΜΜΕ που έχουν ήδη λάβει αντίτυπο του βιβλίου αναφέρουν ότι σκιαγραφεί ένα διόλου κολακευτικό προφίλ του Αμερικανού προέδρου, περιγράφοντάς τον ως μια φιγούρα που παραπέμπει σε μαφιόζο και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ύπουλες τακτικές ενάντια σε όποιον αντιλαμβάνεται ως εχθρό.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Κοέν στο βιβλίο-βόμβα με τίτλο «Disloyal: Α memoir», ο Τραμπ αναφερόταν επανειλημμένα σε μαύρους ηγέτες κρατών με προσβλητικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, και θαύμαζε τον Πούτιν για τον τρόπο που κυβερνά τη Ρωσία σαν να πρόκεται για την δική του προσωπική επιχείρηση
. Επίσης έτρεφε ένα βαθύ μίσος για τον Μπάρακ Ομπάμα, που έφτανε στα όρια της έμμονής. Στο βιβλίο του, ο πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ περιγράφει χαρακτηριστικά πώς ο Τραμπ προσέλαβε έναν «Faux-bama» (δηλ. ψεύτικο Ομπάμα) για να γυρίσει ένα βίντεο στο οποίο εξευτέλιζε τον άνδρα που υποδυόταν τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, και στην συνέχεια τον... απέλυε!

Παρόλο που το βιβλίο δεν αναφέρει το όνομα του ηθοποιού που προσελήφθη για να συμμετάσχει στο επίμαχο βίντεο, περιλαμβάνει ωστόσο μια φωτογραφία που δείχνει τον Τραμπ να κάθεται πίσω από ένα γραφείο, αντικριστά από έναν μαύρο άνδρα με μια καρφίτσα αμερικανικής σημαίας στο πέτο του σακακιού του. Μπροστά του ο Τραμπ έχει δύο βιβλία, με το ένα να αναφέρει το όνομα του Ομπάμα με μεγάλα γράμματα.

«Ήταν μια φαντασίωση που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι ένας ενήλικος άνθρωπος θα ξόδευε αρκετά χρήματα για να εκπληρώσει», γράφει ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ. Σύμφωνα με τους New York Times, το προαναφερόμενο βίντεο δημιουργήθηκε από τον Τραμπ με την πρόθεση να προβληθεί την πρώτη νύχτα του Εθνικού Συνεδρίου Ρεπουμπλικανών το 2012, όταν ο μεγιστάνας είχε ταχθεί δημόσια υπέρ του Μιτ Ρόμνι, υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, και ήθελε -πιθανόν- να τον στηρίξει με αυτόν τον τρόπο.

Ο Τραμπ όμως δεν έτρεφε αντιπάθεια μόνο για τον Ομπάμα, αλλά για πολλούς άλλους Αφροαμερικανούς ή μαύρους ηγέτες ξένων κρατών. «Κατά κανόνα, μιλούσε υποτιμητικά για όλους τους μαύρους, από τον χώρο της μουσικής μέχρι εκείνον της πολιτικής», αναφέρει ο Κοέν στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη. Ως παράδειγμα παραθέτει την άποψη που είχε εκφράσει ο Τραμπ για τον Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας ότι δεν τον θεωρεί ηγέτη και ότι «γ@μησε τη χώρα του».

«Πες μου μια χώρα που κυβερνάται από μαύρο και δεν είναι κ@λοχανείο» φέρεται να είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον Κοέν, που αναφέρει ότι ο πρώην εντολέας του μιλούσε συχνά με αηδία και περιφρόνηση για μαύρους σελέμπριτι και αθλητές. Είχε όμως διατυπώσει και ρατσιστικά σχόλια για τους ισπανόφωνους πολίτες της Αμερικής, σύμφωνα με τον πρώην fixer του. Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του εκστρατείας είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται να κερδίσει την ψήφων των Λατίνων. «Όπως και οι μαύροι, παραείναι ηλίθιοι για να με ψηφίσουν. Δεν είναι υποστηρικτές μου», φέρεται να είπε ο Τραμπ.

Στο βιβλίο του, ο Κοέν - που εργαζόταν για τον Τραμπ για περισσότερο από μία δεκαετία - αναφέρει ότι ο πρώην εντολέας του διατύπωνε συχνά και σεξιστικά σχόλια.

Επίσης περιγράφει τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016 με ένα πρόσωπο-κλειδί του ομίλου Τραμπ, που αφορούσαν στην προσπάθεια να εξαγοραστεί η σιωπή μιας πορνοστάρ η οποία ισχυριζόταν πως είχε δεσμό με τον Τραμπ. Ο Κοέν περιγράφει επίσης λεπτομερώς πώς το έντυπο «The National Enquirer» είχε μετατραπεί σε «όπλο» του Τραμπ για να προκαλεί ζημιά στους πολιτικούς του αντιπάλους, στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Κοέν, αναγνωρίζει πως ο ίδιος συνέβαλε στην άνοδο του Τραμπ και ζητά συγγνώμη για αυτό, λέγοντας ότι ήταν «παραπάνω από πρόθυμος να πει ψέματα και να εκφοβίσει άτομα» για να βοηθήσει τον πρώην εντολέα του να φτάσει στον Λευκό Οίκο. Υπενθυμίζεται ότι ο Κοέν βρέθηκε ένοχος και εξέτισε ποινή κάθειρξης για φοροδιαφυγή, ψευδείς καταθέσεις και οικονομικές παραβιάσεις που συνδέονται με τα χρήματα της εκστρατείας του Τραμπ και πληρωμές που έγιναν σε φερόμενες ερωμένες του, προκειμένου να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς του βιβλίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακένανι τόνισε πως ο Μάικλ Κοέν «είναι ένας ντροπιασμένος εγκληματίας, που του έχει αφαιρεθεί η άδεια να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου». «Έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και δεν μας εκπλήσσει η τελευταία του προσπάθεια να βγάλει κέρδος χρησιμοποιώντας ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από New York Times, Guardian, CNN
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ