2020-09-12 12:18:05
Φωτογραφία για Dark Web: Πώς πλουτίζουν οι «μαυραγορίτες» του κορωνοϊού
Σε μια περίοδο γενικευμένου πανικού και ανασφάλειας, κάποιοι πλουτίζουν πουλώντας δήθεν φάρμακα ή ακόμη και φιάλες με σωματικά υγρά από θεραπευθέντα κρούσματα της νόσου

Στη βαθιά, σκοτεινή και επικίνδυνη περιοχή του διαδικτύου, εκεί όπου οργιάζει το λαθρεμπόριο αγαθών κάθε είδους και όπου κάθε απόπειρα αστυνόμευσης έχει αποτύχει παταγωδώς, εσχάτως ανθεί η παράνομη διακίνηση σκευασμάτων σχετικών με την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ότι ένα κιτ με τεστ για Covid-19 πωλείται σε αυτή την ψηφιακή «μαύρη αγορά» έναντι κάποιων χιλιάδων ευρώ, ίσως δεν είναι ό,τι χειρότερο συμβαίνει στο Darknet σαν παρενέργεια της πανδημίας.

Όπως είναι εύλογο, σε μια περίοδο γενικευμένου πανικού και ανασφάλειας, κάποιοι πλουτίζουν πουλώντας δήθεν φάρμακα ή ακόμη και φιάλες με σωματικά υγρά από θεραπευθέντα κρούσματα της νόσου.

Χαρακτηριστικά, εκτός από τα «θαυματουργά εμβόλια», τα οποία είναι καθαρή απάτη, ταμπλέτες υδροξυχλωροκίνης κ.λπ. στο Dark Web έχει εμφανιστεί αγγελία για πώληση αίματος πρώην ασθενούς, με τιμή πώλησης 16.000 δολάρια ανά λίτρο.


Ένας από τους εμπόρους δέχτηκε να μιλήσει -φυσικά ανώνυμα- στο vice.com. Αποκάλυψε ότι έχει πουλήσει περί τα 8.000 κιτ για τεστ Covid-19, προς περίπου 180 δολάρια ανά συσκευασία. Με μια απλή αριθμητική πράξη, η δραστηριότητα του συγκεκριμένου «επιχειρηματία» αντιστοιχεί σε τζίρο 1.440.000 δολαρίων.

Όμως, ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι τα μισά από τα κιτ ανίχνευσης του κορωνοϊού τα αγόρασαν ιταλικά και αμερικανικά νοσοκομεία, ιατρικοί οργανισμοί κ.λπ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εμπόρου, μια παραγγελία 1.000 κιτ παραδόθηκε σε έναν οίκο ευγηρίας, σε τοποθεσία η οποία δεν έγινε γνωστή. Και, επίσης, υπήρξε ένας πελάτης, ο οποίος αγόρασε 3.000 συσκευασίες, δημιουργώντας την υπόνοια ότι ήταν ο μεσάζων για λογαριασμό κάποιου κρατικού φορέα.

Τα κιτ που διατίθενται στο Dark Web γίνονται ανάρπαστα, καθώς σε πολλά μέρη του κόσμου, ακόμη και σε χώρες της Δύσης, παρατηρείται έλλειψη. Προφανώς το γεγονός αυτό αυξάνει τη ζήτηση -και οι διακινητές του υλικού τρίβουν τα χέρια τους, καθώς μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές σε οποιοδήποτε ύψος, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Μια βασική απορία, βεβαίως, αφορά στα αποθέματα: Πώς μπορεί κάποιος να έχει δημιουργήσει απόθεμα χιλιάδων κιτ ελέγχου Covid-19; Ο εν λόγω έμπορος εξήγησε στο vice ότι, αφού κάποιες καλά πληροφορημένες πηγές του από την Ασία τον ενημέρωσαν ότι επίκειται πανδημία, ο ίδιος μαζί με μια μικρή κοινοπραξία Αμερικανών επιχειρηματιών, φρόντισε να αγοράσει μεγάλα φορτία τεστ από βιομηχανίες της Γερμανίας και της Κορέας.

Ελπίζοντας ότι οι εξελίξεις θα δικαίωναν την επένδυσή του, ο διορατικός έμπορος απλώς περίμενε την παγκόσμια έκρηξη της επιδημίας. Για να την εκμεταλλευτεί, πουλώντας πανάκριβα και αφορολόγητα το εμπόρευμά του, το οποίο γίνεται όλο και πιο περιζήτητο όσο τα κρούσματα -και ο φόβος- εξαπλώνονται κατά κύματα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ