2020-09-27 23:40:46
Φωτογραφία για Οι διάσημοι Τούρκοι σχεδιαστές που αποδομούν τον Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν τούς έχει βάλει «στο μάτι». Δεν είναι, άλλωστε, οι μόνοι που με τη δράση τους ερεθίζουν τα επιθετικά αντανακλαστικά του Τούρκου προέδρου.

Η περίπτωση, ωστόσο, του Γιλντιρίμ Μειρούκ και του Μπαρμπαρός Σανσάλ, που είναι συνδεδεμένοι με τον χώρο της υψηλής ραπτικής, έχει απασχολήσει πολύ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες στον χώρο της τουρκικής μόδας από τη δεκαετία του '60 και φέτος αποχαιρετούν οριστικά τη βιομηχανία αυτή στην Τουρκία.

Στα ψιλά δεν μπορεί να περάσει το γεγονός ότι ο Μπαρμπαρός Σανσάλ έχει υποφέρει κατά το παρελθόν από επιθέσεις και νομικές περιπέτειες εξαιτίας της πολιτικής του ακτιβιστικής δράσης, η οποία ενοχλεί το καθεστώς Ερντογάν.

Το τελευταίο τους «αντίο» το είπαν οι διάσημοι Τούρκοι σχεδιαστές μέσα από επίδειξη μόδας στην Κωνσταντινούπολη.

Η καριέρα του Μειρούκ πάντως είναι εντυπωσιακή: έχει εκθέσει πάνω από 65 κολεξιόν ρούχων.


Τα ρούχα του έχουν ντύσει εκατοντάδες μοντέλα, ενώ στις επιδείξεις του γνωστού σχεδιαστή παρευρισκόταν πάντα πλήθος διασήμων.

Όπως αποκάλυψε ο Σανσάλ, τόσο εκείνος όσο και ο Μειρούκ, παρόλο που θα εγκαταλείψουν την Τουρκία, θα βρουν άλλο τρόπο για να ασχοληθούν με τη μόδα.

Θα αφήσουν πίσω τους, πάντως, την υψηλή ραπτική και τις επιδείξεις μόδας, ενδέχεται ωστόσο να παραδίδουν διαλέξεις σχετικές με τη μόδα, στην Κύπρο.

Δήλωσε μάλιστα ότι «θα δουλέψει για την ειρήνη στη Ν.Α. Μεσόγειο, ιδίως ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο» χρησιμοποιώντας και τις διασυνδέσεις του στην κυπριακή κυβέρνηση, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η πολιτική δράση του Σανσάλ έχει σημασία για έναν ακόμη λόγο: σε μια περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκείνος, μέσα από τις επαφές του στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο αποκαλεί καλό φίλο, εργάζεται πάνω στην οικοδόμηση ειρήνης στην περιοχή.

Την 1η Ιανουαρίου του 2017 ο Σανσάλ απελάθηκε από τη Βόρεια Κύπρο, όπου περνούσε την Πρωτοχρονιά, εξαιτίας ανάρτησης που είχε κάνει στα κοινωνικά δίκτυα και με την οποία ασκούσε κριτική στην τουρκική πολιτική.

Εστάλη στην Κωνσταντινούπολη όπου δέχθηκε επίθεση από πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια φυλακίστηκε για τρεις μήνες στην Τουρκία.

Όπως είπε ο Σανσάλ για την κατάσταση στην Τουρκία: «Δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει πια ελευθερία στην Τουρκία, επομένως πως μπορούμε να φτιάχνουμε ρούχα και μόδα με τις δικές μας σκέψεις και τη δική μας δημιουργικότητα;».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ