2020-10-23 22:52:52
Φωτογραφία για Σοκάρει η έρευνα που δείχνει πόσα μικρόβια μαζεύουν πάνω τους τα κοσμήματα

medlabnews.gr iatrikanea

 Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα ρούχα μας πρέπει να πλένονται τακτικά, πολλοί από εμάς δεν έχουν σκεφτεί ότι τα κοσμήματα που βάζουμε κάθε μέρα, μαζεύουν βρωμιά και βακτήρια.

Μια νέα μελέτη ανέλυσε την καθαριότητα τριών κοσμημάτων που φοράει ο κόσμος σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι έρευνες των ειδικευμένων ειδικών στα κοσμήματα και ρολόγια Est 1897 διαπίστωσαν πως, συνολικά, το δαχτυλίδι, το ρολόι και τα σκουλαρίκια συγκέντρωσαν 428 φορές περισσότερα μικρόβια από μια λεκάνη τουαλέτας, σε διάστημα 7 ημερών.

Κι όμως δεν φαντάζεστε τι βακτήρια υπάρχουν στα κοσμήματά σας

Το πείραμα διαπίστωσε ότι πάνω από 21.000 αναπτύξεις βακτηρίων είχαν εκδηλωθεί στα κοσμήματα σε μία εβδομάδα. Διαπίστωσε, επίσης, ότι τα κοσμήματα μετέφεραν τα πάντα: από τον εξαιρετικά επικίνδυνο ανθεκτικό σταφυλόκοκκο μέχρι την διφθερίτιδα μέχρι και την τροφική δηλητηρίαση.

Κάθε μέρα τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με χιλιάδες άγνωστα αντικείμενα που φιλοξενούν οτιδήποτε, από φαγητό έως περιττώματα. Όταν τα κοσμήματα δεν καθαρίζονται σωστά, τα βακτήρια αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό και με τον μέσο άνθρωπο να αγγίζει το πρόσωπό του περίπου 16 φορές την ώρα, είναι εύκολο να διαδοθούν επιβλαβείς οργανισμοί από τα δαχτυλίδια ή τα αγαπημένα μας σκουλαρίκια.

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μετά από μόλις μία εβδομάδα τα δαχτυλίδια συγκέντρωσαν περισσότερες βρωμιές, με πέντε είδη βακτηρίων ανά τεμάχιο. Στο δαχτυλίδι βρέθηκαν συνολικά 504 βακτηριακές αποικίες, μία αποικία μύκητα και μια αποικία μαύρης μούχλας. Η έκθεση σε μαύρη μούχλα μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ξηροδερμία και δερματικά εξανθήματα.

Το ρολόι ήταν ο δεύτερος χειρότερος δράστης με τέσσερις τύπους βακτηρίων που βρέθηκαν σε αυτό. Το σοκαριστικό είναι ότι στο ρολόι βρέθηκαν 20.020 βακτηριακές αποικίες, πιθανότατα καθώς τα βακτήρια μπαίνουν στους συνδέσμους και ένα ρολόι συνήθως δεν περιλαμβάνεται στο ενεργό πλύσιμο των χεριών.Την ίδια ώρα, 458 βακτηριακές αποικίες βρέθηκαν στα σκουλαρίκια. Τα σκουλαρίκια φιλοξενούσαν το είδος βάκιλος που ήταν επίσης παρόν στο δαχτυλίδι. Ο bacillus cerus είναι ένα από τα δύο παθογόνα είδη βακίλου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση εάν ένας άνθρωπος καταπιεί το βακτήριο, κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα εάν παίζει με τα σκουλαρίκια και στην συνέχεια δαγκώσει τα νύχια του ή φάει φαγητό με άπλυτα χέρια.

Ο Μπεν Τζάρετ του Est1897 σχολίασε: «Αυτή η μελέτη έφερε στο φως μερικά ενδιαφέρονται πράγματα και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Αν και είναι σημαντικό να διατηρούμε ανέπαφα τα κοσμήματά μας για να απολαμβάνουμε την αξία τους, είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζονται τακτικά για να διατηρούνται καθαρά και ασφαλή».


medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ