2020-10-24 15:57:05
Φωτογραφία για Christian Dior: 10 αλήθειες για τον σχεδιαστή με την αρχιτεκτονική αισθητική
 

D-I-O-R: τέσσερα γράμματα, μια (τεράστια) ιστορία!

Ο οίκος Dior είναι συνυφασμένος με την κομψότητα και την πρωτοτυπία. Ο Christian Dior άρχισε να σχεδιάζει από την παιδική του ηλικία και, αντίθετα με την επιθυμία των γονιών του που ήθελαν να ακολουθήσει μια πιο «σοβαρή» καριέρα, άρχισε να εργάζεται για τον σχεδιαστή Robert Piguet, προτού βρεθεί στον οίκο του Lucien Lelong μαζί με τον Pierre Balmain.

Το 1946 τον πλησίασε ο μεγιστάνας της κλωστοϋφαντουργίας, Marcel Boussac, ο οποίος προσφέρθηκε να τον βοηθήσει να δημιουργήσει το δικό του εμπορικό σήμα. Κανείς δε μπορούσε τότε να φανταστεί τι επρόκειτο να ακολουθήσει στην παριζιάνικη και τη διεθνή μόδα γενικότερα Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης, ο Christian Dior έκανε το ντεμπούτο του στα δρώμενα της μόδας με τη συλλογή “Corolle”, που είχε ως θέμα τα πέταλα λουλουδιών. Χρησιμοποιώντας ακριβά υφασμάτα για να φτιάξει ογκώδεις φούστες και περίτεχνους κορσέδες, ο σχεδιαστής πρότεινε μια μοντέρνα εκδοχή της γυναικείας σιλουέτας που κατέφθασε από μια άλλη εποχή.


Το magnum opus της καριέρας του επετεύχθη όταν η θρυλική συντάκτρια Carmel Snow χαρακτήρισε την εν λόγω συλλογή «New look», ένα στυλ που η πλειοψηφία των γυναικών – κουρασμένη από τη λιτότητα που επέβαλε ο πόλεμος – υιοθέτησε αμέσως. Και αν δεν μπορούσε να το «αντέξει» οικονομικά, έφτιαχνε τη δική του εκδοχή, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να θυσιάσει τις κουρτίνες της!

Το όνομα Dior ταξίδεψε σχεδόν αστραπιαία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τους τους χολιγουντιανούς αστέρες να επιλέγουν δημιουργίες του οίκου. Μέχρι το θάνατό του, ο Γάλλος σχεδιαστής μπόρεσε να επιβάλλει τη δική του, διαφορετική αισθητική στη μόδα – και όλοι τον θαύμαζαν γι᾽ αυτό.

Σήμερα συμπληρώνονται 63 χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατό του, έξι δεκαετίες κομψότητας και διαφορετικών σχεδιαστικών τακτικών με κοινό παρονομαστή τη γυναίκα. Εμείς συγκεντρώσαμε 10 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για εκείνον, χρήσιμα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

1. Ο ευγενικός σχεδιαστής

Στο στούντιο, κρατούσε το τυχερό του μπαστούνι σαν αυστηρός δάσκαλος και μ’ αυτό έκανε υποδείξεις για διορθώσεις στους βοηθούς του. Αποκαλούσε τα μοντέλα των επιδείξεων «τα κορίτσια μου». Στους συνεργάτες του φερόταν με ευγένεια και τα Χριστούγεννα περνούσε ώρες ατελείωτες για να διαλέξει μόνος το δώρο μέχρι και του τελευταίου υπαλλήλου.

2. Η επίσκεψη στη χαρτορίχτρα

Στα 13 του χρόνια επισκέφθηκε πρώτη φορά μια χαρτορίχτρα, η οποία του είπε: «Θα υποφέρετε από φτώχεια. Αλλά οι γυναίκες είναι η τύχη σας. Από αυτές θα αποκτήσετε άφθονο χρήμα και θα ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο». Τα λες και προφητικά τα λόγια της!

3. Η αγάπη για την αρχιτεκτονική

Υποκύπτοντας στις συνεχείς πιέσεις των γονιών του, γράφτηκε στο École des Sciences Politiques για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες ώστε να γίνει διπλωμάτης. Επειδή όμως δεν ήταν αυτό που αγαπούσε εκείνος, αλλά οι γονείς του, το εγκατέλειψε για να ακολουθήσει την παντοτινή του αγάπη, τη μόδα. Οι φανς του στο μεταξύ, παρατηρώντας κάθε λεπτομέρεια μπορούν να διακρίνουν ότι πολλές φορές δημιουργούσε αντλώντας έμπνευση από την αρχιτεκτονική.

4. Η εμμονή με τη σοκολάτα

Ο Christian Dior υπέφερε από άγχος και θλίψη. Ο ίδιος δήλωνε πεσιμιστής και παραήταν μετριόφρων παρά τις άπειρες επιτυχίες του και τα αρνητικά του συναισθήματα καταπράυνε με τόνους σοκολάτας.

5. Ο αριθμός 8

Βασιζόμενος στην αριθμολογία, ο αριθμός 8 φαίνεται να επηρέασε αρκετά τον Christian Dior: η συλλογή «en 8» κατάπληξε όλο τον κόσμο στο ντεμπούτο του στην πασαρέλα. Έκτοτε, αυτό το κάθετο σύμβολο του… απείρου έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές στην ιστορία του οίκου, από τα iconic φορέματά του μέχρι το μπουκάλι του αρώματος J’adore.

6. Ο προληπτικός σχεδιαστής

Σε όλη του τη ζωή, ο Dior πρόσεχε τα σημάδια που μπορεί να σήμαιναν τύχη. Λόγω της ενασχόλησής του με την αστρολογία και τις κάρτες ταρώ, ο Monsieur Dior έδωσε το όνομα «Cartomancienne» σε πολλά φορέματα. Αποτέλεσε ευθεία αναφορά στην πίστη του στην χαρτομαντεία.

7. Τα αστεία παρατσούκλια

Εκτός από το comme-il-faut προσωνύμιο, Μonsieur Dior, ο κόσμος της μόδας δε δίσταζε να αποκαλεί τον σχεδιαστή ως «Ναπολέοντα της μόδας» και «Μέγα Αλέξανδρο της ραπτικής». Ή, όπως έλεγε ο φίλος του Jean Cocteau, «το όνομα Dior προέρχεται από τις λέξεις “Dieu” (Θεός) και “or” (χρυσός)».

8. Μετά τον σχεδιαστή, ο Yves

Μετά το θάνατό του το 1957, ένας άγνωστος ανερχόμενος σχεδιαστής, ο 21χρονος Yves Saint Laurent ανέλαβε απροσδόκητα τα ηνία του οίκου. Η άφιξή του προκάλεσε χάος στον πολύ συντηρητικό κόσμο της δεκαετίας του 1950 και όπως ο Dior δε νοιάστηκε ούτε στιγμή τι θα έλεγε ο κόσμος της μόδας για την έμπνευσή του.

9. Τα αιχμηρά λόγια του Cristobàl Balenciaga και της Coco Chanel

Μετά την πρώτη collection του σχεδιαστή, ο Cristobàl Balenciaga είχε χαρακτηρίσει φρικτό τον τρόπο με τον οποίο ο Dior καταπίεζε τα υφάσματα, κάνοντας layering, ενώ από την πλευρά της η Coco Chanel είχε δηλώσει: «O Dior; Μα, αυτός δε ντύνει τις γυναίκες. Αυτός τους φορά ταπετσαρίες!»

10. Έραβε ρούχα για τις γυναίκες των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λόγω οικονομική στενότητας, έραβε ρούχα για τις συζύγους των Ναζί και τους Γάλλους δωσίλογους. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι ασπαζόταν τις ιδέες τους, όπως και οι άλλοι σχεδιαστές μόδας (Nina Ricci, Jean Patou κα) που έκαναν κάτι αντίστοιχο για τους ίδιους λόγους. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ