2020-10-25 13:20:14
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση μετά το νυχτερινό lockdown και την καθολική χρήση μάσκας



Με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown να έχει αποκλειστεί, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει τρόπους με τους οποίους μπορεί να φρενάρει την καθημερινή πλέον αύξηση των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ.

Όπως είναι γνωστό, βέβαια, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10-15 μέρες για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, συνεπώς ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να κρίνει τα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύουν από χθες για την καθολική χρήση μάσκας και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σε πορτοκαλί ή κόκκινο συναγερμό, με βάση το χάρτη επικινδυνότητας της Πολιτικής Προστασίας.

«Ας τηρούμε τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα για να μην πάμε σε σκληρότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Mega ο Στέλιος Πέτσας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει παράλληλα ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές της κυβέρνησης το ολικό lockdown. Μολαταύτα, ένα τοπικό lockdown πάντοτε είναι πιθανό κατά περίπτωση και το μέτρο αυτό ούτως ή άλλως εφαρμόζεται σε όσες περιοχές βάφονται με κόκκινο χρώμα στο χάρτη επικινδυνότητας. O απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μη φτάσουν στο κόκκινο Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, όμως, και ιδιαίτερα το νέο διαδοχικό χθεσινό ρεκόρ των 935 εντείνουν τον προβληματισμό. Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλα μέτρα, όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων από τη μία περιφερειακή ενότητα (νομό) στην άλλη, καθώς διαπιστώθηκε πως σε αρκετές περιπτώσεις πολίτες μετακινούνται προκειμένου να διασκεδάσουν και γενικότερα να εκμεταλλευτούν τα χαλαρότερα μέτρα σε όμορες περιοχές.

Στο τραπέζι έχουν πέσει, επίσης, εισηγήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών ή για κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τα μεσάνυχτα. Όμως, αφενός πρόκειται για προτάσεις που έχουν πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή τους, αφετέρου ειδικά το κλείσιμο της εστίασης πριν από τα μεσάνυχτα είχε πρόσφατα απορριφθεί ως σκέψη στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, μέτρα τέτοιας εμβέλειας θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία, καθώς το κύριο ζητούμενο είναι να μην φτάσουν σε σημείο που δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα υγείας. Πάντως, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται απαγόρευση της κυκλοφορίας πριν από τις 12.30’ ή απαγόρευση της μετακίνησης μεταξύ νομών.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως θα ενισχυθούν όσοι πλήττονται από τα μέτρα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει «ζωντανή» με κάθε τρόπο την αγορά και την οικονομία. Προς τούτο, άλλωστε, αποφασίστηκε τα καταστήματα λιανεμπορίου να παραμένουν ανοικτά ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και άρα σε συνθήκες τοπικού lockdown.

Σημειώνεται ότι νέες περιοχές που εντάσσονται στη λίστα των υποψηφίων να «κοκκινίσουν» είναι η Λάρισα, οι Σέρρες και η Ροδόπη, σύμφωνα με την ανακοίνωση των χθεσινών κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και τη γεωγραφική κατανομή τους.

Πηγή: newsit.gr



Πηγή: TVNEA.COM
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ