2020-11-07 22:36:46
Φωτογραφία για Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι συγχαίρουν τον Μπάιντεν


Με ανακούφιση -είτε εμφανή είτε όχι- και με αιχμές, ενίοτε καλά κρυμμένες υποδέχθηκαν Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, προσβλέποντας στην αποκατάσταση μιας συνεργασίας που είχε υποστεί πολλές ρωγμές επί διακυβέρνησης Τραμπ.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια στον καλό μου φίλο και φίλο της Κύπρου εκλεγμένο Πρόεδρο της Αμερικής Τζο Μπάιντεν. Τις καλύτερες ευχές μου για την πλέον επιτυχημένη και παραγωγική θητεία. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

«Να εργαστούμε από κοινού» το μήνυμα Μακρόν

Συγχαρητήρια και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε μήνυμά του στο twitter το οποίο έστειλε και στα αγγλικά. Ο Μακρόν ουδέποτε έχει συναντηθεί με τον 77χρονο Μπάιντεν, τον οποίο κάλεσε να εργαστούν από κοινού για τις σημερινές προκλήσεις.


«Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!».

Πέραν του Μακρόν, ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας, πλην της ακροδεξιάς, χαιρέτισε τη νίκη Μπάιντεν, στην επιτυχία του οποίου προσέβλεπε με βάση τις δημοσκοπήσεις συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων.

«Ανακούφιση» του Όλαφ Σολτς

«Ανακούφιση» για την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε μια μάλλον απροσδόκητη αντίδραση.

«Η Αμερική ψήφισε, ο κόσμος αναστενάζει με ανακούφιση (…) Αυτή η εκλογή αποτελεί ισχυρό παράδειγμα για την δύναμη της δημοκρατίας», σημειώνει ο κ. Σολτς σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel, με αφορμή τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις.

Όπως τόνισε, η ικανοποίησή του οφείλεται στο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «περιφρόνησε της αρχές της δημοκρατικής συνύπαρξης, βλάπτοντας τους πυλώνες της διεθνούς τάξης». Μάλιστα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν ο πιο κοντινός εταίρος και σύμμαχος της Ευρώπης στον κόσμο.

Σε στενή συνεργασία προσβλέπει ο Μπόρις Τζόνσον

«Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ και στην Κάμαλα Χάρις για το ιστορικό της επίτευγμα« τονίζει σε μήνυμά του ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας και προσβλέπω στην στενή συνεργασία μας στις κοινές μας προτεραιότητες, από την κλιματική αλλαγή ως το εμπόριο και την ασφάλεια».

Ρούτε: Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας

«Εκ μέρους του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου θα ήθελα να συγχαρώ τον @JoeBiden και την @KamalaHarris για την εκλογική τους νίκη ύστερα από έναν αμφίρροπο αγώνα. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και ελπίζω να συνομιλήσω μαζί του γι’ αυτά τα θέματα σύντομα», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στο twitter.

Τα δικά του συγχαρητήρια έστειλε και ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μοιράζονται ένα σύστημα αξιών, αξίες τις οποίες μαζί υποστηρίζουμε. Χαίρομαι για τη μελλοντική μας συνεργασία».

Στόλτενμπεργκ: Ο Μπάιντεν είναι ισχυρός υποστηρικτής του ΝΑΤΟ

Αιχμές για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε το μήνυμα του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη», τόνισε, προσθέτοντας: «Συγχαίρω τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ & την Κάμαλα Χάρις ως Αντιπρόεδρο. Γνωρίζω τον Τζο Μπάιντεν ως ισχυρό υποστηρικτή της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί του. Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη» anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ