2020-11-21 11:28:34
Φωτογραφία για Ο Ωρίων ανατέλλει
του Δ. Μιχαηλίδη 

Το πρωί κατά τις 5:30 με καθαρό ουρανό κοιτάζουμε προς το Νότο. Βλέπουμε πια τον Ωρίων να ανατέλλει κάθε βράδυ στο νυχτερινό ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου. Είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας ο κυνηγός Ωρίων ότι ο χειμώνας είναι ante portas.

Βλέπουμε επίσης να έχει ανατείλει η ωραία Αφροδίτη προς τα ανατολικά.

Υπάρχουν όμως τόσα άλλα ενδιαφέροντα εκεί επάνω άστρα να δούμε!

Τον Σείριο (το πιο λαμπρό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό με

φαινόμενο μέγεθος −1,47) που λέγεται και α του Μεγάλου Κυνός. Το όνομά του σημαίνει φωτεινός. Ίσως είναι το αστέρι που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.

Τον Ρίγκελ, το φωτεινότερο άστρο στον αστερισμό Ωρίωνα, Είναι ο 7ος φωτεινότερος απλανής αστέρας στον γήινο ουρανό.

Τον Αλντεμπαράν (ή Λαμπαδίας). Είναι ο αστέρας α του Ταύρου, Η αρχαία ονομασία αυτού από τους Έλληνες ήταν «νότιος οφθαλμός του Ταύρου». Το αραβικό όνομα Αλντεμπαράν σημαίνει «αυτός που ακολουθεί». Προφανώς οι Άραβες τον ονόμασαν έτσι επειδή ακολουθεί τις Πλειάδες (κοινώς Πούλια) που αποτελεί ομάδα αστέρων του ίδιου αστερισμού. Έχει φαινόμενο μέγεθος 0.75-0.95.


Τον Μπετελγκέζ ή α του αστερισμού Ωρίωνος. Είναι ένας παλλόμενος υπεργίγαντας, το ένατο λαμπρότερο άστρο στον ουρανό. Αποτελεί την επάνω δεξιά κορυφή του χειμερινού τριγώνου.

Τον Προκύων, που είναι ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό Μικρός Κύων και το όγδοο πιο φωτεινό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, με φαινόμενο μέγεθος 0,34.

Και ένας ωραίος σχηματισμός: Το χειμερινό τρίγωνο του ουρανού:

Στον ουρανό αυτή την εποχή ο Προκύων, ο Σείριος και ο Μπετελγκέζ σχηματίζουν ένα τέλειο νοητό τρίγωνο: Το χειμερινό τρίγωνο είναι σε αντιστοιχία με το θερινό τρίγωνο (που είναι ο Βέγας στα βορειοδυτικά, ο Ντενέμπ πάνω από τον Βέγα και προς το Ζενίθ, και ο Αλταιρ προς τα δυτικά και στο ίδιο ύψος με τον Βέγα.)
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ