2020-12-14 10:40:31
Φωτογραφία για Silicon Valley: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί εγκαταλείπουν τη «γη της επαγγελίας»
Η Oracle, μία εταιρείες που «έχτισαν» τον μύθο της Silicon Valley, μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο Τέξας και είναι η τελευταία προσθήκη στη λίστα εκείνων των εταιρείων που εγκαταλείπουν την πολιτεία της Καλιφόρνια λόγω της υψηλής φορολόγησης του ακριβότερου κόστους ζωής αλλά και των αλλαγών που επιφέρει η τηλεργασία.

Η μετακίνηση στο Όστιν (πρωτεύουσα του Τέξας) «σημαίνει ότι πολλοί από τους υπαλλήλους μας θα μπορούν να επιλέξουν την τοποθεσία του γραφείου τους ή να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι με μερική ή πλήρη απασχόληση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Oracle. Η εταιρεία προσθέτει ότι θα διατηρήσει τις εγακατάστάσεις της τόσο στα πρώην κεντρικά της γραφεία όσο και σε άλλες πόλεις όπως η Σάντα Μόνικα, το Σιάτλ, το Ντένβερ, το Ορλάντο, η Φλόριντα.

Η έξοδος της Oracle από την Καλιφόρνια είναι σταδιακή και έχει ξεκινήσει από το 2018. Εκείνη τη χρονιά, η Oracle δημιούργησε ένα campus στο Όστιν, στο οποίο περιλαμβάνονταν και ένα σύμπλεγμα κατοικιών για υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νεότερο και πιο φθηνό εργατικό δυναμικό
. Σύμφωνα με την εταιρεία το campus θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 10.000 υπαλλήλους στην πλήρη ανάπτυξή του. Επιπλέον η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα «μετακινήσει» και το “OpenWorld”, το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριό της, από το Σαν Φρανσίσκο που διεξάγονταν μέχρι τώρα στο Λας Βέγκας.

Η ανακοίνωση της μετακίνησης της Oracle χαιρετίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από τον δήμαρχο Greg Abbott ο οποίος έγραψε σε μήνυμά του στο twitter: «Το Τέξας είναι πραγματικά ο τόπος για επενδύσεις και δουλειές, είναι η γη των ευκαιριών».

Η μετακόμιση έρχεται εν μέσω της προσπάθειας της Oracle να μειώσει το κόστος κατά τη μετάβασή της στο cloud computing, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων της για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας την Πέμπτη αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν από 2% έως 4% την τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Φεβρουάριο, γεγονός που θέτει την Oracle σε καλό δρόμο για να αντιστρέψει την πτωτική της πορεία.

Η Oracle υπήρξε από το 1977 «τοπόσημο» για την Silicon Valley με τα ασημένια-κυλινδρικά κτίρια της στο Redwood City να είναι ορατά από τον αυτοκινητόδρομο 101. Πλέον ακολουθεί το παράδειγμα των άλλων τεχνολογικών εταιρειών που εγκαταλείπουν την Καλιφόρνια, όπως η Hewlett Packard Enterprise που θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία σε ένα προάστιο του Χιούστον και η Palantir Technologies που φέτος μεταφέρθηκε στο Ντένβερ .

Επίσης ο συνιδρυτής της Tesla, Elon Musk, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι μετακόμισε στο Τέξας. Είχε προηγηθεί η μεταφορά από την Καλιφόρνια στο Όστιν του ιδιωτικού του ιδρύματος.

Όπως σημειώνει το Bloomberg το Τέξας δεν επιβάλλει ατομικό φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με την Καλιφόρνια που διαθέτει έναν από τους υψηλότερους ατομικούς φόρους εισοδήματος. Σύμφωνα με μεσίτες του real estate που επικαλείται το Bloomberg η μαζική μετακόμιση από την Silicon Valley αποτελεί μία ένδειξη του πως οι φόροι και η πολιτική επιδρούν στην λήψη εταιρικών αποφάσεων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ