2020-12-29 13:14:50
Φωτογραφία για e-EFKA: Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένουν από αύριο επιστροφές
Τι θα γίνει με όσους δε έχουν δηλώσει IBAN - Ποιοι καλούνται να πληρώσουν διπλή δόση

Mε επιστροφές αλλά και διπλές πληρωμές κλείνει η χρονιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.Οι μη μισθωτοί πρέπει έως την Πέμπτη να καταβάλουν τις εισφορές Νοεμβρίου για κύρια και επικουρική ασφάλιση με βάση τα ειδοποιητήρια του e-ΕΦΚΑ που έχουν ήδη αναρτηθεί. Παράλληλα θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση Δεκεμβρίου για να επανενταχθούν σε ρύθμιση χρεών στην περίπτωση που έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις τους εξαιτίας της πανδημίας.

Την ίδια ώρα όμως από το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 μετά την εκκαθάριση που πραγματοποίησε ο e-ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οι οποίοι πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούσαν με βάση το δηλωθέν εισόδημά τους.


Συγκεκριμένα θα πιστωθούν 98.019.378,32 ευρώ στους λογαριασμούς 101.613 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Συνολικά, προέκυψαν προς επιστροφή 135.346.225,11 ευρώ σε συνολικά 158.600 ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Δεδομένου ότι 56.987 εξ αυτών δεν δηλώσαν μέχρι σήμερα ΙΒΑΝ το ποσό των 37.326.847,79 ευρώ που τους αντιστοιχεί, θα επιστραφεί στο τέλος Ιανουάριου ή θα συμψηφιστεί με τις εισφορές των επόμενων μηνών. Προϋπόθεση για την επιστροφή είναι να καταχωρήσουν τον ΙΒΑΝ στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ μέχρι 14 Ιανουαρίου 2021 (www.efka.gov.gr -> ηλεκτρονικές υπηρεσίες-> Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας»).

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης «Με την επιστροφή των ποσών στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων ολοκληρώνεται οριστικά ο κύκλος ζωής του συστήματος εισφορών του νόμου 4387/2016 (νόμος ΣΥΡΙΖΑ), που υποχρέωνε τους ασφαλισμένους να καταβάλουν εισφορές βάσει των εισοδήματός τους, μετατρέποντας το ασφαλιστικό σύστημα για 1,5 εκατ. και πλέον ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε ένα δεύτερο φορολογικό.

Με το Ν 4670/2020, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020, το πολύπλοκο και άδικο σύστημα του Ν 4387/2016 έχει αντικατασταθεί, από 1/1/2020 από ένα απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό και, κυρίως, ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών».

Οσον αφορά στις υποχρεώσεις, οι μη μισθωτοί πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου τις εισφορές Νοεμβρίου με βάση τα ενιαία πλέον ειδοποιητήρια που περιλαμβάνουν τις εισφορές κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.

Επίσης, δίνεται η ευκαιρία για την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για πληγέντες εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους των οποίων παρατάθηκε η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεών τους κατά 3 μήνες (στην πρώτη φάση της πανδημίας της Covid-19) και απώλεσαν τη ρύθμισή τους το χρονικό διάστημα από Ιούνιο 2020 έως και Οκτώβριο 2020. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, εφόσον καταβάλουν τη δόση του μηνός Νοεμβρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Επισημαίνεται ότι για την επανένταξη στη ρύθμιση δεν απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από μέρους του οφειλέτη. Επίσης, με την αναβίωση της ρύθμισης, η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης κατά την ημέρα της αναβίωσης.

Τέλος έως τις 31 Δεκεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) Νοεμβρίου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ