2021-01-11 15:19:05
Φωτογραφία για «Μυστικοί επιβάτες» στα ΜΜΜ: Θα καταγράφουν προβλήματα σε μετρό, λεωφορεία.
Στόχος, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, είναι η διαρκής προσαρμογή του συγκοινωνιακού έργου στις ανάγκες των επιβατών και η ταχύτερη επίλυση ζητημάτων που επηρεάζουν την ποιότητα εξυπηρέτησης σε ένα μέσο, μία περιοχή, η για μια ομάδα χρηστών

Εντός του πρώτου τριμήνου της χρονιάς θα πιάσουν δουλειά οι «μυστικοί επιβάτες» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι ως αποστολή θα έχουν την καταγραφή παραπόνων και προβλημάτων των μετακινούμενων τόσο με τα οδικά μέσα μεταφοράς όσο και με τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την ...αποστολή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα είναι εργαζόμενοι εξωτερικής εταιρείας και όχι υπάλληλοι του ΟΑΣΑ και θα λειτουργούν με συστηματική παρουσία ως «ομάδα διασφάλισης ποιότητας», η οποία θα κινείται διαρκώς σε όλα τα μέσα, τόσο της ΟΣΥ. όσο και της ΣΤΑΣΥ ενώ θα πραγματοποιεί και δοκιμαστικές κλήσεις στον πενταψήφιο αριθμό του ΟΑΣΑ, προκειμένου να ελέγχει την απόκριση των υπηρεσιών στα αιτήματα των πολιτών.


Επίσης, προβλέπεται σημαντική ενίσχυση της καθημερινής επικοινωνίας με το επιβατικό κοινό. Στόχος, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, είναι η διαρκής προσαρμογή του συγκοινωνιακού έργου στις ανάγκες των επιβατών και η ταχύτερη επίλυση ζητημάτων που επηρεάζουν την ποιότητα εξυπηρέτησης σε ένα μέσο, μία περιοχή ή για μια ομάδα χρηστών. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να αξιοποιηθεί και η νέα ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ, η οποία βρίσκεται ήδη στον «αέρα».

Ο ακριβής αριθμός των «μυστικών επιβατών» αλλά και ο προϋπολογισμός του έργου δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα ενώ η ενεργοποίησή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της πιστοποίησης του οργανισμού, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας επιβατικών μεταφορών ISO 13816. Σε καμία περίπτωση δε θα ασκούν καθήκοντα ελεγκτή κομίστρου, κάτι το οποίο άλλωστε απαγορεύεται, ενώ δεν θα μιλούν με τους επιβάτες, αλλά θα παρατηρούν αποτελώντας τα μάτια και τα αυτιά του ΟΑΣΑ στα δρομολόγια δειγματοληπτικά.

Η επιτήρηση από τον Φορέα Πιστοποίησης θα γίνεται σε ετήσια βάση, ενώ ο έλεγχος θα αφορά σε οκτώ βασικά κριτήρια:

Τη διαθεσιμότητα των μέσων, δηλαδή, τη γεωγραφική κάλυψη του δικτύου, το ωράριο λειτουργίας, τη συχνότητα των δρομολογίων, κλπ.

Την προσβασιμότητα των μέσων προς όλους και ειδικότερα τα ΑμεΑ, καθώς επίσης τη διαθεσιμότητα εισιτηρίων σύμφωνα με τις ανάγκες των επιβατών.

Την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης προς τον επιβάτη (γενικές πληροφορίες, στοιχεία δρομολογίων, τιμές εισιτηρίων, δικαιώματα ελεύθερης – μειωμένου κομίστρου μετακίνησης, κ.λπ.).

Την καλύτερη δυνατή τήρηση των δρομολογίων και τη βελτίωση του χρόνου των μετακινήσεων.

Την άρτια εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από το προσωπικό των μέσων (προσωπικό πώλησης εισιτηρίων, προσωπικό τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, κλπ.).

Τη διασφάλιση συνθηκών άνετης μετακίνησης εντός των μέσων.

Την ασφάλεια των επιβατών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας από τον Covid-19.

Την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τα κριτήρια αυτά, ο ΟΑΣΑ έθεσε συγκεκριμένους στόχους, όπως η αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων, η αύξηση του αριθμού των στάσεων λεωφορείων και τρόλεϊ με προεξοχές προσβασιμότητας ΑμεΑ, η αύξηση του αριθμού των σημείων πώλησης εισιτηρίων, η αύξηση του αριθμού των «τηλεματικών» στάσεων, η παροχή καλύτερης ενημέρωσης προς το επιβατικό κοινό μέσω νέας ιστοσελίδας και συστήματος GIS, κλπ.

Πρότυπες λεωφορειακές γραμμές

Στα σχέδια του ΟΑΣΑ είναι η άμεση εφαρμογή της μέγιστης δυνατής ποιότητας εξυπηρέτησης, τόσο σε όρους συχνότητας δρομολογίων και χρονοαποστάσεων, όσο και σε όρους όλων των επιμέρους παραμέτρων ποιότητας (λειτουργία τηλεματικής, κατάσταση οχημάτων, επάρκεια σημείων πώλησης, άνεση μετακίνησης, καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ.), σε επιλεγμένες λεωφορειακές γραμμές του δικτύου που θα αποτελέσουν τις «πρότυπες γραμμές». Απώτερος σκοπός - δεδομένων και των όποιων οικονομικών και άλλων περιορισμών - είναι η σταδιακή σύγκλιση όλο και περισσότερων λεωφορειακών γραμμών στο επίπεδο ποιότητας των «πρότυπων».
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ