2021-01-12 22:28:39
Φωτογραφία για Το πολύχρωμο θολωτό χωριό στο Hormuz του Ιράν
Presence in Hormuz 

Το πολύχρωμο θολωτό χωριό στο Ιράν   

Το πολύ ιδιαίτερο πολυχρηστικό συγκρότημα στο νησάκι Hormuz του Ιράν που δημιουργήθηκε, σε σχέδια Ιρανών αρχιτεκτόνων, από τους ίδιους τους κατοίκους

Η καθοριστική συμβολή της αρχιτεκτονικής στον γενικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των πόλεων και των κατοίκων τους αποδεικνύεται διαχρονικά από την μελέτη των πρώτων ακόμη ιστορικά οικισμών έως τις σύγχρονες πόλεις και με βάση αυτή την αρχή κοινωνικής ανανωρισιμότητας της αρχιτεκτονικής οι Ιρανοί αρχιτέκτονες του ZAV Αrchitects στην Τεχεράνη σχεδίασαν και υλοποίησαν  το "Presence in Hormuz" στο νησί Χορμούζ.

Το νησί είναι γνωστό για την γεωπολιστική του σημασία στην διακίνηση  πετρελαίου από την Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τουριστικό προορισμό λόγω του φυσικού τοπίου και της χαρακτηριστικής πολύχρωμης άμμου.

Παρ΄όλα αυτά και εξαιτίας και των γενικότερων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών στο Ιράν πολλοί κάτοικοί του για να επιβιώσουν καταφεύγουν σε παράνομη διακίνηση και γεκικά έκνομες δραστηριότητες. 





Το πολύχρωμο θολωτό χωριό, ένα πολυχρηστικό συκρότημα έκτασης ....... -που περιλαμβάνει κατοικίες, χώρους αναψυχής, εστίασης, συνάθροισης, λατρείας και τουριστικά καταλύμματα- στην διάρκεια ανοικοδόμησής του προσέφερε εργασία σε μεγάλο αριθμό κατοίκων ενώ αύξησε σημαντικά το τουριστικό ενδιαφέρον για το νησί, συμβάλλοντας σημαντικά στην μόνιμη αναβάθμιση της ζωής και του οικονομικού επιπέδου της κοινότητας.  

Το συγκρότημα αποτελείται από ένα σύνολο θολωτών κτισμάτων χαμηλού ύψους -έτσι ώστε να να είναι δυνατή η κατασκευή τους από τους ανειδίκευτους σε παράμοιες εργασίες κατοίκους- που επικοινωνούν μεταξύ τους χτισμένων με την τεχνική Superadobe, τον τρόπο δόμησης που τις τελευταίες δεκαετίες και έως τον θάνατό του το 2008, αναβίωσε και εξέλιξε ο Ιρανός αρχιτέκτονας Nader Khalili.

Στην μέδοθο δόμησης Superadobe το μονό ή διπλό κέλυφος των κτισμάτων δημιουργείται από σακιά γεμάτα πέτρες ή άμμο σε θολωτό σχήμα και στην συνέχεια ο ιδιότυπος αυτός σκελετός επικαλύπτεται με πηλό ή τσιμέντο.  

Οι εμπνευστές και δημιουργοί του Presence in Hormuz κέρδισαν το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Taipei International Design Award για το 2020, για ένα έργο που εκτός που πραγματικά μοναδικού σχεδιασμού αντικατοπτρίζει πλήρως τον κοινωνικό ρόλο της αρχιτεκτονικής και που όπως αναφέρουν οι αρχτέκτονες του  ZAV Αrchitects στηρίχθηκε σε 4 θεμελιώδεις αρχές:

- Οικονομικό τρόπο δόμησης

- Χρήση εχώριων - τοπικών πρώτων υλών και διάθεση του μεγαλύτερου μέρους του πρϋπολογισμού σε αμοιβές εργαζομένων για το έργο και όχι σε εισαγόμενα υλικά. 

- Ανθρώπινο δυναμικό από την περιοχή για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας



Το εξωτερικό βάψιμο των θόλων σε έντονες αποχρώσεις τους δίνει ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη, απόλυτα εναρμονισμένη με το φυσικό τοπίο του νησιού. 

Τα κτίσματα και εσωτερικά είναι βαμμένα σε επίσης έντονες αποχρώσεις, ενώ οι τοξοειδείς και καμπύλες γραμμές των θόλων σε συνδυασμό με τις ευθείες που έχουν χρησιμοποηθεί σε στοιχεία όπως οι εσωτερικές σκάλες και τα κουφώματα δημιουργούν ένα πραγματικά πολύ ξεχωριστό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. 

Πρόκειται γενικά για ένα πλήρως πετυχημένο εγχείρημα όχι μόνο για την μοναδική εικόνα που δημιουργεί το σύνολο των πολύχρωμων θόλων αλλά και για το γενικό πλαίσιο στο οποίο βασίστηκε ο σχεδιασμός κατασκευής και χρήσης του συγκροτήματος, με όσα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη συνεπάγεται αυτό για τους κατοίκους.  



ΠΗΓΗ:

designboom.com


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η απρεπής χειρονομία…
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η απρεπής χειρονομία…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ