2021-01-22 09:23:36
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ανιγόζανθος
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για τον Ανιγόζανθο

Το φυτό που που είναι γεμάτο λουλούδια τις περισσότερες εποχές του χρόνου, χωρίς να απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 



Γενικά ΧαρακτηριστικάΜε καταγωγή απο την Αυστραλία ο Anigozanthos είναι διεθνώς γνωστός και ως Kangaroo paw (πόδι του Καγκουρό) ονομασία προερχόμενη από τον πολύ ιδιαίτερο σχηματισμό των λουλουδιών του που έχουν βελούδινη υφή, ανοίγουν στην κορυφή σε έξι τμήματα και μοιάζουν με πέλμα ζώου.

Ποώδες πολυετές φυτό της οικογένειας Haemodoraceae με ύψος που το λογχοειδές φύλλωμά του δεν ξεπερνά σε ύψος τα 40-60 cm και μέσα από το οποίο αναπτύσσονται οι ανθοφόροι βλαστοί που μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος ακόμη και το ένα μέτρο. 

Διαθέτει 11 ενδημικές ποικιλίες, από τις οποίες προέρχονται και όλες οι υβριδικές, που διαφέρουν κυρίως στην απόχρωση των λουλουδιών τα οποία μπορεί να έχουν λευκό, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ ή κίτρινο χρώμα. όχρωση. 


Ο Ανιγόζανθος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε όλες τις καιρικές συνθήκες πλην του έντονου παγετού και κατάλληλος για φύτευση τόσο σε παρτέρια όσο και σε δοχεία φύτευσης.

Σε περιοχές με σχετικά ήπιους χειμώνες, όπως οι χώρες της Μεσογείου διατηρείται εύρρωστος και ανθισμένος τους περισσότερους μήνες του χρόνου. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για τον Ανιγόζανθο ένα αμμώδες φυτόχωμα με καλή αποστράγιση.  

Θέση: Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις.

Όσο περισσότερο ήλιο δέχεται τόσο πιο έντονη η ανθοφορία του αλλά και ζωηρό των χρώμα των λουλουδιών. Αναπτύσσεται χωρίς πρόβλημα και σε ελαφρά σκιερά σημεία όμως το ιδανικό είναι το φυτό να δέχεται τουλάχιστον για έξι ώρες την ημέρα άμεσο ηλιακό φως. 



Φυτά τοποθετημένα σε γλάστρες στην διάρκεια του χειμώνα, όταν επικρατούν συνθήκες έντονου παγετού και παρατεταμένες θερμοκρασίας κάτω του μηδενός, μπορούν να μεταφερθούν σε εσωτερικό χώρο αλλά σε όσο πιο ηλιόλουστο σημείο. 

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο προς λιγοστό πότισμα και με μικρές ποσότητες νερού κάθε φορά.

Το ζεστό διάστημα του καλοκαιριού ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση όταν το χώμα όχι μόνο επιφανειακά αλλά και σε βάθος 2-3cm έχει στεγνώσει. 

Αποφύγετε την τοποθέτηση πιάτου σε φυτά σε γλάστρα, η παρατεταμένη υγρασία στις ρίζες του Ανγόζανθου γίνεται αιτία αυτές σταδιακά να σαπίσουν, ενώ φυτά τοποθετημένα απευθείας στο χώμα θα πρέπει να βρίσκονται σε σημεία που δεν λιμνάζει νερό της βροχής. 

Ξεκινώντας την καλλιέργειά του και μέχρι να βεβαιωθείτε για την ποσότητα νερού που χρειάζεται, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής και το σημείο που θα τον τοποθετήσετε, είναι προτιμότερο να τον αφήσετε να "διψάσει" και να ποτίσετε το φυτό όταν παρατηρήσετε ότι οι βλαστοί του αρχίσουν ελαφρά να γέρνουν παρά να τον ποτίσετε υπερβολικά.  



Κλάδεμα: Στο τέλος του φθινοπώρου όταν όλα τα λουλούδια μαραθούν κλαδέψτε όλους τους βλαστούς και το φύλλωμμα σε ένα ύψος περίπου 10-15 cm από το έδαφος, για να ευνοήσετε την γενική του ανάπτυξη και σε όλη την διάρκεια της ανθοφορίας απομακρύνετε ξερά-μαραμένα άνθη και φύλλα. 

Το κόψιμο των ανθοφόρων βλαστών ευνοεί γενικά τον Ανιγόζανθο και ο πιο πρακτικός τρόπος για να ενδυναμώσετε το φυτό είναι να κόβετε συχνά λουλούδια για τα ...βάζα σας. Η όψη τους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και διατηρούνται για πολλές εβδομάδες. 

 

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Κάκτος των Χριστουγέννων

Λίπανση: Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη ειδικά αν χρησιμοποιήσετε για τον Ανιόζανθο ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα ή αναμείξετε το χώμα του με κομπόστ. 

Ωστόσο προεραιρετικά μπορείτε αρχές της άνοιξης, πριν την νέα ανθοφορία, να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσόητα από ένα κοινό κοινό  κοκκώδες ή υγρό ενισχυτικό σκεύασμα για καλλωπιστικά φυτά. 



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Ο Ανιγόζανθος ανθίζει από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο και η καλλωπιστική αξία του έγκειται ακριβώς στην διάρκεια ανθοφορίας του αλλά και τον πολύ ιδιαίτερο σχηματισμό των λουλουδιών που εκτός των άλλων ελκύουν τα πουλιά. 

Ο πολλαπλασιασμός του μπορεί να γίνει την άνοιξη με σπόρους. Πριν τους τοποθετήσετε σε εμπλουτισμένο και αφράτο φυτόχωμα βυθίστε τους σπόρους για  1-2 ώρες σε χλιαρό νερό.

Σε εύρρωστα και ενήλικα φυτά, 2-3 ετών, μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαίρεση των ριζών, όμως είναι ένας τρόπος πολλαπλασιασμού όχι πάντα επιτυχής αφού τα νέα φυτά συνήθως δεν είναι τόσο υγιή και ανθεκτικά.

Οι περισσότερες από τις ποικιλίες που υπάρχουν στα φυτώρια είναι υβριδικές και δεν παράγουν σπόρους, ενώ ο πολλαπλασιασμός για εμπορική χρήση γίνεται κυρίως μέσω ιστοκαλλιέργειας. Στην χώρα μας καλλιέργεια αυτής ης μορφής γίνεται από την εταιρία Anigozanthos Pproject η οποία παράγει και προμηθεύει με φυτά πολλών ποικιλιών όχι μόνο την εγχώρια αγορά αλλά και άλλες χώρες, στο site της οποίας θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ποικιλία και συμβουλές φροντίδας. 


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ