2022-04-06 09:02:23
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Φούλι
Το πιο ευωδιαστό από όλες τις ποικιλίες Γιασεμιού, το Αραβικό ή Γιασεμί του Σαμπάχ - Jasminum Sambac όπως είναι η επιστημονική του ονομασία το πανέμορφο και ιδιαίτερα δημοφιλές για το μεθυστικό του άρωμα Φούλι.

Παρά το ότι αποκαλείται Αραβικό προέρχεται από την Ινδία, καλλιεργείται ιδιαίτερα σε περιοχές της Ν.Κίνας και είναι το φυτό που με το εκχύλισμά του αρωματίζεται το τσάϊ γιασεμί!  

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Φούλι διαφέρει μορφολογικά από το κοινό γιασεμί τόσο στα φύλλα που είναι γυαλιστερά, κατά πολύ μεγαλύτερα και σε πιο οβάλ σχήμα όσο και στα άνθη που επίσης έχουν μεγάλο μέγεθος με πολλά πέταλα και αναπτύσσονται σε ομάδες στην άκρη των βλαστών.

Φυτεμένο απευθείας στο έδαφος και υποστηριζόμενο κατά την αρχική του ανάπτυξη μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα, ενώ φυτά σε δοχεία φύτευσης με  δυσκολία ξεπερνούν το 1 μέτρο.

Το άρωμα των λουλουδιών είναι ιδιαίτερα έντονο και διατηρείται για πολλές μέρες και σε κομμένα λουλούδια ακόμη και όταν αυτά ξεραθούν. 


ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Η καλλιέργειά του είναι εύκολη, αρκεί να του εξασφαλίσετε ένα ηλιόλουστο σημείο που απλώς να προστατεύεται από τον καλοκαιρινό μεσημεριανό ήλιο. Όσο περισσότερο φως δέχεται τόσο ενισχύεται η ανθοφορία του και το μέγεθος των λουλουδιών.

Θα πρέπει να ποτίζεται κανονικά, χωρίς υπερβολές, όπως και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση γιατί το ριζικό του σύστημα σαπίζει εύκολα.  Τους θερμούς μήνες ποτίζετε περίπου ανά 2 ημέρες, όταν το χώμα του στεγνώνει. Η ανάγκη του σε νερό εξαρτάται κατά πολύ και από το σημείο που βρίσκεται τοποθετημένο αφού ασφαλώς φυτά εκτεθειμένα πλήρως στον ήλιο χρειάζονται πιο συχνά πότισμα σε σχέση με όσα είναι ελαφρά προστατευμένα κάποιες ώρες της ημέρας.

Μετά το τέλος της ανθοφορίας του και έως τις αρχές της επόμενης άνοιξης, χρειάζεται πότισμα μόνο όταν η υγρασία ή το νερό της βροχής δεν αρκούν για να του εξασφαλίσουν την στοιχειώδη υγρασία.

Το υπερβολικό πότισμα έχει σαν αποτέλεσμα το κιτρίνισμα των φύλλων και την πτώση των μπουμπουκιών πριν αυτά ανοίξουν, ενώ αντίθετα αν παρατηρήσετε ότι το χρώμα του φυλλώματος είναι "ξεθωριασμένο" και όχι έντονα πράσινο το Φούλι σας χρειάζεται περισσότερο νερό. 

Ένα υγρό ή κοκκώδες λίπασμα γενικής χρήσης κάθε 30-40 ημέρες θα ενισχύσει κατά πολύ την ανθοφορία του και προτιμότερο να χρησιμοποιείτε την μισή από την συνιστώμενη δόση λιπάσματος κάθε φορά,  γιατί η υπερβολική λίπανση ειδικά τους ζεστούς μήνες μπορεί να καταστρέψει το φυτό. 

Το Φούλι αναπτύσσεται "άναρχα" με άνισους βλαστούς για αυτό και θα πρέπει να κλαδεύεται βαθιά στο τέλος του χειμώνα, ώστε να διατηρεί ένα όμορφο σχήμα.

Είναι σχετικά ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες, σε περιόδους παγωνιάς καλύψτε  το χώμα στις ρίζες με πριονίδι ή άχυρο και το φύλλωμα με πλαστικό ή το ειδικό γεωύφασμα. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Η ανθοφορία του διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού έως τον Σεπτέμβρη, αν ο καιρός παραμένει ιδιαίτερα ζεστός μπορεί να παραταθεί για μερικές ακόμη εβδομάδες.

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα. Κόψτε κλαδάκια μήκους 15-20 εκ. αφαιρέστε τα φύλλα του κάτω μέρους και φυτέψτε με εμπλουτισμένο φυτόχωμα. Το ιδανικό είναι να φυτέψετε τα μοσχεύματα σε ίδιο εδαφικό μείγμα με αυτό του μητρικού φυτού. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ