2021-02-06 07:01:00
Φωτογραφία για GTA  Alfa Romeo
 Οι εκδόσεις GTA και GTAm της Alfa Romeo Giulia, κρύβουν αρκετή ιστορία μέσα τους. Για όσους δεν μεγάλωσαν τη δεκαετία του ΄60, το όνομα «GTA» δεν σημαίνει τίποτα, παρά μόνο ορισμένες εκδόσεις παλαιότερων και τωρινών μοντέλων της Alfa Romeo, όπως οι 147, 156 αλλάκαι η γνώριμή μας πλέον Giulia.

Όμως, ανατρέχοντας στο παρελθόν διαπιστώνουμε ότι για της ιταλική φίρμα ο παραπάνω κωδικός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της. Όλα ξεκινούν την μεταπολεμική περίοδο, όταν όλη η Ευρώπη, αλλά κυρίως η Ιταλία και η Γερμανία αντιμετώπιζαν έλλειψη καυσίμων. Όπως οι περισσότερες εταιρείες που κατασκεύαζαν μεγάλα και ενεργοβόρα αυτοκίνητα, έτσι και η Alfa Romeo έπρεπε να φτιάξει ένα μοντέλο προσιτό για τους περισσότερους, κάτι που επετεύχθη με την δημιουργία της Giulietta. Αιχμή του δόρατος του εν λόγω αυτοκινήτου ήταν ο θρυλικός «bialbero» κινητήρας, ο οποίος διέθετε καινοτόμες λύσεις. Ήταν κατασκευασμένος από ελαφρύ αλουμίνιο, ενώ διέθετε διπλούς εκκεντροφόρους και ημισφαιρικούς θαλάμους καύσης.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 εμφανίστηκε η Giulia GT και το 1963 η Alfa Romeo αγοράζει την Autodelta. Η λαχτάρα να επιστρέψει η ιταλική φίρμα στους αγώνες και ο συνδυασμός των δύο παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το 1965 να κάνει την εμφάνισή της η GTA. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτέλεσε την αγωνιστική έκδοση της Giulia GT, όπου «Α» να σημαίνει «Αleggerita» δηλαδή ελαφρωμένη, καθώς το αμάξωμα διέθετε κατά 205 κιλά μικρότερο βάρος σε σχέση με την συμβατική έκδοση. Επίσης ήταν ένα από τα πλέον επιτυχημένα αγωνιστικά αυτοκίνητα από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’70. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ