2021-02-08 12:11:31
Φωτογραφία για Ο Τομέας 51
«Ο Τομέας 51 και η εξωγήινη ζωή υπάρχουν και τα δύο», λέει ο επικεφαλής της NASA

«… απλώς, δεν βρίσκονται και τα δύο στο ίδιο μέρος».

Καλώς ήλθατε στη διασημότερη άκρως μυστική στρατιωτική βάση του κόσμου. Ο Τομέας 51 (ή Περιοχή 51) – ένα κυβερνητικό χρονοντούλαπο για τα πιο απόρρητα μυστικά μας, είναι περισσότερο ιδέα παρά φυσική τοποθεσία. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει γίνει, μαζί με το Ρόσγουελ, συνώνυμο με κάθε τι εξωγήινο.

Έχοντας πλέον εδραιωθεί στη λαϊκή κουλτούρα, χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το «Ημέρα Ανεξαρτησίας», αλλά και αναρίθμητων τηλεοπτικών εκπομπών.

Αποτελεί, άλλωστε, τον επίσημο χώρο όπου βρίσκεται αποθηκευμένη … η Κιβωτός της Διαθήκης (Δείτε το απογοητευτικό «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου»). Επί δεκαετίες ο στρατός των ΗΠΑ δεν αναγνώριζε καν την ύπαρξη του Τομέα 51, σήμερα όμως, χάρη στο Google Earth, μπορεί όποιος θέλει να τον απολαύσει αφ’ υψηλού. Τοποθετημένος στρατηγικά στο Γκρουμ Λέικ, τη λεκάνη μιας αποξηραμένης λίμνης, στη μέση μιας αχανούς απαγορευμένης έκτασης που έχει δεσμεύσει ο στρατός στην έρημο της Νεβάδα, κρύβεται από αδιάκριτα βλέμματα πίσω από μια σειρά λόφων στην κοιλάδα με το χαριτωμένο όνομα Τικαμπού.


Παρά τον σημερινό ξεπεσμό του σε επίπεδο παραμυθιού, παραμένει μια επτασφράγιστη εγκατάσταση. Αν και είχε δημιουργηθεί ως απομακρυσμένη βάση τις Πολεμικής Αεροπορίας, αποκλειστικά για τις δοκιμές μιας ψυχροπολεμικής γενιάς μυστικών «μαύρων» αεροπλάνων τεχνολογίας στελθ, όπως SR-71, U2 και F117, οι γύρω περιοχές απέκτησαν μια δεύτερη ζωή τη δεκαετία του 1980 ως δημοφιλείς τοποθεσίες για την παρατήρηση ιπτάμενων δίσκων – δεν νομίζω πως χρειάζεται να εξηγήσω τους λόγους.

Εκεί έξω, σε έναν από τους πιο μοναχικούς δρόμους της Αμερικής, τον «Εξωγήινο Αυτοκινητόδρομο 375», ιστορίες, εμφανίσεις και συνωμοσίες αναπαράγονται, διαδίδονται και συζητώνται εκτός κάθε ελέγχου.

Ο Τομέας 51 μπήκε στον χάρτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 χάρη σε μια ενδιαφέρουσα διανομή χαρακτήρων, όπως ο Μπομπ Λαζάρ (Bob Lazar), ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό ρεπόρτερ του Λας Βέγκας Τζορτζ Ναπ το 1989 με το ψευδώνυμο «Ντένις» και αργότερα με την πραγματική του ταυτότητα (*).

O Lazar ισχυρίστηκε πως είχε εργαστεί για λίγους μήνες ως μόνιμος «υψηλόβαθμος φυσικός» στο «S-4», ένα ακόμα πιο μυστικό παράρτημα του Τομέα 51 στο Γκρούμ Λέικ (εξοπλισμένο μέχρι και με καμουφλαρισμένες θύρες στεγάστρων χτισμένων μέσα στο λόφο, σε στυλ ταινίας Τζέιμς Μποντ) στην κοντινή αποξηραμένη λίμνη Παπούζ.

Με άδεια πρόσβασης σε επίπεδο «Majestic 12» (υποτιθέμενη μυστική ομάδα – φέρεται ότι συστάθηκε επί προεδρίας Τρούμαν για την περισυλλογή εξωγήινων σκαφών), πάνω από τη βαθμίδα του απόρρητου, εργάστηκε σε πρόγραμμα αντιγραφής της τεχνολογίας των ιπτάμενων δίσκων, προκειμένου να μάθουμε πώς λειτουργούν, με συγκεκριμένη εξειδίκευση στα συστήματα προώθησης που χρησιμοποιούν το «στοιχείο 115» σε κάποιου είδους κινητήρα αντιύλης.

Ο Λαζάρ περιέγραψε τους εννέα δίσκους που είδε «σαν σκάφη που έμοιαζαν φτιαγμένα από ματ αλουμίνιο χωρίς ραφές ή σημάδια συγκόλλησης, λες και είχαν βγει από καλούπι». Έγινε επίσης αυτόπτης μάρτυρας της δοκιμής ενός τέτοιου δίσκου πάνω από τη λίμνη. Αν και δεν είδε ποτέ ζωντανούς εξωγήινους, ο Λαζάρ έχουν διαγραφεί. Δεν έχει βρεθεί η παραμικρή επίσημη καταχώριση για τα έγκριτα διπλώματα που υποστήριζε πως κατείχε. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος «όλα αυτά, σε συνδυασμό με διάφορες απειλές κατά της σωματικής μου ακεραιότητας, αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι η αρχές προσπαθούν να σβήσουν την ταυτότητά μου».

Μια από τις πέντε διαβόητες ιστορίες με UFO, oι οποίες έφεραν τον «ιπτάμενο δίσκο» από τις παρυφές της υποκουλτούρας στο καθιερωμένο σύγχρονο φολκλόρ.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Εξωγήινοι, η επιστήμη ρωτά: υπάρχει κάποιος εκεί έξω;» , Jim Al-Khalili, Μετάφραση: Βaγγέλης Πρατικάκης, εκδόσεις Τραυλός

(*) Κυκλοφορεί ένα ντοκιμαντέρ του 2018 με τίτλο «Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers». Αν το δείτε απλά θα σπαταλήσετε άδικα 97 πολύτιμα λεπτά από τη ζωής σας.

https://physicsgg.me/
tinanantsou.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ