2021-03-01 10:29:36
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Υάκινθος (Ζουμπούλι)
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για τον Υάκινθο (Ζουμπούλι)

Το αγαπημένο και εντυπωσιακό Ζουμπούλι είναι από τα πρώτα ανθισμένα λουλούδια της άνοιξης και ένας εύκολος τρόπος εκτός από χρώμα να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας και ...μεθυστικό άρωμα.   



Γενικά Χαρακτηριστικά

Hyacinthus orientalis το βοτανολογικό όνομα του Υάκινθου που στην χώρα μας συνηθέστερα αναφέρεται ως Ζουμπούλι ή Γιούλι.

Με Μεσογειακή καταγωγή, ανήκει στα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια για γλάστρες, παρτέρια αλλά και βάζα και εκτός από τους εντυπωσιακούς του χρωματισμούς αξιοσημείωτο είναι το έντονο άρωμά του.

Βολβώδες που συγκαταλέγεται στα ετήσια καλλωπιστικά, όμως αν μετά το τέλος της ανθοφορίας οι βολοί παραμείνουν στο χώμα πολύ συχνά αναπτύσεται και ανθίζει για αρκετές ακόμη χρονιές.


Διαφορετικά στα μέσα του καλοκαιριού κόψτε το ξερό πλέον υπέργειο τμήμα του φυτού, βγάλτε τους βολβούς από το χώμα και φυλάξτε τους σε χάρτινο σακουλάκι έως το φθινόπωρο οπότε και μπορούν να ξαναφυτευθούν. 

Το ύψος του Υάκινθου δεν ξεπερνά τα 30cm.

Ανάμεσα στα λογχοειδή και στιλπνά φύλλα αναπτύσσεται το στέλεχος του ανθού αποτελούμενο από δεκάδες μικρά λουλουδάκια σε ταξιανθίες, που ανάλογα με την ποικιλία έχουν λευκό, ροζ, μωβ, κόκκινο ή μπλε χρώμα.  Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι υβριδικές δίχρωμες ποικιλίες. 

Ο Υάκινθος είναι κατάλληλος για φύτευση τόσο σε γλάστρες-ζαρντινιέρες όσο και σε παρτέρια, μεμονωμένα ή κυρίως σε μαζικές φυτεύσεις για την δημιουργία σημείων με έντονο χρώμα και χαμηλές ανοιξιάτικες μπορντούρες.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη αποκτούν και τα φυτά που αναπτύσονται σε νερό αντί για χώμα και στην διάρκεια της ανθοφορίας τους μπορούν να τοποθετηθούν και σε εσωτερικό ηλιόλουστο χώρο.

Για να καλλιεργήσετε Υάκινθους σε νερό τοποθετείστε τους βολβούς σε βάζα με στενό στόμιο και με τρόπο που αυτοί να εξέχουν του βάζου και μέσα στο νερό να παραμένουν μόνο τα ριζίδια που ανταπτύσσει κάθε βολβός.

Τα Ζουμπούλια συγκαταλλέγονται στα κατ΄εξοχήν κατάλληλα φυτά και για βάζα,  μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα ανοιξιάτικα είδη όπως Φρέζιες, Νεραγκούλες, Τουλίπες κλπ. ενώ ίδιοι συνδυασμοί  μπορούν να γίνουν και σε φυτεύσεις σε γλάστρες ή παρτέρια. 

Φροντίδα

Χώμα:

Χρησιμοποιείστε για τον Υάκινθο ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση.  

Θέση:

Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία, αλλά προστατευμένα από τον έντονο αέρα. 



Πότισμα:

Χρειάζεται αρκετό νερό αλλά το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει καλή αποστράγγιση, διαφορετικά η μόνιμη υγρασία μπορεί να επιφέρει το σάπισμα των βολβών.

Θα πρεπει να ποτίζεται, ανάλογα και με τις συνθήκες ηλιοφάνειας και βροχόπτωσης που επικρατούν, τόσο ώστε το χώμα να προλαβαίνει να στεγνώνει ελαφρά ανάμεσα στις αρδεύσεις, όχι μόνο επιφανειακά αλλα και σε ένα βάθος μερικών εκατοστών, χωρίς όμως να ξεραίνεται εντελώς. 



Κλάδεμα:

Όπως όλα τα βολβώδη ετήσια ανθοφόρα δεν χρειάζεται κλάδεμα.

 

Λίπανση: 

Χρησιμοποιείστε ένα ήπιο υγρό λίπασμα για ανθοφόρα στις αρχές της άνοιξης λίγο πριν την έναρξη της ανθοφορίας του φυτού και επαναλάβετε ακόμη 1-2 φορές ανά 15νθήμερο. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Ο Υάκινθος ανθίζει από το τέλος Μαρτίου έως και τον Μάϊο. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με βολβούς που φυτεύονται το φθινόπωρο, όταν αρχίσει να ψυχραίνει ο καιρός, σε αφράτο φυτόχωμα και σε βάθος και απόσταση μεταξύ τους περίπου 10cm.

Η διαδικασία πολλαπλασιασμού με σπόρους είναι εφικτή, αλλά όχι πάντα επιτυχής. 

Σε όλα τα φυτώρια θα βρείτε από τις αρχές της άνοιξης έτοιμα φυτά Υάκινθου και σχεδόν όλες τις εποχές βολβούς διαφόρων ποικιλιών - αποχρώσεων. 



Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όλα σε ένα σε 33τμ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όλα σε ένα σε 33τμ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ