2021-03-12 09:04:39
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Βιγόνια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Βιγόνια

Από τα πιο εντυπωσιακά πολυετή καλλωπιστικά ανοιξιάτικης - καλοκαιρινής ανθοφορίας, για φύτευση κυρίως σε γλάστρες και κρεμαστά καλάθια και κατάλληλη για σκιερά σημεία. 



Γενικά Χαρακτηριστικά

Το ύψος της Βιγόνιας σε πλήρη ανάπτυξη δεν ξεπερνά τα 40-50cm τα δε βασικότερα χαρακτηριστικά της είναι το εντυπωσιακό σκούρο πράσινο και γυαλιστερό φύλλωμα αλλά και τα πολύ μικρά άνθη, που το διάστημα της ανθοφορίας ...πλημμυρίζουν το φυτό, σε άσπρες, κόκκινες, πορτοκαλί ή ροζ αποχρώσεις. 

Υπάρχουν δεκάδες υβριδικές ποικιλίες που διαφέρουν κυρίως στην απόχρωση των λουλουδιών, με πιο ανθεκτικές τις Βιγόνιες με  λουλούδια σε κοκκινωπό χρώμα σε σχέση με τις λευκές που είναι πιο ευαίσθητες ειδικά στην ηλιακή ακτινοβολία και την ζέστη.  

Μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν φυτό εσωτερικού χώρου, τοποθετημένη σε σημείο με άπλετο αλλά έμμεσο φως, χωρίς απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.



Μπορεί να φυτευτεί και σε μικρά παρτέρια όμως ευδοκιμεί καλύτερα σε δοχεία φύτευσης, ενώ πολύ εντυπωσιακή όψη αποκτούν και οι κρεμαστές γλάστρες - καλάθια στα οποία θα φυτέψετε Βιγόνιες.



 

Φροντίδα

Θεωρείται ένα από τα όχι ιδιαίτερα εύκολα φυτά, με την έννοια ότι οι απαιτήσεις της σε φως και νερό είναι πολύ συγκεκριμένες, ενώ η τροπική της καταγωγή την κάνει ευαίσθητη σε θερμοκρασίες κάτω των 10 °C οπότε μπορεί και να παγώσει όπως και σε συνθήκες ιδιαίτερης ζέστης άνω των 35 °C που η ανθοφορία της μειώνεται αισθητά. 

Τους κρύους χειμερινούς μήνες είναι προτιμότερο να μεταφέρεται σε προστατευμένο εσωτερικό χώρο. 

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ειδικό μείγμα χώματος για οξύφυλλα ή ένα καλής ποιότητας εμπλουτισμένο φυτόχωμα αναμεμειγμένο με καστανόχωμα.

Θέση: Η Βιγόνια χρειάζεται σκιά και μόνο έμεσσο και κατά προτίμηση απογευματινό ήλιο, διαφορετικά τα φύλλα της καίγονται και σταδιακά το φυτό καταστρέφεται. 

Φυτά τοποθετημένα σε εσωτερικό χώρο επίσης θα πρέπει να προστατεύονται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. 

Πότισμα: Ενώ έχει ανάγκη από υγρασία όμως αυτή θα πρέπει να την λαμβάνει με μικρές ποσότητες νερού και η γλάστρα να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Ποτίζετε με λίγο νερό 3-4 φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και πολύ πιο αραιά τις υπόλοιπες εποχές, χωρίς κατά την διαδικασία του ποτίσματος να βρέχετε το φύλλωμα. 

Λίπανση: Από τις αρχές της άνοιξης είναι απαραίτητο ένα υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα, μία φορά τον μήνα και σε μικρή ποσότητα, για να ενισχύσετε την ανθοφορία και γενικά την ευρρωστία του φυτού. 

Κλάδεμα: Η Βιγόνια δεν χρειάζεται έντονο κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξερών και μαραμένων βλαστών-φύλλων, ενώ και η απομάκρυνση κατά καιρούς των ώριμων λουλουδιών ενισχύει την ανθοφορία της. 

Ασθένειες: Λόγω του ότι ο βλαστός περιέχει μεγάλη αναλογία νερού η Βιγόνια προσβάλλεται εύκολα από μύκητες και βακτήρια, ειδικά αν βρίσκεται σε θέση χωρίς επαρκή αερισμό ή τα φύλλα της βρέχονται κατά το πότισμα. 

Μαύρες κηλίδες ή άσπρα στίγματα στα φύλλα είναι τα συνηθέστερα σημάδια προσβολής που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ένα ειδικό σκεύασμα. 

Μεταφύτευση: Ανήκει στα φυτά με ιδιαίτερα ευαίσθητο ριζικό σύστημα που είναι εύκολο να καταστραφεί κατά την διαδικασία της μεταφύτευσης. Μικρά φυτά φροντίστε να βρίσκονται σε αντίστοιχων διαστάσεων μικρές γλάστρες και μεταφυτέψτε την Βιγόνια πάντα μετά το τέλος της ανθοφορίας και όταν ο κεντρικό βλαστός του φυτού θα είναι αρκετά σφριγηλός και όχι τόσο ευαίσθητος σε σπασίματα. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Βιγόνια ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης και έως τις έντονες ζέστες του καλοκαιριού. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους ή μοσχεύματα και ήδη από το τέλος του χειμώνα στα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Βιγόνιας σε διάφορες ποικιλίες - αποχρώσεις. 



Βιγόνια Maculata (Polka Dot Vigonia) 

Μια από τις πιο εντυπωσιακές ποικιλίες είναι η ...πουά Βιγόνια - Maculata με εντυπωσιακά μακριά φύλλα στο πράσινο της ελιάς γεμάτα με ασημί - λευκές βούλες. 

Είναι φυτό εσωτερικού χώρου και ανθίζει την άνοιξη με πανέμορφα λευκά λουλούδια.  


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ