2021-03-29 23:58:06
Φωτογραφία για Σιδεριές παραθύρων. Τύποι, σχέδια και πληροφορίες για να επιλέξετε τις καταλληλότερες
Τα κάγκελα - σιδεριές στα παράθυρα, εκτός του βασικού τους ρόλου ενίσχυσης της ασφάλειας του σπιτιού, λειτουργούν ταυτόχρονα και ως κεντρικό διακοσμητικό στοιχείο των εξωτερικών του χώρων γι΄αυτό και η σωστή τους επιλογή απαιτεί συνδυασμό λειτουργικότητας και αισθητικής, ανάλογα με τον χώρο και το μέγεθος - τύπο των παραθύρων. 

Από το κλασσικό σλόγκαν των παλαιότερων "...κοιμόμασταν με ανοιχτές πόρτες" έχουμε περάσει δυστυχώς στις εποχές "κάθε παράθυρο και σιδεριά" :) αφού η ενίσχυση της ασφάλειας, ειδικά σε ισόγεια, εξοχικά, σπίτια σε απομονωμένες περιοχές κλπ όπως και παράθυρα χωρίς παντζούρια είναι πλέον επιβεβλημένη.

Η κατασκευή σιδεριάς είναι μια διαδικασία απαγορευτική για όποιον δεν διαθέτει γνώσεις και εμπειρία σε σιδηροκατασκευές, γι΄αυτό και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία, όμως είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να έχετε πριν μια όσο πιο πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες επιλογής και τον βασικό σχεδιασμό της σιδεριάς, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες κάθε χώρου - παραθύρου. 



Οι σιδεριές αποτελούνται από τις βασικές ράβδους  -που διατίθενται σε τετραγωνισμένα ή καμπύλα σχήματα- και οι οποίες συγκολλούνται τόσο μεταξύ τους όσο και με όλα τα υπόλοιπα μικρότερα διακοσμητικά στοιχεία με ηλεκτροκόλληση. 

Τα έτοιμα διακοσμητικά καραβολάκια, όπως είναι η ονομασία τους στην γλώσσα των ...σιδεράδων :) επίσης διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών και σχεδίων με πιο κλασσικά τα ημικυκλικά και καμπύλα, με τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν πολλά επιμέρους μεγαλύτερα σχέδια. 



Από την πιο απλού σχεδιασμού έως την πλέον περίτεχνη σιδεριά ο τρόπος κατασκευής είναι πανομοιότυπος, απλά στα πιο περίπλοκα σχέδια χρησιμοποιούνται περισσότερα επιπρόσθετα στοιχεία ή και ράβδοι διαφορετικού πάχους - σχήματος. 

Το "γέμισμα" του βασικού σχεδίου μιας σιδεριάς με πρόσθετα στοιχεία δεν είναι αποκλειστικά θέμα αισθητικής αλλά γίνεται και για να είναι όσο πιο μικρά-στενά τα κενά ανάμεσα στις ράβδους, ώστε να αποκλειστεί πλήρως η δυνατότητα πρόσβασης στο παράθυρο και ταυτόχρονα βεβαίως η όλη κατασκευή να μην μοιάζει με κάγκελα ...φυλακής :) 

Κατά βάση για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται μασίφ ράβδοι σιδήρου, ώστε το κόψιμο - παραβίασή τους να είναι αδύνατα χωρίς την χρήση ηλεκτρικού τροχού, ενώ εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατσάλι - χάλυβας με εξωτερική επένδυση αλουμινίου. Οι σιδεριές αυτού του τύπου διαθέτουν το πλεονέκτημα του αλουμινίου που δεν σκουριάζει και δεν απαιτεί την ίδια συντήρηση με αυτή του σιδήρου, αλλά βεβαίως το κόστος τους είναι μεγαλύτερο. 

Αντίθετα οι σιδερένιες κοστίζουν λιγότερο όμως, ανάλογα και με το αν βρίσκονται ή όχι εκτεθειμένες στον ήλιο και το νερό της βροχής, ανά μερικά χρόνια απαιτούν τρίψιμο και βάψιμο. 

Αν επιλέξετε να αναθέσετε σε έναν επαγγελματία μόνο την κατασκευή  - τοποθέτηση της σιδεριάς και προτίθεστε να την βάψετε μόνοι σας, επιλέξτε τον παλιό κλασσικό τρόπο που απαιτεί λίγο παραπάνω κόπο αλλά είναι ο πιο ενδεδειγμένος για την μακροχρόνια προστασία του σιδήρου από την σκουριά. 

Περάστε τα σίδερα με δύο χέριο μίνιο -αντί για άλλου τύπου αστάρι μετάλλου- και στην συνέχεια ένα αντισκωριακό χρώμα για μεταλλικές επιφάνειες.  

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο μιας σιδεριάς, θεωρητικά, μπορεί να έχει όποιο σχεδιασμό επιλέξετε. Απλό, περισσότερο σύνθετο ή ιδιαίτερα "γεμάτο" σε επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία, με συνδυασμό ράβδων διαφορετικού σχηματισμού κλπ

Ο τρόπος προσαρμογής στο σημείο του παραθύρου γίνεται με την στερέωση του πλαισίου της σιδεριάς στον τοίχο. Ο τοίχος τρυπιέται σε όσα σημεία χρειάζεται για να στερεωθεί σταθερά το πλαίσιο της σιδεριάς, μια διαδικασία που θα πρέπει επίσης να γίνεται με μελέτη και προσοχή ώστε και από τα σημεία της ένωσης η κατασκευή να είναι απαραβίαστη και αδύνατο να αποκολληθεί.  

Ο γενικός σχεδιασμός του παραθύρου και κυρίως το βάθος της εσοχής του τοίχου στο συγκεκριμένο σημείο προσδιορίζουν τον ακριβή τρόπο που θα πρέπει να τοποθετηθεί η σιδεριά. 

Όσο μεγαλύτερο το παράθυρο τόσο πιο καθοριστικής σημασίας η αισθητική - σχέδιο μιας σιδεριάς, αφού είναι  αυτονόητο ότι καθορίζει την γενική αισθητική του σπιτιού εξωτερικά, ενώ φυσικά όταν πρόκειται να τοποθετηθούν σιδεριές σε πολλά παράθυρα, ανεξάρτητα από το μέγεθος του καθενός, το σχέδιο της σιδεριάς θα πρέπει να είναι το ίδιο. 

Οι σιδεριές αποτελούμενες από ράβδους ίσιες στο επάνω μέρος τους και καμπύλο - κουρμπαριστό στο κάτω είναι μια ιδιαίτερα καλαίσθητη επιλογή, ειδικά για παράθυρα σε ψηλά σημεία που το μεγαλύτερο φάρδος της κατασκευής στο καμπύλο σημείο δεν ενοχλούν. 

Οι σιδεριές αυτής της μορφής προσφέρουν το πλεονέκτημα της ανενόχλητης πρόσβασης στο περβάζι και επιτρέπουν με άνεση να τοποθετηθούν γλάστρες, ενώ διευκολύνουν γενικά και στον εξωτερικό καθαρισμό του παραθύρου. 

Οι απλού σχεδιασμού αλλά χωρίς πλαίσιο σιδεριές είναι επίσης μια πολύ ιδιαίτερη επιλογή αισθητικά και ιδιαίτερα ταιριαστές σε μικρά παράθυρα, ξύλινα παραδοσιακά κουφώματα κλπ. 

Εκτός από τα σχέδια που βασίζονται σε ίσιες ή καμπύλες ράβδους σιδεριές για παράθυρα ιδιαίτερου σχεδιασμού πχ στρογγυλά τύπου φινιστρίνι μπορούν να δημιουργηθούν και με πιο καλλιτεχνικές σιδηροκατασκευές σε διάφορα σχέδια. 

Ένας παράγοντας που συχνά παραγνωρίζεται κατά την επιλογή της κατάλληλης σιδεριάς, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, είναι η όψη της όχι μόνο εξωτερικά αλλά και από το εσωτερικό του σπιτιού. Κάτι που εξαρτάται από τον τύπο του κουφώματος αλλά και του τζαμιού, το πάχος του τοίχου άρα και το φάρδος της εσοχής του κουφώματος αλλά και τον σχεδιασμό της σιδεριάς. 

Το ιδανικό είναι από το εσωτερικό να μην διακρίνεται κανένα σημείο του πλαισίου, ενώ τόσο γενικά όσο κυρίως για παράθυρα όχι ιδιαίτερα φωτεινά καλό είναι να επιλέγονται σχέδια με όσο περισσότερα κενά "ελεύθερα" σημεία στο κέντρο της σιδεριάς, ώστε αυτή να μην λιγοστεύει ακόμη περισσότερο το εισερχόμενο φως. 

Σαν ...συνέχεια του παραθύρου η σιδεριά αποτελεί τελικώς ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο και μάλιστα από αυτά που στην πορεία του χρόνου αλλάζουν σπάνια ή συνήθως ...ποτέ. 

Γι΄αυτό και η γενική αρχιτεκτονική κάθε κτίσματος θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή της πιο κατάλληλης σιδεριάς για τα παράθυρα, αφού πχ μια παραδοσιακή σιδερένια και περίτεχνου σχεδίου μπορεί να είναι ιδανική για ένα παραδοσιακό σπίτι όχι όμως και για ένα μοντέρνο κτίριο. 

Ο πιο καλαίσθητος τύπος σιδεριάς σε πιο σύγχρονο design είναι αυτός που αποτελείται από απλές μεταλλικές ράβδους χωρίς πλαίσιο, σε διάφορους σχηματισμούς, που τοποθετείται - στερεώνεται στον τοίχο με τρόπο ανάλογο του σχεδιασμού του παραθύρου, το αν υπάρχει ή όχι παντζούρι κλπ.  

Ο ίδιος τύπος σιδεριάς είναι επίσης ιδιαίτερα καλαίσθητος και για πιο κλασσικού σχεδιασμού κτίσματα και ιδιαίτερα εντυπωσιακός σε μικρού μεγέθους παράθυρα που διαθέτουν εξωτερική "κορνίζα". 

Σιδεριές αυτής της μορφής, σε απλό ή πιο σύνθετο σχεδιασμό, είναι επίσης οι καταλληλότερες για  μικρά παράθυρα σε μπάνια - κουζίνες, που συνήθως δεν διαθέτουν παντζούρι. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ