2021-04-05 15:40:42
Φωτογραφία για Μόσιαλος: Μεταδίδουν κορονοϊό οι εμβολιασμένοι;
Ορατές είναι στην Αγγλία οι επιπτώσεις των εμβολιασμών που προσεγγίζουν το 60% του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλία Μόσιαλο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ και μάλιστα τη στιγμή που στη Βρετανία «κανένας δεν προσέχει». Εξήγησε ότι λιγότερο από το 10% φορούν μάσκα και οι αποστάσεις δεν τηρούνται, ωστόσο τα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών είναι ορατά.

Μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι;

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον εμβολιασμό ο οργανισμός αποκτά ανοσία, δηλαδή ο ιός θα επιτίθεται ωστόσο ο εμβολιασμένος δεν θα αναπτύξει έντονα συμπτώματα, αναπνευστικά προβλήματα, δεν θα «χτυπήσει» τα όργανά σου, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό του ιού μπορεί να παραμείνει στο ανώτερο αναπνευστικό.


Η μικρή αυτή ποσότητα του ιού μπορεί να βρίσκεται στη μύτη ή το στόμα του εμβολιασμένου και εάν βήξει ή μιλήσει χωρίς μάσκα, μπορεί να μεταφερθεί ο ιός.

Οι μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δείχνουν ότι τα εμβόλια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία, δηλαδή των εταιριών Pfizer, Moderna, AstraZeneca, περιορίζουν έως 90% τη μετάδοση αυτή, ωστόσο ένας ή δύο στους δέκα μπορεί να συνεχίσουν να μεταδίδουν.

«Αν είστε δυο εμβολιασμένοι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ο ένας δεν είναι, πρέπει να προσέχετε», σημείωσε ο καθηγητής.

Για τις θρομβώσεις και το εμβόλιο της AstraZeneca

Μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις περιπτώσεις θρομβώσεων, ο κ. Μόσιαλος έφερε το παράδειγμα της Αγγλίας όπου σε 18 εκατ. εμβολιασμένους υπήρξαν 30 περιπτώσεις θρόμβωσης που ήταν σοβαρές και 7 θάνατοι.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχουν πιστοποιήσει εάν οι θρομβώσεις και οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με το εμβόλιο αλλά ακόμη και εάν σχετίζονται, το ποσοστό είναι απειροελάχιστο.

«30 περιπτώσεις σε 18 εκατομμύρια (εμβολιασμούς) είναι αστείο. Στην Ελλάδα θα είναι λιγότερες από 4 ή 5», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι δεν θα πρέπει κανένας ασθενής να πάρει κάποιο σκεύασμα πριν τον εμβολιασμό του προληπτικά προτού μιλήσει με τον γιατρό του και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί δημοσιότητα στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί για ασθενείς με προβλήματα.

Ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος να μπει σε ΜΕΘ, να έχει προβλήματα υγείας από τον κορονοϊό ή και να χάσει τη ζωή του. Εξήγησε ότι στη Γαλλία η εβδομαδιαία αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca υπολογίστηκε ότι μπορεί να αντιστοιχούσε σε 50 θανάτους από κορονοϊό την εβδομάδα. 

Σε σχολεία και εργασιακούς χώρους τα «γρήγορα» τεστ

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο μετά τα μέσα Απριλίου αναμένονται τα πρώτα σημεία κάμψης της επιδημίας στη χώρα μας, λίγο αργότερα θα μειωθούν οι νοσηλείες και κατόπιν οι θάνατοι.

Για το λιανεμπόριο είπε ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, ενώ για τα σχολεία τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα για τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να εκπαιδευτούν να κάνουν τα «γρήγορα τεστ» που αν και δεν είναι πλήρως αξιόπιστα, μπορούν να βοηθήσουν.

Ειδικά για τα γρήγορα τεστ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνονται εκεί που «θα πιάσουν τόπο» στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους.
themaygeias
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ