2021-04-09 13:45:06
Φωτογραφία για Τι Είναι Πιο Πράσινο Στην Ευρώπη - Ένα Τρένο, Ένα Αεροπλάνο Ή Ένα Αυτοκίνητο; Τι Είναι Πιο Βρώμικο;
Για όσο μπορώ να θυμηθώ, η λέξη στο δρόμο ήταν ότι τα τρένα είναι πολύ πιο πράσινα από τα αεροπλάνα. Παρ 'όλα αυτά, ορισμένοι κανονισμοί άλλαξαν, ορισμένοι επιχειρηματίες είχαν μεγάλα όνειρα και οι περιφερειακές πτήσεις χαμηλού κόστους (δεν προορίζονταν) στην Ευρώπη. Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα ότι τα km-επιβάτες υπερδιπλασιάστηκαν από το 1995 έως το 2018.

Ζαχάρι Σαχάν

Μπορείτε επίσης να δείτε στα επόμενα δύο διαγράμματα ότι οι εκπομπές CO 2 e διπλασιάστηκαν περίπου για τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια ΕΕ-27 από το 1990 έως το 2018, ενώ η τελική κατανάλωση ενέργειας στον σιδηροδρομικό τομέα μειώθηκε σταθερά στην ΕΕ-27 κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφοριών και Παρατηρήσεων για το Περιβάλλον (Eionet), ένα δίκτυο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΧ) και τα 38 μέλη και οι συνεργαζόμενες χώρες του, αποφάσισαν να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις εκπομπές ανά τομέα μεταφορών, σε απόλυτη και σχετική βάση, και να εξετάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αμαξοστοιχιών έναντι των αεροσκαφών για περιφερειακά ευρωπαϊκά ταξίδια.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μερικούς από τους καλύτερους στόχους στον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κάνει το ρόλο της για να επιβραδύνει και τελικά να σταματήσει την παγκόσμια θέρμανση. Οι μεταφορές είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ωστόσο, και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «περιλαμβάνει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις μεταφορές κατά 90% έως το 2050 σε σύγκριση με το 1990». Σύμφωνα με τον ΕΟΧ , αυτή η νέα έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ναι, η μετατόπιση περισσότερων ατόμων από αεροπλάνα σε τρένα θα μπορούσε να βοηθήσει με αυτόν τον στόχο.

Όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο για το ποιο μέσο μεταφοράς είναι το πιο πράσινο - ένα καλό ηλεκτρικό τρένο. «Οι επιπτώσεις των αερομεταφορών στις εκπομπές είναι πολύ υψηλότερες σε επίπεδο επιβατών-χιλιομέτρου.» Ωστόσο, υπήρχε μια πιθανή έκπληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτήση δεν είναι η χειρότερη (γνωστή και ως βρώμικη) επιλογή. «Το ταξίδι με βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, ειδικά αν ταξιδεύετε μόνος σας, μπορεί να είναι πιο επιβλαβές.» (Ναι!)

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές βρίσκουν επίσης ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ακόμη ελαφρώς καλύτερο από το τρένο υψηλής ταχύτητας εάν 4 άτομα βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Αν είναι μόνο ένα άτομο που οδηγεί, το τρένο είναι πολύ καλύτερο, αλλά η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χτυπά σταθερά τα αεροπορικά ταξίδια.

Εάν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρεώνει 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως προσφέρουν ορισμένα δίκτυα), τότε η εξίσωση σίγουρα φαίνεται λίγο καλύτερη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Φυσικά, η τηλεργασία ή οι διακοπές στο σπίτι τους κέρδισαν όλα!

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε την πλήρη αναφορά εδώ .

cleantechnica.com/2021/04/07/whats-greener-in-europe-a-train-a-plane-or-a-car-whats-dirtiest/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ